Wednesday, 26 February 2014

WW :: Bateri Kereta & BR1M..

Semalam masuk keje setengah hari je sebab pagi bizi nak menyetelkan hal keta aku. Aku memang saspek bateri keta dah nak kong sejak seminggu dua ni sebab setiap kali aku start enjin macam semput je. Tapi tak sangka pulak dia nak tunggu aku dapat duit BR1M dulu baru dia nak betul2 mati...hehehe

Jumaat lepas keta tu dah takleh start, tapi aku biar je dulu sebab aku nak balik kampung.weekend tu. Balik kang baru piker caner, so semalam memang dah konfem keta takmo hidup walaupun aku dah cas bateri tu pakai keta member. Last choice, pegi jelah beli bateri, tapi susah pulak nak carik bateri sel kering ni kat area rumah aku tu..yang ada bateri basah je. Pastu bajet aku pulak dalam RM150 je, carik punya carik & akhirnya jumpalah jugak.


Total kos semalam campur dengan servis minyak hitam, oil filter & air filter kenalah dalam RM250. So ada balance lagi RM50, isi minyak penuh dah setel RM300 tu..Okla kann..heheh

Kenapa aku nak pakai bateri kering jugak?? Sebab aku kan tak berapa rajin & ingat nak check air bateri tu, so bila pakai sel kering ni senang, dekat2 nak sampai dua tahun dari tarikh tukar tu, beringatlah.

Dulu aku pakai bateri sel basah tu jugak, tapi nak dijadikan cerita dulu2 aku tak penah check pun air bateri tu sampai keta aku jem kat parking opis sebabnya air bateri dah kering kontang. Serius masa tu aku memang tak tau yang kita kena check & topup air bateri tu...huhu

22 comments:

  1. langkah kanan sungguh Brim...selamat poket

    ReplyDelete
    Replies
    1. KakNieda,
      Memang pun, yang buat lagi mudah tu sebab brim tu terus masuk akaun je..dh tak payah nak Q kat sekolah cina tu lagi..

      Delete
  2. Replies
    1. syawalsimpson,
      Sesungguhnya setiap y berlaku tu ada hikmahnya...huhuh

      Delete
  3. untunglaaaaaaaaaaaaaa dpt BR1M

    :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. DZ,
      Gaji kami kecik je...tu yg layak dpt brim :(

      Delete
  4. bgslah enjin uols tu
    tau2 je tuan dia nak dpt brim
    kebetulan..nasib lah ada brim
    boleh lah topup kepentingan dulu
    lau x sure g sopin tu kan kan kan haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. kakEL,
      Konfemmm..baru je verangan nak soping2...sajeeee jee...hahaha

      Delete
  5. Replies
    1. mizz,
      Pandai sangat dia tu..sape ajar ntah..hehehe

      Delete
  6. selalunya mcm tu la time ada duit lebih sikit ja mesti mcm2 bnda yg akn jadi yg perlukn duit...ibarat air mengalir masuk then keluar balik yg trtinggal hanya sekupang dua..apapn brsyukur.. ~ alhamdulillah ada jugak rezeki yg boleh bntu utk tukar bateri tu kan....

    salam prkenalan..jemput singgah ke blog saya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mr & Mrs Makmum,
      Betul, duit sekarang ni macam air, laju je mangalir..tak smpat nak tahan dah..ada je bahagian dia..huhu
      Trima kasih sudi singgah sini..inshaaallah

      Delete
  7. ehemmm, saya baru tepikir nak ambil lesen bagai, tapi apa apa pasal kereta satu tara apapun xtau. hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. shasha,
      Takpe, muda lagi kan..byk masa g...jgn risau..heheh

      Delete
  8. Kiranya BR1M tu pergi tempat yang betul la ye.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tata,
      Alhamdulillah...gitulah kesahnya.. hahaha

      Delete
  9. BRIM telah digunakan sebaik baiknya. hehehhehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eida,
      Baru nak nyoping, ade pulak benda lgi penting nak kena settle..heheh

      Delete

Have a nice day... ☺