Wednesday, 22 May 2013

WW :: Karipap Besar..

Semalam balik keje aku singgah pasar tani kejap dengan adik, kitorang pusing2 tak tau nak beli apa...selalunya kalau aku singgah pasar ni konfem terbeli nasik kerabu @ laksam @ yong tau fu @ rojak singapore tu je. Sampaikan aku rasa kakak yang jual tu pun dah kenal muka aku kot..huhu.

Aku perasan la ada satu gerai ni jual karipap & popia tapi yang speselnya dia jual KARIPAP BESAR. Harga seketul RM2.50. Ada inti ayam, daging & ayam campur telur. So aku pun beli la seketul nak try apa yang spesel karipap besar ni. Aku anggap je beli karipap biasa 05 bijik..hehe


Besar giler kan..sampai penuh pinggan..tapi bila potong jadik la 04 ketul je, ingatkan boleh la jadik 05 ketul..


Cer korang tengok inti tu, macam biasa yang banyak cuma kentang je..aku punya imaginasi tadi mesti nisbah ayam lagi banyak dari kentang..bagi aku takde yang spesel pun. Cuma saiz besar tu je yang buat ia jadik gempak..huhu


Okaylah, dapat la dua ketul sorang. Bagi aku rasa inti dia sedap la jugak sebab manis (orang kelate kan suka yang manis2, mengikut kajian la...hehe) tapi kalau boleh lebihkan daging ayam tu ye kak..


Yang lagi satu pinggan rangka ayam goreng tu adik aku punya permintaan, dia cakap dah lama tak makan AYAM ROBOT..kitorang makan ayam tu sampai tinggal tulang...errr dah memang tulang je pon..heheh

#bajet pasar yang paling ciput iaitu RM5.50 je..^^

36 comments:

  1. Di tempat saya pun ada jual, kakak saya pernah beli, tapi saya cakap pada dia jgn beli selalu, sebab intinya tak sedap. Mwahahaha..

    Tapi memang betul, kalau orang kata karipap ayam ke daging ke, bila makan kentang aje rasa, nak rasa ayam atau daging, sehingga ke penghujung makan kalau bernasib baik dapat la rasa ayam atau daging itu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul..susah nak jumpa yang betul2 sedap dan memuaskan hati..mungkin kena buat sendiri kot...errrr

      Delete
  2. EMM..DAH LAMA GAK X MAKAN AYAM ROBOT
    AKAK SBLH NI PUN CITER DIA BELI KARIPAP GIANT SMLM

    ReplyDelete
    Replies
    1. ayam robot tu last ichik beli kat gadong...
      Giant mane?

      Delete
  3. biasalah org meniaga ni, nak untung je lebih....huhu...aku dah agak dah, mesti inti kentang yg lebih...adoi la...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah..nak untung saja. cakap jelah karipap kentang..huhu

      Delete
  4. kenyang makan karipap gabak besar tuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. kenyang jugak sendawa rasa kari..haha

      Delete
  5. erm..dah lama rasanya lisa x p pasar tani n pasar malam..hee...teringin nak gi..maybe mggu ni... :) biasa pergi kat wakaf bharu..meriah...

    psstt..sedap la plak tgk ayam robot tu CV ... boleh la lisa usha2 nnti..kekekekke..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy selalu singgah kalau ada parking je..
      Sedap ayam robot tu..gigit smpai hancur tulang..heheh

      Delete
  6. lama x wat karipap kt rumah
    n lama x makan karipap giant pakcik yg sllu dtg kt ofis ni rege dalam 1.50 jek..nak2 mkn ngan bwg cuka tu sodappp bahhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Emm..karipap cicah kuah bawang cuka? tu dah macam murtabak kan?

      Delete
  7. banyak kolestrol ayam tu, tak baik makan CV...cer beli buah ker, bagus untuk kesihatan. tapi kalau pergi pasar malam, sama jer kiter, hehe...yang tinggi kolestrol tu la yang jadi pilihan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah pasal..gerai yang jual goreng2 jugak jadik tumpuan.

      Delete
    2. 1 karipap bersamaan 300++ calories.

      Pasar malam? Memang syurga dunia untuk makanan. Lagi² kalau pergi waktu lapar, macam tengah puasa. Memang hawa nafsu lebih besar dari gunung.

      Delete
  8. karipap giant klau mkn..memang besar

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi..seketul tu leh share tau..tengok pun dah kenyang..hehe

      Delete
  9. Susah nak beli karipap yang betul2 sedap...selalunya lebih isi kentang aja..padahal tulis karipap ayam/sardin

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kena buat sendiri baru puas hati sebab boleh bubuh extra daging..hehe

      Delete
    2. Betul, saya setuju. Kalau pertama kali beli rasa lengkap semua, esok² beli dah rasa kureng aje. Lastnya stop beli dah.

      Delete
  10. karipap jayen tu..sy macam dah serik beli karipap jayen sebab tiap kali beli mesti inti dah masm2 nak basi..hampeh je

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ke? mungkin sebab besar so karipap tu tak cukup masak..

      Delete
  11. Dulu kat opis ada jual karipap besao macam ni selalu beli tak habis makan simpan tengahari.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai..
      jimatlah kan boleh simpan makan sampai tengah hari..makan sambil ngadap pc lagi syok..

      Delete
  12. dulu kat area seberang jaya pun ada. sedap giler! rindu lak nak makan. tp sekarang kt tempat tinggal ni, ada karipap yg lagi kecik tu ada la :D

    http://www.cantiksihatsemulajadi.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai..
      oo yeke, cube singgah pasar tani, rasa ada kot orang jual karipap giant ni..hehe

      Delete
  13. Mmg besar lah karipap tu.. mesti sedap ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap jugak tapi isi kurengg...hehe

      Delete
  14. wahhh bosar betul karipap tuh..huhu mkn sebijik pun confirm kenyang..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..nak makan karipap ni kena share sebab besau..

      Delete
  15. kalau bsar initi dgg byk ok gak..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah..kentang je lebih..keciwa..huhu

      Delete
  16. ermmm bestnyer nengok karipap beso ni...terus cam rasa nak ngap...jer...

    ReplyDelete
  17. Sedapnya karipap... tp Ye la... kentang je byk... huhuhu

    ReplyDelete

Have a nice day... ☺