Wednesday, 23 July 2014

Resepi SOTONG CELUP TEPUNG

Ahad lepas, dok pusing2 dalam supermarket sebab taktau nak beli apa...tetiba terperasan tepung goreng Bestari ni. Terus teringat ahkak opis penah cerita yang tepung brand ni sedap kalau buat goreng2. So aku capai satu kotak untuk percubaan.

Mula2 aku nak ambik udam, tapi tak jadi sebab piker kalau pakai sotong lagi sedap kot. Jom kita try..


Bahan2
  1. Tepung Goreng Ayam Bestari
  2. Sotong 
Cara2..
  1. Bersihkan sotong kemudian potong kecik2 mengikut citarasa
  2. Bancuh tepung Bestari sehingga pekat
  3. Celupkan sotong dalam bancuhan tu.
  4. Golekkan sotong yang dicelup tadi ke dalam lebihan tepung
  5. Goreng kedalam minyak yang betul2 panas.
  6. Masak sehingga kaler garing.
Taraaaa...siap dah. Semudah ABC je kan, tapi yang aku heran tu bila aku order kat kedai tomyam selalu je dapat CEKODOK SOTONG bukannya SOTONG CELUP TEPUNG..camne tu hah??  > <

22 comments:

  1. haha...diaorg letak byk tepung la tu..sotongnya ciput jer,..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mama kaori,
      Tulah pasal, macam lah susah sangat nak buat kan..cewahh

      Delete
  2. MACAM NAK BUAT LAGI LAH, KALI NI NAK CARI SOTONG BESAR

    ReplyDelete
    Replies
    1. SIS,
      Oh ye..jgn lupa tepung tempura kat atas peti ais tu..hahahah

      Delete
    2. EH! ADA KER?
      SAPA BELI YE? EMMMM KRIK KRIK KRIK

      Delete
  3. sedappp sgt.. febeet suami lya.. tp mmg takut nk goreng sotong..

    ReplyDelete
    Replies
    1. LYA,
      Yeke..kat ganu lagi best kan sotong celup tepung dia...

      Delete
  4. Replies
    1. Idzwa,
      Cer try..ada yg tepung original & spicy..spicy leh tahan jugak kepedasan dia

      Delete
  5. Replies
    1. Ida,
      Kakak tu cakap kalau buat cendawan goreng lagi umppphhh

      Delete
  6. Kalau di kedai tu dia lebihkan tepung dari sotong..
    Siap tepung pun dibubu baking powder nak bagi kembang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kakzakie,
      kat kedai tu pakai tepung gandum agaknya...tu pasal jadik cekodok..hihi

      Delete
  7. saya biasa guna tepung tempura..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mar,
      Tepung tempura pon ok..tapi ni saje lah nak mencuba..

      Delete
  8. sis selalu guna tepung biasa jer . next blh cuba ni ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Qaseh,
      Biasalah..sy kan nak yg segera je..tu sebab pakai tepung ni..cuba try..

      Delete
  9. akak mmg biasa pakai tepung bistari nih atau tepung grg nona... segala bende spt ayam ikan seafood mmg akak grg ngn tepung nih

    ReplyDelete
    Replies
    1. norhidana,
      Laa..yeke, sy jelah yg baru tau rupanya...ngeeee

      Delete

Have a nice day... ☺