Thursday, 12 December 2013

MENARA PANDANG JAUH & DATARAN PUTRA, PUTRAJAYA..

Menara Pandang Jauh ni terletak dalam kawasan Taman Wetland, Putrajaya. Sebelum balik dari majlis BBQ tu kami sempat la menapak kesana. Disebabkan kurangnya stamina & dah lama tak bersenam, aku semput jugak nak meneruskan pendakian (cewah!!) untuk sampai ke atas..



Tengok tu adik aku dah pancit nak panjat tangga ni, padahal 3 tingkat je pun. Tulah time aku ajak berjogging banyak nau alasan..takde kasut la, penat lah..blablabla. Dear sis, pasni jom ler kite set hari pergi jogging boleh seround dua kat taman umah kita tu. Tapi yang tak bestnya belum start jogging dah request nak makan roti canai cheese kat kedai mamak tu..acaner??



Ni view dari atas menara ni. Tapi nampak hutan jelah..hehe. Kat sini aku rasa ramai jugak yang datang amik gambar outdoor wedding. Sebab masa kitorang nak balik tu ada satu kapel siap pakai baju kahwin & sorang jurugambar baru je sampai nak berposing kat situ. Mesti dorang tunggu kitorang balik dulu...heheh




Habis satu gulung kodak kot aku rasa dorang ni dok bergambar kat atas menara ni. Tapi sebabkan pakai kamera hp dan kamea digital je takpe. Amik je banyak2 lepas tu boleh delete kalau gambar tu tak berkenan di hati. Mula2 tengok gambar kita dulu, kalau okay kita simpan. Tapi kalau rasa muka kita buruk antara ramai2 tu, konfem kita delete..hahah



Dah turun tu aku belasah pulak pusing-pusing naik basikal. Irfa sewakan untuk kakak & abam tapi aku saja la test power..mane tau dah lupa naik basikal camane. Nak tengok boleh ke tak balance..hehe


Otw balik tu, dorang ajak aku singgah Alamanda pulak tapi aku rasa cam tak best je sebab dah busuk2 ni takkan nak pergi sana lak, pastu takde motip pulak tu. Kononnya saja nak merewang. Lagipun aku rasa macam jauh jugak aku nak pusing balik cari jalan ke Alamanda tu. Dah la aku blur je jalan area sini..

Last2 aku bawak dorang melepak kat Dataran Putra, ala yang bulatan kat masjid tu. Kat sini kalau weekend memang happening giler. Macam2 aktiviti ada kat sini. Abam & kakak request kat Irfa nak naik tricycle kot nama dia. Sewa dia RM10 untuk 15 minit.



Irfa & Ajaa dah ketiduran dalam keta sebab kepenatan. Ada hati tu nak pergi jalan-jalan Alamanda, baiklah balik je umah, boleh landing...hehe. Jangan marah sis. 

Tuesday, 10 December 2013

Ber BBQ di TAMAN WETLAND, PUTRAJAYA..

Walaupun IRFA dah story pasal event ni, tapi aku tetap nak cite jugak nanti blog aku bersawang pulak kalau takde entri baru. Takkan nak tampal quote of day je hari-hari buat cover..heheh

Ekceli opis aku ada buat program BBQ santai di Taman Wetland, Putrajaya hari sabtu lepas dengan bayaran RM30 untuk bujang dan RM60 untuk satu family (maksima 6 orang). Bayaran RM10 untuk tambahan peserta. Jadi aku piker kalau aku sorang dah RM30, rugi tuh. Kalau camtu aku baik aku bawak Irfa dan konco-konconya, lagipun abam kan nak sunat besoknya tu. So, kena bagi la hati member tu happy sket. Kebetulan pulak, adik pompuan aku pun offday, so aku angkut lah dia sekali.
 

Kalau ikutkan map asal yang dorang kasik, Taman Wetland tu dekat dengan TAMAN BOTANI. Konfiden je kuar rumah pukul 8 pagi walhal aku sebagai ajk "terkejut" ni dorang suruh awal la & berkumpul kat sana pukul 8.30 sebelum staff lain datang.

Sekali aku dah sesat, GPS pun haram takleh pakai. Kami berpusing kat bulatan besar tu 2/3 kali jugak & akhirnya aku terpaksa kol salah sorang AJK yang lain. Dah dapat direction yang betul tapi nak dijadikan cerita sekali lagi kami terlajak masuk simpang lain..sudahnya aku tanya arah ke sana kat sorang brader ni kat Petronas. Tapi takpe sesekali bawak Irfa & family makan angin dulu pusing2 Putrajaya..ngeeee



Kami sampai sana kul 9 lebih. Masa tu dorang semua tengah sarapan. Ada nasik lemak, kuih-muih melayu, sandwich. Tapi aku makan ala kadar je sebab nak simpan ruang perut untuk makan kat tasik nanti. Kami naik tram yang pertama tapi sebelum ke pondok BBQ, drebar tram tu bawak kami pusing2 dalam taman tu.

Tapi disebabkan gerimis & hujan rintik2 jadik suasana agak tidak menyeronokkan. Apapun aku tetap bersyukur kalau nak dibandingkan dengan mereka yang sedang ditimpa musibah banjir teruk sekarang ni..semoga mereka tabah.

Sebelum tram bergerak, kami sempat la berposing 4/5 keping gambar kat sini..



Perjalanan mengambil masa lebih kurang 30 minit untuk sampai ke pondok BBQ tu. Jalan merentasi tasik / paya tu memang sesuai dilalui dengan tram je sebab kalau naik kereta macam leceh je sebab jalan berbatu. Tapi aku rasa tak semua kereta boleh masuk kesana kot, kena dapat kebenaran dulu. Sebab nanti merosakkan pemandangan...hehe
 

"Welcome to Taman Wetland, Putrajaya. Please enjoy the great view & also the food"





Kat area sini ada tiga bijik pondok BBQ, depan sket ada tandas, kalau perasan gambar tram atas ni yang macam rumah tu lah tandas dia..tapi yang tak best masa tu air slow la pulak. Kat sini tak disediakan surau, jadik kenalah bawak khemah kalau nak bersolat.


Sementara menunggu tram yang kedua, aku sempat lah menolong AJK lain mengemas pondok utama yang menempatkan barang makanan dan segala peralatan.





Okay, pada sesiapa yang tak tau BBQ kat sini tak pakai arang, tapi pakai dapur elektrik. Hanya perlu masukkan token untuk menyalakan api. Token tu boleh dibeli di kaunter utama.



Senangkan tak payah nak susah2 guna arang, cepat & bersih. Dah abis pakai nanti ada makcik cleaner tu datang bersihkan mesin ni. Terima kasih acik..

1 kali token untuk masa 14 minit. Aku kompius jugak mula2, masa tu dapur dah mati sebab masa dah tamat. So, dorang suruh aku masukkan token tu, aku pun masukkanlah, pelik kenapa pulak token ni jatuh balik, 4/5 kali jugak aku try. Rupanya token tu memang akan jatuh lepas mesin tu restart. So token tu kena guna balik bila dapur dah mati nanti...lorrr


Acara bakar-membakar pun bermula, aku tolong mana yang patut je. Aku cakap kat Irfa, takpe korang pergilah rehat..amik2 gambar dulu lagipun dorang kan tetamu. Nanti dah siap masak, aku panggil dorang. Cewah..tetiba baik pulak hati kann...



  
Untuk telematch pulak, tempat khas kat atas bukit belakang toilet tu ada kawasan lapang. Aku tolong AJK siapkan tempat game.



 


Pastu tetiba aku terjoin jugak game yang di panggil game Detektif Conan (ala game yang pesanan berbisik tu..). Team aku menang walaupun bila last sekali pesanan dah bertukar rupa.  Mana taknya dari kelapa parut terus jadik santan, masak lemak jadik nasik lemak. Maklumlah pesanan tu kan kena melalui pelbagai corong telinga..haruslah bunyi macam2...hehehe 


 

Medal yang disediakan oleh pihak committee, handmade uollsss. 


 

Game berenti rehat untuk memberi ruang kami menjamu selera dulu. Game seterusya disambung balik tapi dibuat dekat dengan pondok tu je. Game bebudak je pon, nak bergoyang Chicken Dance



Game yang diinspirasikan dari program realiti paling hot di Korea iaitu Running Man. Ingat tak yang dorang kena berjoget untuk menjatuhkan sticky notes kat badan dorang. Budak-budak ni bukan main seronok lagi bergoyang tak hengat dunia..

 

Ni pulak acara menghabiskan hadiah..lelong!! lelong!! lelong!!


 

Selesai semua aktiviti termasuk aktiviti yang paling disukai ramai & mendapat sambutan hangat di kalangan para ibu-ibu iaitu aktiviti menapau dan jugak kami gotong royong membersihkan kawasan untuk memastikan tiada pencemaran alam sekitar berlaku.


Tram pun sampai dalam pukul 4 petang, Irfa & budak2 aku biarkan naik dulu sebab abam cakap nak main basikal kat sana. Kami tunggulah tram seterusnya. Actually tram yang sama jugak akan patah balik ambik kitorang...mesti drebar tu boring je kena ulang alik..heheh


So far, bagi aku tempat ni bagus untuk aktiviti riadah bersama keluarga..betul!!

Tuesday, 3 December 2013

PENANG :: Sepetang di PENANG STREET ART..

Sesudah kami memborong jeruk campur di kedai Jeruk Madu Pak Ali, driver terus je bawak kami pusing2 bandar. Otw tu nampak lah pelbagai landmark Penang, cth macam GURNEY DRIVE, MASJID KAPITAN dan lain2.

Tetiba aku terperasan sesuatu yang unik yang banyak melekap kat dinding bangunan di kawasan tu. Aku tanya driver tu apa nama tempat ni sebab aku ade la macam selalu pernah tengok kat tv & majalah yang dok stori pasal tempat ni. Tak sangka lak kat sini je rupanya port dia. Dia bagitau yang tempat tu dinamakan ARMENIAN STREET. Ooo..


Nak tau apa yang aku jumpe? Ni dia lukisan mural yang bagi aku amat kreatif sebab ia dilukis di dinding bangunan lama & baru di sekitar kawasan itu. Syabas untuk para pelukis yang sangat berbakat itu..macam real je lukisan-lukisan ni..

Ni aku snap dari dalam keta je...



Tapi yang ni spesel sikit sebab yang ni memang lukisan kartun lah, tapi tetap kreatif kot..hehehe


Bila aku google tadi rupanya macam ni cara dorang buat lukisan mural ni. Tapi ni contoh kalau lukisan tu besar & ditempat yang tinggi, dorang terpaksa pakai palang besi untuk naik keatas..susah jugak rupanya. Apepun good job lah..


Bila dah siap jadik lah camni..pic ni aku google tau tadi tapi gambar yang lain tu aku sempat snap dari kamera kecik aku...hehe.


Selain dari lukisan mural ni, ada lagi yang unik iaitu besi yang dilenturkan menjadik bentuk kartun macam dalam gambar kat bawah ni..unik kan?? Pastu kat setiap lukisan besi ni ada kata2 yang menceritakan tentang lukisan tu..

"A cannon shot fired during the 1867 Penang Riot made a large hole in this area hence the name" Cannon Street, Core Zone..


"The hand pulled rickshaw was the most popular form of transportation in early Penang" Soo Hong Lane (The Narrowest Street in Georgetown).


"The Tua Pek Kong Huen Grand Float Procession is held in the Year of the Tiger to wash away bad luck and bring great wealth and health"


Actually ada banyak lagi benda ni sebenarnya tapi aku takdelah pergi snap semua sebab kami mengejar masa nak balik airport dah time tu. Sambil dalam kepala sibuk mencongak sewa cab yang kami kena bayar nanti sebab kiraannya mengikut jam..huhu.

Sampai airport tepat pukul 6 ptg jadik harga sewa kereta kira sampai 4 jam je..yeyy.. Aku mencuba nasib nak balik naik flight awal siki, kononnya nak naik kapal yang terbang pukul 7.45 malam tu tapi apakan daya kapal penuh daa.. Maklumlah sekarang kan tengah cuti sekolah, so terpaksalah jugak kami naik flight pukul 8.35 malam tu. 

Takpelah sempatlah kami pusing-pusing kejap meninjau apa yang ada yang menarik kat airport tu..(ayat pujuk hati yang frust...huhu)


#Tamatlah sudah kisah sehari semalam kami berkampung di Penang untuk tahun ni.