Saturday, 30 November 2013

PENANG:: Jalan-jalan di BATU FERRINGHI..

Malam tu kami keluar pekena KAYU NASI KANDAR kat area BUKIT JAMBUL tu je sebab itu yang paling dekat dengan hotel. Kami kena isi perut dulu sebelum g jenjalan. Ramai sangat orang kat restoren tu macam biasa, macam2 lauk ada tapi aku ambik ayam goreng je seketul pastu lupe lak nak ambik sayur..huhu

Dah abih makan, beliau telah membawa kami ke BATU FERRINGHI. Nak jalan-jalan cuci mata kat pasar malam Ferringhi. Otw kesana nampak la HYDRO HOTEL tempat shooting drama MR ARROGANT tu.


Adik yang suar oren tu lah yang bawak kami jalan2 sini. Actually mereka berdua tu sepupu, so bila mereka dah bertemu memang kecoh la. Aku layankan je..


Singgah restoren seafood ni, tapi bukan untuk makan pun..saja tengok2 je apa yang ada dalam akuarium tu..semuanya besar2..contohnya macam ketam ni..ni kalau tak silap ketam gergasi kot....hahahaa.

Ni kalau ayah aku tengok ni mesti beliau suka..


Banyak lagi yang ada dalam ni..macam2 pesen dah aku tengok, caner nak makan dah besar sangat camtu. Tengok harga sekilo pun dah berapa puluh ringgit..mesti tokey2 je kot makan kat sini..


Antara yang dijual kat pasar malam tu, ada cenderamata, baju, henbag, kasut, tudung..bla..bla..blaaa. Tapi disebabkan hari nak hujan & hari bekerja tak banyak kedai bukak & ramai yang tutup kedai awal.

Aku beli FM je buat kenangan, nak bagi mak suruh mak letak kat peti ais kat kampung. Simpan hajat nak bawak mak ayah jalan2 makan angin kat Penang nanti..hehe


Sebelum balik hotel, kami jalan2 ke PADANG KOTA. Singgah lepak-lepak ambik angin kat tepi laut..nampak tak yang ade lampu2 tulah terminal feri, adik tu cakap lah...


Terima kasih banyak2 untuk adik tu yang sudi bawak kami jalan2 ke sini..

PENANG :: Satu malam di VISTANA HOTEL, PENANG..

Kami sampai di VISTANA HOTEL dalam pukul 7 malam. Nak dijadikan cerita, masa kat lobi hotel tu aku baru nak turun dari keta tu, entah camana tablet aku boleh tercampak keluar dari bag pastu terpelanting jatuh ke lantai depan hotel tu..omgggg!!!

Cepat2 aku ambik & check kot dah retak seribu ke skrin dia..so far, alhamdulillah...sikit je calar..huhu

Okay, sambung balik, masa kami pegi HOTEL VISTANA tu masih dalam kerja2 pengubahsuaian & pembaikan kot sebab aku tengok hotel tu sunyi sepi je. Kat lobi tu adalah 4/5 orang dok melepak. Dah ambik kunci, terus la naik bilik walaupun aku pening2 lalat dengan direction yang dia bagi..hehe

Nah!! Sekali kami masuk bilik je...rupa-rupanya kami dapat apartment dua bilik..besar tu. Adess, aku piker ni kalaulah aku datang sorang2..memang tak dapat aku bayangkan buleh jadik giler aku dok situ sorang2, konfem aku dok dalam bilik tu tak keluar2 sampai besok pagi..seram kott..

So, kami ambik keputusan tidur je kat bilik utama tu sambil ngadap muka masing2 & make sure kunci pintu bilik. Tapi bila nak tido tu, tetiba pulak dengar cam sliding kena ketuk, aku rasa angin je tu sebab bila check takde pape pun..allahualam..huhu

Meh kite layan sket view dalam apartment ni...yeehaaa

Ruang makan

Ruang tamu tapi kecik jelah

Ada balkoni kecik disitu..

 Bilik meng'iron' baju..hehe
 

  Dapur @ bahasa lainnya Kitchen

Kitchen

Gambar wajib

Bilik mandi

Bathtub @ tempat berendam

Bilik tidur utama

   Bilik kedua

Dah siap bersiram & bersolat, kami keluar makan. Anak buah akak opis datang jemput kitorang kat hotel & bawak pusing2 makan angin kat Penang..

**Bersambung..

Thursday, 21 November 2013

PENANG :: Berlari ke Awan..

Assalamualaikum....

Tajuk entri dah macam tajuk album dah..hehe

Aku ada kisah yang baek punyee yang terjadi hari isnin lepas..tema dia "tragis & memenatkan"..hahahah

Kisahnya bermula begini, petang isnin yang lepas aku nak ke Penang atas urusan kerja. Aku berdua dengan anak kakak opis, memandangkan aku kan penakut, so kenalah bawak kawan..hehe. So, flight kami dijadualkan terbang pukul 5.45 petang. Kami gerak masuk ke balai berlepas pukul 5.00, pusing2 dulu sebelum masuk kat gate B3 tu.


Kebetulan pulak tetiba flight aku retimed ke pukul 6 ptg. Aku relaks lagi time tu, seronok berborak kan...hehe. Sekali hp member bunyi pastu dia pass kat aku, mak dia cakap dia dah kol aku banyak kali tapi tak jawab. Aku pun pelik apasal hp aku tak bunyi pulak. Aku check henbag tengok sah hp aku takde, konfem dah mesti tertinggal dalam keta...uwaaaaa.

Aku tengok jam baru pukul 5.25 petang, aku decided nak larik pergi parking ambik hp tu jugak sebab tu je satu2 hp aku, takkan nak pergi sana tak bawak hp pulak sebab no contact semua dalam tu. Aku mintak permission dari staff tu, cakap yang aku nak keluar pergi ambik hp. Dia kata ok, tapi make sure bila nak masuk balik nanti aku tetap kena melalui airport security check macam biasa.

Tapi kalau aku tak sempat datang balik, dia akan refer aku untuk next flight. Aku tak kesah yang penting aku boleh keluar. Aku terus pecut meter 100km/sejam untuk lari dari gate B3 sampai parking D...

Aku sempat bertembung dengan Irfa yang otw nak balik kerja kat area parking tu, tapi tak sempat cakap apa..dia pun pelik apasal aku lari cam ribut kat airport tu...hahahah


Aku stuck kejap kat security check sebab boarding pass aku dah kena koyak..so terpaksalah aku bersoal-jawab kenapa aku boleh ada situ sebab flight aku dah nak berlepas. Aku cite la dari A sampai Z kenapa keadaan aku jadik camtu & alhamdulillah beliau bagi aku lepas. Dah kat situ pulak, stuck lagi dengan Q yang panjang sebab pax tengah ramai. Aku doa banyak2 dalam hati semoga semuanya selamat.

Alhamdulillah, aku sampai kat gate B3 tu dalam keadaan yang selamat tepat pukul 5.50 petang & masa tu pax tengah Q nak boarding. Dari jauh aku nampak member aku dok lambai2 bagi sokongan..

Akhirnya..aku selamat terbang dengan pesawat MH1158. Sekali alhamdulillah..


#Nampak tak awan tu?? Tu sebab tajuk entri ni ada kena mengena dengan awan..heheh. Motif????

Monday, 11 November 2013

Review Novel :: Mr Pai Epal

Assalamualaikum..

Bila mood rajin menerjah..ni dia sinopsis novel MR PAI EPAL..hasil karya penulis Mardihah.



Kebanyakan novel yang tengah hot meletop sekarang banyak yang mengisahkan tentang cinta selepas kahwin antara hero & heroin selepas melalui perkahwinan yang dirancang oleh keluarga. Tapi novel ni lain dari kebiasaan itu..

MR PAI EPAL mengisahkan tentang kehidupan seorang gadis sederhana bernama Nur Alya (Yaya) yang tinggal bersama ibunya yang buta & adiknya, Fatin. Berkenalan secara tak sengaja dengan Cef Izz Amir yang merupakan pemilik Pai Epal Cafe ketika kejadian pasu pecah di kafe itu. Yaya mengelak & meminta tangguh untuk membayar ganti rugi kerana masalah kewangan. Pelbagai kejadian berlaku selepas itu kerana Izz Amir cuba memikat hati Yaya. Tetapi Yaya tidak berminat kerana mahu membantu keluarga & sedang mengumpul duit untuk menyambung pelajaran dalam bidang kulinari.

Yaya sebenarnya adalah anak kepada pemilik Yayasan Marjan iaitu sebuah institusi yang membiaya biasiswa kepada pelatih-pelatih dalam bidang kulinari yang berkelayakan. Tetapi atas sebab pecah amanah & penyelewengan selepas kematian bapaYaya, yayasan tersebut telah diambil alih. Chef Daud yang bertanggungjawab merampas yayasan itu telah membuat fitnah bahawa arwah bapa Yaya beristeri dua & menggugut akan membongkar cerita tersebut jika Yaya tidak membayar wang "tutup mulut" setiap bulan. Oleh sebab itu Yaya terpaksa membuat pelbagai pekerjaan untuk menyara keluarga dan juga wang ugutan itu.

Izz Amir telah berubah daripada seorang yang tidak ambil berat soal agama kepada yang lebih baik selepas ibu Yaya tidak merestui hubungan mereka. Kisah cinta mereka bermula selepas Yaya akhirnya di terima untuk menyertai Yayasan Marjan selepas beberapa kali gagal. Yaya ditempatkan di Pai Epal Cafe untuk latihan praktikal sekaligus di bawah pengawasan Cef Izz Amir sebelum melanjutkan pengajian di institut Le Cordon Bleu di Paris.

Umi Izz Amir tidak merestui hubungan mereka kerana ingin menjodohkan Izz Amir dengan calon menantu pilihan beliau iaitu Jasmin. Umi Izz Amir menghina Yaya kononnya Yaya hanya mahukan harta mereka. Jasmin pula telah membuat kecoh di kafe sehingga Yaya kecewa dan nekad untuk melupakan Izz Amir. Yaya telah memohon untuk menukar tempat latihan praktikal di cafe lain. Yaya berkenalan dengan Munir yang kebetulan adalah sepupu Izz Amir. Izz Amir cemburu melihat Yaya di majlis kenduri doa selamat Munir dan oleh kerana termakan hasutan ibunya, Izz Amir telah bertindak di luar batasan ketika hari mereka menghantar Munir di KLIA. Kejadian itu membuatkan Yaya semakin membenci Izz Amir.

Sebelum Yaya pergi ke Paris, Yayasan Marjan telah kembali menjadi milik keluarga beliau setelah dibongkar oleh seorang peguam yang sebenarnya sudah lama menyiasat isu penyelewengan itu. Ketika di Paris, Yaya berkawan baik dengan Munir. Walaupun cintanya tak berbalas namun Munir tak pernah berdendam. Pada suatu hari Yaya terjumpa Izz Amir disana. Izz Amir terus berusaha untuk mendapatkan kemaafan dari Yaya. Tetapi Yaya tetap berkeras hati.

Yaya mendapat tahu bahawa Izz Amir sebenarnya telah dihalau oleh uminya dan Pai Epal Cafe juga telah dirampas setelah Izz Amir bertindak memutuskan pertunangan dengan Jasmin. Izz Amir & Adnan (staff cafe) yang juga merupakan kawan baiknya telah membawa diri ke Paris. Adnan jatuh sakit & disahkan mengidap kanser dan terpaksa dirawat di hospital. Izz Amir bekerja keras untuk menampung bil hospital Adnan dan juga kos sara hidupnya disana. Hidup Izz Amir semakin tidak terurus tapi dia tidak berputus asa.

Yaya menyesal & memaafkan Izz Amir. Mereka meminta restu dari ibu Yaya & Umi Izz Amir, tetapi umi Izz Amir tetap tidak mahu merestui hubungan mereka. Yaya & Izz Amir tetap juga berkahwin dan meneruskan hidup mereka disana sehingga dikurniakan cahayamata. Kira happy ending lah..hehe

Sapa yang malas nak mengadap novel tu boleh baca kat sini je. Gigih aku menaip entry ni tau, tapi untuk lebih detail kenalah baca novel ni..hahaha