Sunday, 3 February 2013

Mari belajar bahasa Kelantan..

Mari belajar bahasa Kelantan??? Bahasa or dialek or loghat??

Aku copy paste ni dari fesbuk, tak tau sape owner..tapi mintak izin ye..


Contoh ayat :

Bell Lack Go Dior  = Cari Apa?
Tea No Are Gas = Perempuan Ego
Talk Rock VS Talk Chair Cut = Penat

Lawak tapi masih boleh terima sebab aku anak kelantan walaupun ada yang tak berapa nak kena..ape pun tahniah sebab berjaya meng'english"kan loghat kelantan ---peace---

33 comments:

  1. kebetulan pulak.
    saya pun buat entri psl loghat jugak :)

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. kannn....hebat sangat buleh matching dgn english word...(mata keatas)...heheh

      Delete
  3. Replies
    1. Hehe....terbelit lidah nok baca...talk chair cut laa...

      Delete
  4. hahaha i like..en CV org kelantan?sy dulu belajar kat pasir mas:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup...ore kelate lah...belajar kat kelantan kat mane?

      Delete
  5. pun 'talk chair cut' nak baca ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. huk aloh...kak bedah meme "talk say" baca sebab "talk chair cut"...

      Delete
  6. hihihi...tergeliat lidah nie nak membaca

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe...kena banyak makan budu tu boleh baca..

      Delete
  7. Replies
    1. heheh...femes perkataan ni selepas wujudnya kak bedah huk aloh...

      Delete
  8. hehehe..dulu selalu belajar dengan kawan sekolah..
    :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ke?? wah..mesti pandai sket2 kecek kelate kan...

      Delete
  9. hehe.. saya org kelantan yg tak boleh nak kecek kelate..bunyinya supo ore sie tera kecek kelate.. huduh banga.. hehe
    jadi, kazen sy yg duduk kelate duk tuisyenkan sy bg petikan yg atas tula.. hehe..
    tapi bila ore kelate sembang, sy pehe cuma nak explain kot kelate tok bunyi.. hehe.. <-haaa.. kan dah buruk benar bunyinya.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo..ni mesti lahir je kat kelantan pastu membesar kat key el. Kadang2 tak suka dengar orang luar nak tiru2 ckap kelantan...rase macam nak mengejek kite je..huhu

      Delete
    2. anak buah u pandai tak kecek kelantam?
      haha

      Delete
    3. Dear Irfa,

      memeylaaa...sebab mak dia tak cakap kelantan ngan dia..tapi walaupun tak kecek kelate tapi dorang paham kita ckap...

      Delete
    4. sy tak lahir di kelantan. IC 14. Mak ayah org kelantan. Kami duduk di KL dah tersgt lama.. Arwah ayah mmg kecek kelate. Mak ckp luar. Anak-anak beliau semua dah cakap lua tapi still faham loghat kelate.. hehe..

      Delete
    5. =,=' walaupun makan budu tapi bila membeli belah di pasar khadijah, tetap dia cam sbg org lua.. puah kecek kelate, dia dapat trace.. sejak tu dah tak cakap kelantan..

      Delete
    6. Dear 4feet8...

      Kiranya mak ayah jelah kelate...ooo
      Org buleh tau dia dok kl sbb mungkin gaya tu tak sama ng org kelantan kot...nmpak lain sket tu yang leh beza tu...

      Delete
  10. hanya ore kelate tau menyebutnya dgn betul hehe

    ReplyDelete
  11. Replies
    1. bunyi kelakar tapi ada makna tu dlm loghat kelantan..hehe

      Delete
  12. Thanks singgah my blog. Demo oghe kelate kow??? hihihi


    ReplyDelete
  13. hahaha..bereh bohhhh!!! tok laki kawe pung kelate jugokksss... ;)

    ReplyDelete
  14. Cik Viva orang Kelantan ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. a.ah..org kelantan tapi dok selangor.. :)

      Delete

Have a nice day... ☺