Monday, 3 June 2013

Entry pasal Kalori..

Assalamualaikumm...dah sarapan ke semua?? Harini aku puasa..alhamdulillah sedang cuba menghabiskan saki-baki hutang lama...huhu.

Cerita pasal makan ni, aku nak share satu pic yang boleh buat kita cakap OOOKAYY. Apalagi jom kite kira jumlah kalori dalam makanan seharian kita terutama sekali apa yang kita ambil untuk sarapan..


Agak kalau makan pizza ni, berapa pulak kalori dia ye??


#Makanlah untuk hidup..bukan hidup untuk makan..

45 comments:

  1. cik Viva..akak tak mau kira..nanti tak jadi makan..rugi he he

    ReplyDelete
    Replies
    1. kita jgn kira kak, kita just baca bismillah je..hehe

      Delete
  2. pagi ni JM makan meehoon..mak aih..tinggi nya kalori huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. okay JM..510 kalori tu..sy makan karipap je sebijik..huhu

      Delete
  3. Moning
    Thanks sudi follow anum
    anum singgah and follow back

    ReplyDelete
  4. hihihi..kalau tgk semua nie mmg takut nak mkn tp sebab mkn untuk hidup jadi makan jelah kan..tapi perlulah berpada-pada.. :D
    Tq sharing..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu..kena tengok2 la jugak kan..jangan main makan saje.

      Delete
  5. bla dikira2 last2 nye taktau ape yg boleh kita makn... minum air suam je la ^__^

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau minum air suam je, nanti kembung takpon gemuk air la pulak..hehehe

      Delete
  6. EMM SEJAK BILA BELAJAR KIRA KALORI NI?HAHAHA

    ReplyDelete
    Replies
    1. emmm...sejak timbangan maintain tak nak turun..

      Delete
  7. aku malas nak tgk...kalau tak, sure aku tak jadi makan....hahaha...

    komen dari org yg kuat makan...kehkeh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kann..tapi time baca tu jelah ingat, dah masuk lunch kang lupa semua..

      Delete
  8. nampaknya makan roti bakar 1/2 keping & cicah air suam je la gamaknya. Oh, no... nasi lemak tetap di hatiku

    ReplyDelete
    Replies
    1. emm..ape rasa kalau roti bakar cicah air suam tu ye..kembang semangkuk la tekak nanti..hehe

      Delete
  9. xnk tgk xnk tgk
    fedulikkk semua tu hahaha
    asalkan kita rajin exercise
    akk?mkn tido mkn tido tgk tenet mn nak exercise
    adoiiiiii diet kejap2 suam2 unte je pastu..ha kelauttt hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. yess...rajin sangat kak. Buat sit up 5 minit je, pastu baring terus tak bangun2...hahaha

      Delete
  10. Hari2 pun makan untuk hidup je tapi mula jadi hidup utk maka bila ngadap buffet...jenuh semuanya nak makan tapi nasib baik sekali sekala ja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kena pantang tu, jangan g buffet lagi..bahaya!!

      Delete
  11. Karipap mana boleh makan satu kalau yg seringgit 3 ketul mesti habiskan semua. Hmmm... takut kakak bila tengok ni semua.

    ReplyDelete
    Replies
    1. karipap pusing 5 dua ringgit..makan sambil ngadap pc memang layan lah..

      Delete
  12. orang kita tak kisah..
    pergi ke kedai makan tgk menu sedap order je..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu. Orang kita memang terkenal dengan sikap tak kisah dan tak pe nya. Tak kisah la dari segi apa pun, ada je la menatang ayat tak kisah la, tak pe la.

      Delete
    2. ye..sebab tu lah ramai yg obesiti, darah tinggi, diabetis, kolestrol..blablabla...

      Delete
  13. 1 ketul pisang goreng = 129 kalori.. sekali makan berketul - ketul -.-'

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..sekali beli rm2, ade la 4/5/6 ketul..bistu brapa pulak kalori dia ehh...hehe

      Delete
  14. alamak...sume yang sedap2 nih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Inilah semua apa yang kita makan selalu..

      Delete
  15. agak2 berapa plak kandungan kalori dlm ikan masin talang masak lemak nenas ya hehe..tapi mmg sedap kan? salam kenal...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak terkira pulak kalori dia tadi..tapi yang pasti rasa nak hirup je kuah tu..mabeles

      Delete
  16. roti canai tu faberet... siap beli roti canai segera tu lagi.. meme nyummehhh la.. tak kira dah kalori tu hihi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. roti canai standard..mana cukup kalau makan sekeping..haha

      Delete
  17. adooiii....... terliurnya mee goreng ngan laksa peneng tu... saya pun puasa last day hari ni... menggantikan saki baki yg ada

    ReplyDelete
    Replies
    1. marilah kita bersama puasa ganti memandangkan ada lagi sebulan nak start puasa balik ni..huhu

      Delete
  18. arghh byknya kalori kita mkn.sktul kuih pn byk eh..hehe

    ReplyDelete
  19. alamak insaf... insaf... kuih muih mmg bahaya Nampak comel tapi alahai banyak kalorinyuer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..lagi comel kuih tu lagi byk kalori dia..sabar jela kak

      Delete
  20. akak tak kira...akak nak makan jugak..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. takpe kak, makan je..nanti jgn lupa pg jupe doktor check kolestrol ye..hehe

      Delete

Have a nice day... ☺