Sunday, 27 September 2015

CERITERA AIDILADHA 2015 KAMI..

Lepas ni entri sekali sebulan jelah kot kat belog ni..heheh

Ni entri pendek pasal kisah raya AIDILADHA kami tahun ni..alhamdulillah masih lagi diberi kesempatan utk menyambut raya haji lagi tahun ni. Taon lepas kami beraya di perantauan kalau sapa masih ingat..heheh

Kami bertolak balik ke kampung pagi hari SELASA. Agak padat jugak seketul Myvi adik aku haritu dengan muatan 2 dewasa (yg berat seorang dalam 70++), 1 remaja bersama 2 kekanak. Nasiblah sapa yg dok belakang tu..hahaa


Perjalanan balik kampung kami kali ni berkonsepkan free & easy..santai je. Jadi kalau rasa mengantuk...berenti kejap lelap mata. Kalau rasa nak terkucil..cariklah mana2 ciktan yg bersih dulu...jgn main berenti je..nanti tak jadik nak membuang...eewwwh..

View yg sangat biasa bg kami sepanjang perjalanan..bukit bukau..ladang kelapa sawit. Tapi dengan adanya highway baru ni melancarkan perjalanan kami..alhamdulillah..


Stereng terus bertukar tangan setiap kali transit..berebut stereng dgn irfa tetiba..huhu

Singgah beli ni masa lalu kat Merapoh tu...alaa..gerai2 yg byk jual jeruk2 tepi jalan tu.


Sorong papan tarik papan..
Buah keranji dalam perahu..

Satu plastik ni rega RM10..terkezut mak jap..

Singgah solat zohor kat sini...tapi tulah musim raya ni..orang Q nak masuk toilet sampai ke luar. Banyak bas ekspress transit kat sini...



Alhamdulillah kami sampai juga kat kampung dalam pukul 4 ptg..rindu rumah ni....

Nampak tak ramai dh y balik...woohooo


Malam raya tu kami buat BBQ ayam pastu jemput jiran2 & sedara mara datang rumah sebab dah tau besok2 konfem dah makan daging je sebulan. Alhamdulillah dengan bajet 10 ekor ayam memang ngam2 je dgn tetamu yg datang...


Malam tu macam biasa aku jadik tukang bancuh air & basuh pinggan je. IRFA pulak bahagian customer services & adik pompuan aku bahagian photographer aka selfie...krikk..krikk


Pagi raya kami...berbackgroundkan dinding luar rumah..


Macam biasa gambar memang tak complete je sebab ayah aku bizi pg join orang sembelih lembu korban tu yg tak sempat nak ambik gambar raya tu..


Ni pic masa kami pegi beraya rumah kakak sepupu..best sgt sebab dia buat pangkin kat luar rumah camni...feeling2 macam berkelah kat tepi pantai je..


Mana2 rumah pun kalau pegi lauk sama je..sup tulang, singgang daging, daging bakar, daging goreng. Oh ye...taon depan aku suggest sangat tuan rumah sediakan pencungkil gigi...hehe


Kami gerak balik sini hari Sabtu pagi..sesudah subuh...huarghhh mengantuk. Penuh bonet keta sebab mak bekalkan kami dgn macam2 kiriman..

Aku request daging salai ni je..


Harini IRFA masak nasik arab guna apa y mak kirim semalam....lalalala


Ok, tu jelah kisah raya haji kami tahun ni...takleh nk taip banyak2 sebab intenet tersangat limited...huhuu

4 comments:

  1. seronok meriahnya....
    paling suke tang yg selfie selpot ngn makan2 tuh...

    ReplyDelete
  2. tempat paling best waktu raya....balik kampung le

    ReplyDelete
  3. Seronok nyer bila org ada kampung balik beraya ke kampung huhuu.. :D

    ReplyDelete

Have a nice day... ☺