Monday, 21 April 2014

Bila ULSER menyerang..

Dah banyak hari ni sakit mulut sebab ada ULSER, walaupun sakit camtu tapi selera makan tetap lalu jugak tu yang aku tak paham tuh..huhuh. Ambik ubat Bonjela ni kat medical centre tadi, aku kirim je kat akak opis yang kebetulan nak turun amik ubat. Lega sikit aku rasa bila sapu ubat ni, kalau tak pedih yang amat sampai stress perasaan aku...


Dorang suruh aku sapu dgn garam lah, madu lah..macam2 petua nenek moyang dah keluar bila aku mengadu sakit mulut ni. Aku rasa lebih selesa pakai Bonjela ni kot sebab ia berangin & kebaskan mulut aku sekali..heheh

Nak share info pasal ULSER ni..(rujukan dari KKM)

Antara yang menyebabkan terjadinya ULSER

  • Berpunca dari kecederaan (trauma) fizikal seperti tergigit atau terkena alat-alat tajam.
  • Kekurangan zat-zat seperti zat besi, asid folik dan vitamin B12.
  • Daya tahan badan yang berkurangan.
  • Jangkitan bakteria, virus & kulat.
  • Alahan/reaksi alergik.
  • Kanser mulut

Cara untuk mengurangkan rasa sakit

  • Berkumur dengan bahan kumuran antiseptik.
  • Sapukan gel analgesik atau gel penahan sakit.
  • Kekalkan kesihatan mulut yang baik.
  • Makan makanan yang lembut.
  • Kurangkan makanan pedas & berempah.
  • Minum air secukupnya.

So, aku kenalah rajin2 sapu ubat kalau nak cepat baik...heheh

34 comments:

  1. rasenye penah sekali dua je kene ulser nie..serik wooo..kalau boleh xnk kene lg..seksa..

    get well soon okayh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Falsya,
      Rasanya dah lama tak kena ulser ni..tapi sebab cuaca panas tu yg terjadik jugak tu, kurang minum air masak..

      Delete
  2. Replies
    1. Anum,
      Terima kasih...sikit je ni...heheh

      Delete
  3. emm rasanya ulser tu naik sbb STRESS
    # larik menyorok bawah meja

    ReplyDelete
    Replies
    1. Muat kak nyorok bawah meja?

      Delete
    2. tata,
      bawah meja insha Allah masih muat
      nak baring pun boleh lagi
      tp dalam meja x muat ler ;)

      Delete
    3. SIS,
      Stress itu datang dan pergi...jadi kena hadapi dengan senyuman sokmo..

      Tata,
      Jom lah kita main sorok2...heheh

      Delete
  4. akak dah lama tak kena ulser..tapi minggu lepas baru kena..pakai oral aid jer..klu letak garam lg best..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sura Mohd,
      Pakai oral aid best tapi garam takut pedih pulak..

      Delete
  5. Jm pernah dgr ulser ni sbb kurang minum aor badan panas, jadinya lidah dah mulut luka..entah la betul ke tidak..kalau sakit still leh mkn tu..ok lah lagi :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. JM,
      Tulah pasal, nasib baik tak efek selera makan lau tak lagi stress..hahaha

      Delete
  6. Ma kita selalu kena
    biasa kalau ambil ubat..panas jd.
    kena jg keberdihn mulut

    ReplyDelete
    Replies
    1. PB,
      Selalu gosok gigi sebab best bila kena colgate tu berangin je..ngeee

      Delete
  7. semoga cepat sembuh...take care dear

    ReplyDelete
  8. mmg hazab kalau ada ulser kt mulut.. nak mkn pn x terhad
    rajin2 minum air masak yer cik viva ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zaza,
      Banyak dah minum air masak ni, tapi kadang tu belasah je air gas..hehe

      Delete
  9. CV, ulser mulut? Aku letak garam aje. Sekali je pedihnya pastu okay terus dah. Cuba la.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tata,
      Alamak...letak garam tu pedih kot..

      Delete
  10. sy pun tgh kena skrg ni T__T memeritkan..letak garam dh kurang skit...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kopiolimauice,
      Ramai pulak testimoni ckap garam elok ni...boleh try next time..hehehe

      Delete
  11. memang rasa seksa bil ada ulser ni..nk minum air msak pun rasa pedih

    ReplyDelete
    Replies
    1. MarMansor,
      Tulah, dah nak baik ni..alhamdulillah

      Delete
  12. sakit nih kalu kena...makan pedas sambil mengalirkan airmata..sob3

    ReplyDelete
    Replies
    1. MamaAryan,
      Pedih tapi, hirup jugak sup..smalam makan tomyam semangkuk..canerr

      Delete
  13. memang sakit sangat .. pernah kena jugak dulu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ros_reeza,
      Sy jarang kena adalah kot 3 bulan sekali..nak berckap pun malas takut bergesel..

      Delete
  14. cuba masa baru bibir pecah atau tergigit,cepat sapu listerin warna kuning.Insya Allah tak melarat jadi ulser.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mokjadeandell,
      yeke? takpe, boleh praktikan pasni kalau terjadi kes sebegitu..tme kasih ye =)

      Delete
  15. tang sakit dan makan tetap masuktu samalah... tak paham betoi tengok orang kalau dah sakittu tak selera nak makan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. KChozila,
      hahahah...tu lah pasal, tekak tak sedap mgkin jadik tak selera tapi saya ni tekak ok, mulut je sakit..hihihi

      Delete
  16. Anak kak sarah selalu sakit mulut...akak suruh dia letk garam ja..kesian jgk la tpi cept sembuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. KSarah,
      Mesti dia tak lalu makan kan? Saya lalu je...hehhe

      Delete

Have a nice day... ☺