Tuesday, 3 December 2013

PENANG :: Sepetang di PENANG STREET ART..

Sesudah kami memborong jeruk campur di kedai Jeruk Madu Pak Ali, driver terus je bawak kami pusing2 bandar. Otw tu nampak lah pelbagai landmark Penang, cth macam GURNEY DRIVE, MASJID KAPITAN dan lain2.

Tetiba aku terperasan sesuatu yang unik yang banyak melekap kat dinding bangunan di kawasan tu. Aku tanya driver tu apa nama tempat ni sebab aku ade la macam selalu pernah tengok kat tv & majalah yang dok stori pasal tempat ni. Tak sangka lak kat sini je rupanya port dia. Dia bagitau yang tempat tu dinamakan ARMENIAN STREET. Ooo..


Nak tau apa yang aku jumpe? Ni dia lukisan mural yang bagi aku amat kreatif sebab ia dilukis di dinding bangunan lama & baru di sekitar kawasan itu. Syabas untuk para pelukis yang sangat berbakat itu..macam real je lukisan-lukisan ni..

Ni aku snap dari dalam keta je...



Tapi yang ni spesel sikit sebab yang ni memang lukisan kartun lah, tapi tetap kreatif kot..hehehe


Bila aku google tadi rupanya macam ni cara dorang buat lukisan mural ni. Tapi ni contoh kalau lukisan tu besar & ditempat yang tinggi, dorang terpaksa pakai palang besi untuk naik keatas..susah jugak rupanya. Apepun good job lah..


Bila dah siap jadik lah camni..pic ni aku google tau tadi tapi gambar yang lain tu aku sempat snap dari kamera kecik aku...hehe.


Selain dari lukisan mural ni, ada lagi yang unik iaitu besi yang dilenturkan menjadik bentuk kartun macam dalam gambar kat bawah ni..unik kan?? Pastu kat setiap lukisan besi ni ada kata2 yang menceritakan tentang lukisan tu..

"A cannon shot fired during the 1867 Penang Riot made a large hole in this area hence the name" Cannon Street, Core Zone..


"The hand pulled rickshaw was the most popular form of transportation in early Penang" Soo Hong Lane (The Narrowest Street in Georgetown).


"The Tua Pek Kong Huen Grand Float Procession is held in the Year of the Tiger to wash away bad luck and bring great wealth and health"


Actually ada banyak lagi benda ni sebenarnya tapi aku takdelah pergi snap semua sebab kami mengejar masa nak balik airport dah time tu. Sambil dalam kepala sibuk mencongak sewa cab yang kami kena bayar nanti sebab kiraannya mengikut jam..huhu.

Sampai airport tepat pukul 6 ptg jadik harga sewa kereta kira sampai 4 jam je..yeyy.. Aku mencuba nasib nak balik naik flight awal siki, kononnya nak naik kapal yang terbang pukul 7.45 malam tu tapi apakan daya kapal penuh daa.. Maklumlah sekarang kan tengah cuti sekolah, so terpaksalah jugak kami naik flight pukul 8.35 malam tu. 

Takpelah sempatlah kami pusing-pusing kejap meninjau apa yang ada yang menarik kat airport tu..(ayat pujuk hati yang frust...huhu)


#Tamatlah sudah kisah sehari semalam kami berkampung di Penang untuk tahun ni. 

3 comments:

Have a nice day... ☺