Sunday, 26 August 2012

Asal usul asam keping....

Ini adalah model buah asam...=P

Asam keping atau asam gelugor digunakan dalam masakan utk bg rase masam2 dalam masakan melayu cthnye seperti masak singgang, asam pedas. Ia juga selalu digunakan untuk menghilangkan bau/rase hanyir pada ikan atau daging. Selain itu ia juga byk byk khasiat lain & bagus utk kesihatan..

Mase balik kg aritu, sempatla tgk ayah aku mmproses buah asam ni menjadik asam keping..

Ni adalah buah asam sebelum jdik asam keping
ayah aku tgh buang die punye bijik, pastu anak buah aku mkan bijik die..buleh??
potong jgn x potong...

Lepas tu potong ikot die nipis2..tapi ayah aku ckap xleh nipis sgt nanti bile da kering jd x elok..
proses nak menjemur pulak.. tiap2 ari tolak kete sorong ni jemur kt tempat panas...

Asam keping yg telah dipotong dari jarak dekat...
Ini la hasil die..ayah aku ckap biasa jemur smpai smggu..smpai betol2 kering..


Tragedi pagi raya..

Salam..

Selepas smggu raya bru buleh apdet blog n fb sbb broadben xde line kt kg...apedaaa.. xleh pkay la cik oren ni...grrr. Spanjang smiggu balik kg beraya ni byk bnda y jadik... first2 skali..sila lihat gamba di bawah..huhu


Lokasi - selekoh tajam di blakang rumah makcik
Waktu - 10 pagi di pagi Syawal
Mangsa  - Viva & motor 125
Kerugian - 2 rat lebey je (viva) & tidak dikenalpasti (motor)
Kesan - Pemandu agak trauma...hehe..

Thursday, 16 August 2012

Packing duit raye...

Bajet cam byk je aku packing duit raye taon ni.. walhal aku cume standby untuk anak2 buah je pon. Sbb sume orng akan isi duit raye lam sampul supaya x nampak jumlah die..hehe.

Skang ni lau x bg duit raye cam x meriah je..sbb time ni la budak2 nk kumpul duit n tgk sape yg dpt kutipan tertinggi. Dorng sume de target pas raye nak beli sesuatu cam gadjet ke, beskal pixy ke dan..bla..bla..bla...

Penah satu kali tu, aku da kehabisan duit raye. Tbe de satu grup budak2 y datang rumah. aku hidangkan kueh2 n air je..lebey kurang dlm 30 mnit kemudian, dorang tgk cam xde pape yg berlaku trus sorng tu ajak mber die balik, pastu dgn selambe je, budak tu sound kawan die "Wei, jap la lum dpt duit raye takkan nak balik dah." Amboi!! budak2 skang ni kemain lagi...dlu aku xde pon.. yelah..aku mne de pngalaman g beraya keliling kampung kutip duit raya cam budak2 lain....aku kan puteri lilin, x leh kene panas...(statement x leh blah bajet membesar kt oversea...pui..)