Friday, 28 June 2013

Terbang ke HCMC..

Akhirnya aku dapat jugak travel ke HCMC dengan Irfa pada jumaat lepas, dah dua kali pergi tapi asyik pergi dengan officemate je. So tiap kali bercerita dengan Irfa pasal kedai2 kat sana macam susah nak imagine sebab pandangan masing2 lain. Contoh macam aku datang dari kiri, dia datang dari kanan..so view berbezalah..


Plan asal kami memang nak naik flight pagi Jumaat tu tapi malangnya flight penuh so kami terpaksa naik next flight pada pukul 2.45 petang dan lebih mengujakan adalah kami terpaksa upgrade kepada BC disebabkan oleh seat EY dah penuh. Kurang la sikit bajet belanja shopping kat sana tu sebab kena bayar beza harga tiket BC & EY tu..huhu.


Sebelum ke gate kami singgah la kejap membuang masa kat kedai adik kami @ciksepet yang kerja kat kedai duty free tu. Actually aku selalu gaduh dengan dia tapi akan berbaik semula lepas 5 minit kemudian..biasalah adik beradik ni kan ibarat air dicincang takkan putus..hehe


"Berapa harga jam ni cik? Apa?? Mahalnya...sebulan gaji saya kot..huhu"

First time boarding sebagai penumpang Kelas Perniagaan katanya. Masuk lewat pun takpe mengikut keselesaan dan bagi la penumpang EY masuk dulu.

Duduk je terus bila cik pramugari bagi tuala hangat untuk kami lap2 ape yang patut..see terserlah keterujaan kami (sila lihat gambar dibawah sebagai bukti...haha)


Irfa dok seat lain so dia la yang amik gambar kami masa ni. Layan gambar dulu..jangan risau tak banyak pun, snap skali dua je..segan lak..hehe


Konon nak tengokmovie Giant & Jack Slayer, last2 skrin tu yang tengok aku tido...heheh


Pilih menu nasik sebab lapar laaa..

Lepas makan hidangan ni aku sempat la lelap kejap walaupun kapal sedikit goyang bila langgar awan. Yelah dah kul 3 petang kan memang time ngantuk pun..

Sampai je sana terus carik bas sebab nak jimat kan. Tambang hanya 5000VND saja ke pasar Ben Thanh tu. Total 25000VND untuk 03 orang plus dua bagasi. Duit kita dalam RM5 je kot. Kalau boleh bagi la genap2 sebab bila driver tu masukkan duit korang dalam mesin tiket tu nanti akan keluar baki dalam bentuk syiling..ka-ching..ka-ching. Pastu duit tak laku tau kat airport, so make sure kena pakai masa kat pasar nanti, contohnya macam beli air mineral nanti pakai la duit syiling tu..


Sir, i want to go this place Ben Thanh.. how much the ticket??..cewah speaking la sangat..


Perjalanan lebih kurang 30 minit kot sebab ini kan bus transit so konfem la banyak kali jugak berenti sepanjang jalan tu. Bas ni akan berhenti di Stesen Bas Ben Thanh so kita kena la jalan kaki sket untuk menyeberang bulatan kuda tu. Terkial2 jugak nak heret bagasi tu di tengah kesesakan jalan raya tapi dorang semua paham & bagi laluan kat pejalan kaki. So takde masalah okay..


Inilah bulatan kuda yang digembar-gemburkan itu..besar bulatan ni tau..

Kami memilih untuk menginap di hotel ni sebab review officemate konon bagus & murah. Tapi bagi kami...emmm ok lorr..biasa je. Kami ambik yang satu katil tapi extra sofa bed tu so muat-muat untuk kami bertiga. Irfa cakap better duduk hotel HP tu sebab lagi dekat dan mengadap Pasar Ben Thanh..takpe Irfa, next trip kita dok sana ye...hehe


Balik hotel untuk rehat2 dlu sebelum menerjah ke pasar malam Ben Thanh tu pulak carik apa yang patut.


Macam biasa pasar malam ni memang sesak tapi seronok sebab kita boleh jumpa rakyat Malaysia je kat sana. Masing2 bizi menyoping dan yang bestnya kita cakap je bahasa Melayu sebab peniaga kat sana semua paham & lagi satu boleh pakai RM sahaja. Aku tak tukar USD pun haritu, malas sebab semua kedai pun terima Ringgit, so watpe nak tukar.

Layan gambar pasar malam pulak.. baju raya renda tampal uolsss..meletopp!!


Tengah trend baju lace tampal ni kat sana tau. Harga kat sini murah giler..pilih je kaler feberet..


Tengoklah..ada lagi baju pesen ni...


Ni pulak kat dalam butik Aysah yang kat tepi Hotel Saigon Pink tu..selesa giler kedai tu rasa macam nak baring tido je..huhu.

Besoknya pagi2 dah keluar merayau kat pasar Ben Thanh sebab orang cakap kalau pergi awal2 mesti dapat murah sebab dorang punya pantang kalau tolak permintaan pelanggan..betul ke??


Banyak giler kasut wei...macam2 ada kasut sukan, kasut jalan & kasut blablalabla...


Setengah hari jugak kami dok dalam pasar tu, masing2 bizi nak bargain untuk dapat best price. Kami balik hotel pukul 11 pagi sebab nak checkout pastu nak terus pergi airport lah. Kalau ikut plan asal nak stay sana sampai petang & balik naik last flight pukul 7.35 malam tapi memandangkan duit pun dah tinggal saki baki dan barang pun penuh bag maka kami decide balik kapal pukul 4.40 petang.


Original perfume kereta, pakai je nenas & pandan..good idea tapi tak bersemutkah??


Bag besar pun takpe sebab kami entitle untuk 40kg sorang tau..

Lagi sekali balik pun terpaksa duduk Kelas Perniagaan tau..pehh..memang leisure giler trip kali ni..

Layan gambar makanan lagi ye..


Salad tu sedap sebab ada limau bali..


Sampai KLIA pukul 7.30 malam..ready to go back to my lovely home..yeahh!!


#Bila nak pergi lagi ye?? Kat opis ni dah macam pas baton je..tiap kali weekend mesti ada yang terbang kesana..buat bisnes sebelum raya mesti masyukk...

18 comments:

  1. this time i bg u stori je
    sbb banyak kisah sedey bagi i dr kisah happy ;(
    tq sbb tak tunjuk muka ai yg comey cam kak ton dlm blog u nih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apa yang sedihnya.dah pi ngan afik sendiri dah tu

      Delete
    2. takde la stori detail pun..huhu
      just share gambar saje..

      Delete
  2. bez nya shopping! sy x pernah gi lgi HCMC ni..murah2 ke barang depa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. murah la jugak, kalau wat bisnes lagi seronok..dapat untung berganda2..best...hehe

      Delete
  3. Maaf ye cv..kaco irfa tu kejap..riso pulak..tah apa lah yang dia sedihkan

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhu..byk jugak kisah tragis n tak puas ati masa kat sana tapi takpelah, yang bestnya kami buleh travel bersama..huhu

      Delete
  4. Replies
    1. mereka yang bisnes kak nieda..sy cuma g jenjalan...wah gituu..

      Delete
  5. Teringin juga ke Vietnam Shopping. Murah kan? Cantik baju kurung tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jomlah pg...best tau. Jadik giler jap tgok kain cantik2..huhu

      Delete
  6. bestnyer...dh la cantik2 baju..klo lya pegi confirm borong byk2..agaknya y jual kat sini semua beli borong kat sana.. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah..ramai yang pg borong kat vietnam tu je pastu jual balik kat sini, memang untung..

      Delete
  7. bape tiket pi sn..boleh bagi details x
    en. hb k.el ada ura2 nak pi sn..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak El,
      tiket standard dalam 6/7 ratus kot..sy pakai kompeni rebat..huhu

      Delete
  8. Ni mmg 1st taim aku tgk org layan tuala hgt dgn bgitu passionate sekali.haha. X penah pegi vietnam tapi tetba je rasa mcm mau

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahah...first time naik BC tu yang terover..

      Delete
  9. Memang seronok dapat berjalan jalan negara oorangkan CV... OKje tumpang tengok gambar ...pun jadiklah hehe

    ReplyDelete

Have a nice day... ☺