Wednesday, 14 August 2013

CERITERA AIDILFITRI 2013 KAMI..

Raya Puasa tahun ni terasa sangat tak meriah sebab tak cukup korum. Abang & adik pompuan aku tak dapat cuti raya, maklumler deme tu keje shift.

IRFA memilih untuk beraya di kampung kebetulan pulak anak sulung dia kan ada kat sana. Kalaulah IRFA & family tak balik raya haritu memang konfem tak meriah sebab takde budak2. Lebih-lebih lagi dengan kehadiran budak kecik baju pepel ni..mulut potpet-potpet..
 

Malam raya tu IRFA bizi buat kek, kuah kacang, gulai ayam blablabla...aku pulak bizi ngadap estro. Alaa..takpe, bukan selalu IRFA tu buat2 bizi camtu so aku bagi can la kat dia nak menunjukkan skill masterchef dia. Tapi aku bangun awal2 pagi siapkan sarapan, kemas bekas kuih, sediakan apa yang patut sebelum mak bising..hehe



Errr...satay tu hidangan malam esoknya...pagi raya tu just ada nasik himpit, kuah kacang & gulai kari ayam cicah ngan roti je. Tapi aku tak sempat rasa pun sebab aku ingat nak makan lepas balik solat raya tapi apakan daya takleh nak masuk dah. Mane taknya, banyak rumah yang aku pergi beraya masak nasik dagang lah, nasik lemak lah, satay lah..blablablabla...

Seperti tahun2 sebelum nya jugak, kami masih tak dapat berkumpul untuk bergambar bersama complete satu family..sebab susah sangat nak dapat kerjasama..huhu

#kami tak pernah berbaju raya sedondon..


Pegi solat raya dengan mak & si kakak je sebab Irfa kena jaga rumah.

Balik rumah layan tetamu yang datang..cewahh..tetamu biasa adalah bebudak jelah yang nak collect duit raya. Abam jadik tukang angkat air..


Dah agak lengang sikit, mak ajak pergi beraya rumah pakcik sebab kebetulan nenek duduk situ. Actually kitorang dah proposed kat mak supaya ambik je nenek duduk kat rumah kami tapi mak cakap nenek tak berapa sihat & lagi satu macam tak best la..nanti ape pulak kata sepupu-sepapat kitorang pulak kan, sukasuki ko je nak bawak nenek tu kehulu kehilir..huhu


Ehh...lupa la pulak nak ambik gambar nenek. Takpelah, nenek aku tak beraya pun sebab beliau pakai baju harian je..tak larat nak bangun..pening katanya..

Tetiba member skolah wassap ajak datang beraya kat rumah dia. Aku pun terus la memecut kesana pulak..
Dorang ni semua cikgu-cikgi..so aku jelah yang terkeluar carta...huhu..


Okay..tu jelah cerita aku untuk hari raya pertama..sambung besoklah untuk next entry..okbai

24 comments:

  1. hamboih byk part lah raya die..hehe..selamat hari raye! =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..takdelah ada part 1 & part 2 je..
      Selamat Hari Raya =)

      Delete
  2. mmg tak best dan tak meriah kan kalau tak cukup korum....JM pun pernah rasa situasi mcm tu huhuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulah JM kan..tak cukup korum memang tak best lah..tapi nak wat caner masing2 dah bekerjaya..huhu

      Delete
  3. Raya kalau xde budak2 mmg x meriah kan.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulah..bebudak la yang seronok kalau beraya nih..

      Delete
  4. Salam Syawal Cik Viva.

    Budak2 je yang seronok beraya sebab dapat duit... :)

    ReplyDelete
  5. SIB BAIK GAMBAR I LULUS
    KALAU I NAMPAK TAK COMEL HARUS KU SURUH DELETE
    HEHE

    ReplyDelete
    Replies
    1. emm..i dah pilih tu, lgpun takleh buh gambar2 byk sgt nanti terlebih publisiti la pulak..

      Delete
  6. seronok kakak ummi da adik2 balik kampung beraya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Seronok sangat dia kak...adik2 dia pun sama.

      Delete
  7. kalau tak ckp korum mmg tak best...huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Raya haji ni pun sama jugak ni...tak cukup korum lagi

      Delete
  8. masa raya kedua, sya punye siap sembelih kmbg lg buat sate :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wah..meriah tu nick, ade kenduri ke? hehe

      Delete
  9. Akak jadi penunggu rumah je ramai sgt tetamu...sob...sob...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Irfa @ akak saya tu jadik penunggu rumah sebab anak dia injured (terkena tudung periuk)...hehe

      Delete
  10. Seronoknya malam2 raya tengok estro. Akak x pernahhhh merasa. Nak jugak..uwaaa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..family sy kecik je jadik sempatlah saya melayan estro di malam raya..takde persiapan berat pun, ala kadar je..

      Delete
  11. syioknyer dia raya .. ini baruler raya....
    memang akakpun kalau pagi2 dah siap banyak benda takut mak bising..
    selamat hari rya...

    ReplyDelete

Have a nice day... ☺