Tuesday, 28 January 2014

Resepi NASI ARAB MANDY..

Harini ada acara masak2 nasik arab kat office, kebetulan kami dapat beras basmathi original dari DELHI. Terus google resepi nasik arab ni & jumpa satu resepi kat blog Dapur Digital. Nampak macam senang je cara masak tu, jadi dorang follow je resepi kat situ.


Ni gambar nasik tu bila di close up...menarik tak?? Terbaiklah sambal @ tomato salsa tu..walaupun nasik arab ni takde kuah tapi tetap sedap lagi lazat dengan adanya sambal ni..


Disini aku nak share cara2 membuat sambal TOMATO SALSA je. Untuk resepi cara2 nasik & ayam tu korang kenalah tengok sendiri kat belog tersebut..heheh

Bahan-bahan
  • 2 biji tomato
  • 1/2 biji bawang besar
  • 2 biji cili besar
  • 5 tangkai cili padi
  • Sedikit daun ketumbar
  • Sedikit garam
  • Jus lemon
Cara2
  • Kisar semua bahan diatas dengan perahan jus lemon tapi jangan sampai terlalu hancur.
#Terima kasih kepada tuan punya blog Dapur Digital untuk resepi nasik arab yang mabeless ni..

23 comments:

  1. Wah...senang yer..? Selalunya resepi nasi mandhi ni leceh. Bolehlah akak terai nanti

    ReplyDelete
    Replies
    1. K.Aziela,
      Yang cakap senang dorang sebab mereka memang suka masak2..kalau saya konfem susah nak masak nasik ni...heheh

      Delete
  2. ada kerja kosong tak kat company wau bulan tu? hahhaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. KAK NET..
      baik jangan kak
      nanti jadi macam kami
      dr S tukar jadi XL

      Delete
    2. KakNet,
      Plss jgn kak...nanti stress nak carik baju..huhu

      Delete
    3. alaaaa koranggggg...tak baik tauuuuuuu.... hahahaahahahah....

      Delete
  3. tak penah terpikir nk msk sndiri ns arab nih... tp dh tgk kt sini cam nk try bt lak

    ReplyDelete
    Replies
    1. K.Norhidana,
      Ntahla bg sy baik beli je..heheh. Tapi utk mereka yang suka masak & cuba resepi baru boleh la try wat..

      Delete
  4. resepi sambal je?
    resepi kambing nya mana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sis,
      Ehh..kuali/periuk ajaib dah beli kan?? buleh arr try masak ayam panggang lak pasni...heheh

      Delete
  5. Wah! Terbaek la CV!!!

    Jap. Yang kaler putih tu apa? Sekali pandang macam susu ada ais.

    ReplyDelete
    Replies
    1. t.a.t.a,
      Laa..tu mmg cocktail buah-buahan..sebagai dessert la konon..hahaha

      Delete
  6. mcm ghupa nasi beriyani. dapnyaaaa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. NinaAz,
      Lebih kurang la, tapi yang beza rasanya sebab ada sambal tomato kot..

      Delete
  7. kuah salsa tu mcm kuah asam je bahan2 dia..
    boleh plak uols msk2 kat ofis eh..best giler

    ReplyDelete
    Replies
    1. KakEL,
      Dorang ni lau ngadap pc cepat ngantuk, cer bg masuk pantri terus terang bijik mata memasing...hahahah

      Delete
  8. nampak sedap.. seronok masak dan makan ramai -ramai :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ros_reeza,
      Dorang ni kalau tak dapat masak sehari rasa macam jiwa kacau da..tu yg terbawak2 nak masak kat opis tu..hehe

      Delete
  9. Replies
    1. K.Mulan,
      Akak masak mesti lagi best kan..kami wat simple2 je.. =)

      Delete
  10. wah sempat masak memasak kat pantri ye cik viva...seronok kalau hari² camni...jimat makan luar
    tak nak ganggu konsentrasi? alasan je kot..hahaha..
    takpe la bantu tang makan je pun da ok...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ena,
      Tapi tulah...kang ade org bising pulak..ni nak keje nak masak ni..hahha
      Errr...cam tatau je kann....hhihihi

      Delete
  11. salam....nak nyelit jap,nasi arab ni kalo nak sedap lagi saya cadangkan pakai basmati pusa 1121 cream,market kat luar harga RM13.50 per kg,tapi saya bekalkan anda basmati jenis pusa 1121 ni hanya RM9.50...hubungi saya untuk dapatkan beras basmati pusa 1121 cream dgn harga yang lebih murah dari pasaran di talian 012-9727136 (hafiz)....tiada min order,sekilo pun saya hantar sampai depan umah...selamat mencuba... :)

    ReplyDelete

Have a nice day... ☺