Thursday, 11 September 2014

Kisah LEMANG 3BTG / RM10..

Aku penah cite dulu kt kampung aku orang jual LEMANG ni sepanjang tahun..so takde istilah nak raya baru nak buat. Sebabnya bisnes lemang ni dah menjadi salah satu punca pendapatan orang kg sejak bertahun-tahun lamanya.

Apa yang beza lemang sini dengan kg aku..ofkos la harga dia. Kat kampung memang jual 03 BATANG RM10 @ 04 BATANG RM10..depend saiz buluh tu..ada yang kecik2 comel je

So, aku selalu lah cite pasal LEMANG ni kat opis tapi tak penah bawak pon pegi opis...heheh.

Kebetulan ada akak opis aku ni travel pegi Kota Bharu naik kereta haritu, so dia sempatlah menyinggah beli LEMANG ni kat kampung aku katanya, dia tapau bawak datang opis...ohh rindunyaaa ^ ^


Memang kebiasaan lemang ni dijual sekali dengan air gula manisan..maklumlah KELANTANESE kan suka yang manis2 gitu. Ada jugak jual serunding ikan & rendang ayam/daging tapi selalunya time raye je dorang rajin masak. Hari2 biasa sekadar air gula manisan ni je..

So, kepada sesapa yang melalui jalan GUA MUSANG -KUALA KRAI-KOTA BHARU boleh la singgah untuk merasa lemang ni..tapi jaga2 takut tersalah pilih gerai pulak...heheh

22 comments:

  1. first time tgk di jual bersama air gula

    ReplyDelete
  2. Murah tu cikviva.. baru akak tahu, ada juga regu dgn air manis ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. KakNur,
      murah sangat kak...berbanding kat sini lah..heheh

      Delete
  3. oo..first time tau lemang boleh makan dengan air gula..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. nur anis,
      Cuba try, tpi air gula manisan punya tau..bukan gula biasa tu..sedapp

      Delete
  4. Replies
    1. byk gerai...tak tau nk pilih..nanti cakap sy berat sebelah..hihi

      Delete
  5. ingatkan yg kt paka tuh... ooo ada yek yg mkn lemang ngn air gula... tp msti sedap sbb kalu mkn pulut ngn air gula pun sedap

    ReplyDelete
    Replies
    1. kaknorhidana,
      Tulah...mcam kuih lopes rasa dia..

      Delete
  6. kita pulak x brehi lemang nih... :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. cheqsue,
      makan ni sekali setahun je...sbb balik kg pun jarang2...hihih

      Delete
  7. lemang mkn dengan air gula manisan?..no wonderlah gadis2 kelantan sweet je

    ReplyDelete
  8. Oh, tak pernah pula akak try lemang dengan air manisan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kakaziela,
      Cer try..sedap jugak..pulut vs manisan..

      Delete
  9. rindu lemang Mok Mah dan Lemang Mok Moh

    ReplyDelete
  10. i'm not kelantanese..tapi lemang dgn air gula ...errr..boleh terima tekak kot..ala2 mkn pulut dlm lompat tikam..heee

    ReplyDelete
    Replies
    1. chot,
      Dorang cakap rasa macam kuih lopes...cuma xde kelapa..

      Delete
  11. Haaaaaa 3 batang rm10??? murahnyaaaaaaa! kita beli sebatang pun dah rm14 huwaaaaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. zila,
      biasalah kg & bandar...beza sangat..sana buluh free kot...hehehe

      Delete

Have a nice day... ☺