Friday, 7 March 2014

SABAR jelah...

~ Kisah orang bujang ~


Pernah tak sapa melalui situasi macam ni, sedang dalam perjalanan menuju ke opis dengan hati yang girang dan semangat yang berkobar-kobar, tetiba korang terserempaklah dengan sapa2 yang actually bukan satu opis dengan korang pun tapi kira satu bangunan lah samada kat cafe, tengah tunggu liftt mahupun di dalam lift...pastu tetiba dia tegur pulak @ dengan kata lainnya cuba bermanis mulut untuk memeriahkan suasana...

  • "Hai..apa khabar? Anak sihat?
  • "Hai..lama tak jumpa, anak berapa dah?
  • "Cuti skolah ni tak bawak anak2 jalan ke?
  • "Ehh..lambat harini, hantar anak sekolah ke?
Korang rasa mood aku OK tak untuk pagi tu?? 


Nota kaki :: Banyak kali aku kena tegur dengan orang yang sama, tak paham aku..padahal opis sebelah je kot..nampak nau tak alert..huhh

~ Kisah orang dah berkahwin ~


Situasi yang sama seperti diatas jugak, tapi soalan beza sikit..heheh
  • "Sihat ye sekarang, dah berapa bulan dah?" (padahal kawan tu hanya mengalami masalah lemak tepu di bahagian perut beliau sahaja & bukan mengandung pun)
  • "Hai, lama tak jumpa, anak berapa dah?" (Orang tu belum ada rezeki lagi nak ada anak biarpun dah bertahun berkahwin, tidak kah sensitif soalan tersebut??)

Nota kaki : Jangan suka suki tegur orang jika tak tau pasal apa2 pasal beliau, setakat bertanya khabar cukuplah kot..

32 comments:

  1. EMMMMMM SIAPAKAH?
    SAYA KENA KE?
    SEKEH SEKALI BARU TAU

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sis,
      Tak kenal kot, adalah staf2 kat opis sini..huhu

      Delete
  2. Biasa la tu CV. Orang-orang macam kita ni memang selalu kena. Kalau aku main jawab je apa yang aku nak. Anak berapa? Anak rambut ke anak tekak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tata,
      hahaha...anak mata ko tak lupa sebut..
      aku tak jawab pun, aku gelak sinis je...hehehe

      Delete
  3. tu la masalahnya..nak bermanis mulut tapi tak kena gaya..soalan2 tu akan jadi sensitif bila tak kena pada orangnya..orang yg nak bertanya tu kena lah jugak amik tahu jugak..kalau tak tahu tanyalah soklan2 yg lain atau cakap jer..nampak berseri hari ni..dah tentu hati yg ditegur tu berbunga-bunga..:)
    *slalu jer orang tegur akak cakap ..eh dah kurus..padahal badan ni semakin berisi..kompius kejap..orang nak puji ke perli.?hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sura Mohd,
      Tulah, apa kata puji cth "cantik baju, beli kat mane? baru lah kita semangat nak kerja haritu, ni tak pg2 dah buat org sentap..hehe

      Delete
  4. ha.. ha.. sebab per gelak kadang akak pun der gak tertanyakan soalan bodoh gitu .. lepastu baru perasan alahai akuni der ker tanya soalan tu.. isyh.. dush... dush... jangan amek ati sangat...
    tapi akak idakler sesuka hati sangat buat gitu kekadangler sebab masatu terlebih rajin ngat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. K.Chozila,
      heheh...yelah, tapi pasni takmo tegur2 camtu lagi tau...kesian kt dorang...huhu

      Delete
  5. sabar je ka..kan??kekonon nya nak tunjuk ramah padahal menyakit kan hati je..lepas ni kalau jumpa dia,buka mulut dulu dan tanya soalan serkap jarang jugak.baru dia ada akai..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Diana,
      Kita tak sampai hati nak ckp bukan2, takpelah, kita diam je wpun sakit hati..huhu

      Delete
  6. Time bujang tuh xpenah kene..tp time kawen tuh penah..org xtanye soalan mcm tuh.."bile nak ade anak?".."jgn plan"..mcm2 lg la soalan yg seangkatan dgnnye..stresssss!!!..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Falsya,
      Belum kahwin, tanya bila nak kawin,
      Dah kawin, tnya bila nk dapat baby..
      Dah de baby, tanya bila nak tambah baby...
      Macam2 la dorang ni...

      Delete
  7. selamat petang drop here
    pagi tadi bz sangat

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anum,
      Kita pon bizi, harini bru smpat nak reply..

      Delete
  8. mmng stresss klu jumpa org cam gitu >_<

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kopiolimauice,
      Mmg pun, tapi dia pun pulak muka tak bersalah je masa tu..

      Delete
  9. pernah gak ai tertanya macam tu.. tapi masa tu memang sungguh ai tak tahu dan orang tu tu pun faham yang ai ni bukan jenis suka nak amik tau hal orang.. huhuhu..
    tapi selagi boleh akan elakkan dari tanya soalan yang agak sensitif macam tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aizamia,
      Sy pun kalau tak tau background orang tu just say hi je, bg salam je..tak cakap byk pun..

      Delete
  10. Boleh tak kalau jgn tanya soalan berkaitan anak-anak ni..RIMAS tau bagi org yg belum kahwin termasuk JM ni..mmg akan spoiled mood..huhuh...

    JM di tempat CV pun akan merasai apa yg CV rasa..hish tak suka cara org melayu ni..jom kita cari org luar plak :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. JM,
      Kat opis ni lau isu nikah kahwin dah lali dah...boleh buat joke je..mlas nk layan dah..hahah. Ni masalah dgn org luar ni..tak pham betul..

      Delete
  11. sabar ajalah..kak dah PUAS kena, maklumlah 10 tahun kahwin tak dapat anak, kadang otang raba perut kita walhal tau takde isi. yg berbahasa bunga pun ada, "pokok pun berbuah...". bila ada 2 lak...asyik ditanya bila nak tambah lagi. biasalah, mulut manusia mana leh tutup

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anim,
      Eii..camtu lagi kuaja..tak jaga perasaan orang langsung..huhu

      Delete
  12. biasalah org kita ...kadang dah nampak dok sidai baju. Dia akan tanya lagi sidai baju ke? betul tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. KakNieda,
      Suka nau tanya soalan yg dah ada jawapan..berbasa-basi kaedahnya..huhu

      Delete
  13. mmg stress n terus xde mood lah
    ada ke tya soklan mcm tu even nak tegur pun
    tya lah mende lain yg menceriakan ke
    dah bfast ke?xyahlah tya psl body ke..anak ke..yg menyentuh jiwa adoii
    tu yg tya tu pompuan ke laki..nak je lempang 44x haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. KakEL,
      Soalan yg paling bagus, "Dah Sarapan?? di waktu pagi..
      Biasalah kak, pompuan lah sape lagi...

      Delete
  14. nak megurat kot cuma tak jumpa lagi point yg sesuai . klu perempuan , mungkin jenis yg suka bersembang ... sabar ekkk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Qaseh Vee,
      Takdelah nak mngurat tapi jenis yg suka menegor kot..sabarr lah CV..

      Delete
  15. maybe dia tanya nak menceriakan suasana.
    or ayat nak start berbual.
    tapi ayat tu silap tanya daaa..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nick,
      Soalan tak sesuai tau...ckap lah pasal cuaca ke, isu semasa ke..ni tak sebok je hal orang..heheh

      Delete
  16. Nak peramah katanya cik viva tp tak kena tempat hehe....

    ReplyDelete
    Replies
    1. K.HainomOKje,
      Ntahlah..tak tau nak cakap, bila tengok dia rasa mcam nak larik je..ikut jalan lain..heheh

      Delete

Have a nice day... ☺