Tuesday, 18 March 2014

Resepi KIMCHI..

Sape peminat drama Korea mesti penah try makan Kimchi kan? Okay, harini aku nak share resepi membuat Kimchi, resepi ni kami dapat dari sorang kenalan dari Korea..mungkin resepi mak dia kot..heheh


Bahan Asas

2 biji Kobis China }
8 cawan air sejuk } * Rendam di dalam air sejuk
Garam secukup rasa }

Daun bawang }
Daun Kucai }
Lobak Putih } * Potong sepanjang 2 inci 
Timun Jepun }

10 sudu makan Sos Ikan }
1 biji bawang merah }
5 ulas bawang putih } * Kisar sehingga lumat
Sedikit Halia }
2 sudu besar Gula }
1 sudu besar Cuka }
1 biji Epal @ pear }

Sedikit Ajinomoto }* Bahan perasa
Sedikit Garam }
Serbuk Cili Merah

Cara-cara membuat
  1. Gaul serbuk cili merah dengan kubis yang telah direndam tadi.
  2. Kemudian masukkan semua bahan yg telah dipotong & juga bahan yg dikisar.
  3. Tambah serbuk perasa (Aji & garam) mengikut cita rasa masing-masing.
  4. Simpan dalam peti ais untuk lebih sedap.
Selamat Mencuba ^ ^

28 comments:

  1. nmpak cam sodap..tp apa rasanya?..x pernah makan..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sura Mohd,
      Rasa dia masam2 pedas. Sy makan gitu2 je, selalunya makan dengan nasik panas, baru sedapp.. =)

      Delete
  2. sblm nak try resepi ni
    kena rasa dulu yg real
    lau sedap boleh lah try buat
    caner eh rasa kimci ni
    kat mana nak cari kimci ni
    kat seoul garden ada x

    ReplyDelete
    Replies
    1. KakEL,
      Rasanya ada kot, nama pun SEOUL kan, tapi sy tak penah sampai pun Seoul Garden tu..heheh

      Delete
  3. Replies
    1. Anum,
      Sedap tapi kalau kena yang masin sgt mmg meremang bulu roma makan..heheh

      Delete
  4. yepp..saya suka kimchii...mcm senang jerr..

    ReplyDelete
    Replies
    1. NolyZulkeply,
      Saya tau makan je, resepi ni share untuk kawan2 semua..boleh la try buat kalau rajin..

      Delete
  5. makcek buatkan utk 'kita'

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sis,
      Makcek cakap, tak yah sbb umi boleh beli je dgn kawan umi tu..lg senang..heheh

      Delete
  6. penah tgok kt tv ada yg makan berair2 mata pedas gila kot!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kopiolimauice,
      Tak pedas sgt tapi masam2 gitu..tp sedap lah

      Delete
  7. Jm ni pandai mkn je nk buat x pandai, bila dh ada resipi ni apa lagi nk cuba lah thanks cv kongsi mmg peminat citer korea ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. JM,
      Samelah kita, CV pulak jarang masuk dapur sbb sebok layan citer korea..hehe

      Delete
  8. tak yah gi korea gi rumah cv saja lah lps ni ...hihihhi

    ReplyDelete
    Replies
    1. KakNieda,
      Uishh...umah sy ada air bujang je kak..cicah biskut meri.. =)

      Delete
  9. Kimchi ni ala-ala jeruk yg dimakan dgn nasi oleh orang India. Saya tak berapa gemar sbb rasa macam tak berapa ngam kimchi yg sejuk dimakan dgn nasi panas...

    ReplyDelete
    Replies
    1. KakAzie,
      Rasa acar buah yg makan dgn kari tu sama dgn kimchi ye? baru tau nih..masam tuh..

      Delete
  10. wow..kak tak pernah mencubanya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anim,
      Takpe, pasni buleh la cuba buat sendiri Kimchi ni..

      Delete
  11. saya ada buat juga tapi saya tak masukkan cuka dan sos ikan juga buah pear . kimchi saya tak berair . Kalau tgk cara mereka buat kimchi , byk resepi sebenarnya terutama kat bhn perasa . ada yg letak arak , ada juga yg tambah pes udang ... ikut citaras masing - masing sebenarnya . next saya nak cuba lak resepi ni ... thanks share .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Qaseh,
      Tak taulah original resepi sana buat camane, tapi dorang mesti letak arak kan. Dorang suka yang ada kuah tu yang letak sos ikan tu..

      Delete
  12. nak save resipi ni..nanti boleh try.

    :)

    ReplyDelete
  13. ohhhh sangat TQ banyak2...!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. KMulan,
      Demi akak sy share resepi Kimchi ni..hehe

      Delete

Have a nice day... ☺