Thursday, 27 December 2012

Kota Bharu aku datang....

Mode : cuti2 balik kampung.  Lagi best sebab trip sponsor by Irfa sebab nak hantar si kakak balik kampung....tapi kali ni kebetulan en Sammy pun ade kat kampung jugak so dia dengan sukarela nak pickup kami kat airport so kami tak payah susah2 kena naik bas....nanti nak belanja en Sammy makan pizza lah...hehe

Fyi, sekarang kat berita mmg hot topik pasal banjir kat kelantan, tapi alhamdulillah kampung aku tak terkena banjir tu. Tapi tadi mase nak landed pun tengok banyak kawasan yg dilanda banjir...tak sempat nak snap gambar sebagai bukti...kesiann...ni semua ujian Allah...harap mereka tabah....

Wednesday, 12 December 2012

WW - 12.12.12 (Jodoh, Kahwin & Baby)

121212 - Tarikh keramat sebab ni last tarikh yang cantik sebab dah takde bulan ke 13...hehe.

So ramai la yang buat kenduri kahwin atau tunang hari ni, contohnya kawan aku iaitu kapten futsal si EJ, majlis dia malam ni lepas Isyak. Kebetulan dia kahwin dengan budak office aku, actually dorang dah lama kenal tapi gitu2 jelah, tapi jodoh tu tetiba datang pulak, dorang kapel 02 bulan je kot pastu terus decide nak kahwin. Mungkin berkat doa kat Jabbal Rahmah awal tahun hari tu.

Lagi sorang pun camtu, kawan kitorang yang pegi umrah dengan dia haritu pun dah jumpa jodoh jugak. Kenduri dia sabtu ni 151212 (alaa yang aku teman pergi carik baju pengantin hari tu carik baju pengantin butik pengantin Bangi) pastu dorang konflik sebab takleh nak attend kenduri memasing...ni date punya hal lah...heheh

sumber dari Google...

Bukak fesbuk tadi tengok pulak member lama pun baru dapat baby awal pagi tadi. Yang ex-housemate aku pulak, terawal pulak bersalin, hari tu dia cakap doktor bagi due date 121212 jugak, sekali baby dia nak keluar awal 7hb..alhamdulillah sihat baby boy dia tu..tahniah Nurul dan As atas kelahiran baby kalian..semoga menjadi anak yang baik dan soleh.


sumber dari Google..

Sebenarnya aku dah lama aim date ni.....ingat nak kenduri 7 hari 7 malam jugak...hahah. Tapi nak buat camane jodoh belum tiba lagi..kita hanya mampu merancang tapi Allah yang menentukan...


sumber dari Google..

p/s: Sebenarnya aku ade kecik hati dengan sorang hamba Allah ni sebab tak jemput masa dia bertunang sabtu lepas padahal dulu kemain lagi baik dan luahkan perasaan kat aku bila ada masalah cinta. Adakah dia takut aku jealous or kecik hati sebab dia tunang dulu... excuse me, aku tak kesah pon, tapi aku lagi mendoakan kebahagian dorang adelah... # sentap 

Tuesday, 4 December 2012

OFFICE FAMILY DAY 2012 :: BUKIT GAMBANG RESORT CITY (Part 2)

- Part 2 -

Okay, dah siap2 kami pun teruslah berangkat ke waterpark tu menaiki tram tersebut. Sampai2 je sana rupanya kitorang ni yang terakhir sampai, semua orang dah pegi main air kot. Lepas makan, excited ni nak main air tapi dalam pada tu kamera tetap aku bawak jugak, incase nak ambik gambar kan sejak2 berbelog ni memang dah jadik kewajipan..haha.

Mula2 tu memang aku excited nak meluncur ni sekali tengok...tu diaaa..


macam semut...ramai giler orang..antara2 sebab terjadi (pada pendapat aku laa..)
  1. Musim cuti sekolah
  2. Kat area pantai timur mana ada waterpark (kalau salah sila betulkan ye..) sebab tulah ramai orang tertumpu kat situ.
  3. Tiket masuk yang murah (RM23.90 dewasa & RM16.90 kanak-kanak)
Tempat dia besar tapi macam banyak sangat pokok tapi yang best tu aku tengok banyak gazebo aka cabana yang disediakan kat situ tapi kena sewa la..rasanya harga dia dalam RM35 rasanya, tapi oklah kena pulak dapat yang bawah pokok so redup2 gitu, boleh la layan mata..zzzz

Antara gambar2 lain adalah seperti di bawah


Memang kami tak sanggup nak bersesak kat situ, tapi alang2 pergi la jugak kat tempat dewasa punya game..jauh tu nak jalan sebab dia macam berbukit. Dah sampai atas tengok ramai jugak orang tengah tunggu giliran, member dah ajak balik berendam kat swimming pool hotel je. Aku redha lah sebab tak mampu rasanya nak beratur.



Sampai je hotel terus pegi berendam kat pool sampai la hujan turun, tapi buat bodoh je main air dalam hujan rintik2 tu..nak puaskan hati sebab tadi tak dapat main air kat waterpark tu...hehe.


Sebelum tu Commitee dah inform supaya kami semua kena siap tunggu depan lobi dalam pukul 7.45 sebab nak pergi dinner kat dewan yang terletak di area water park tu. Dorang terpaksa buat kat sana sebab dewan2 kat hotel dah fully booked. Naik tram lagi..

Malam tu acara yang di tunggu-tunggu adalah persembahan berkumpulan. Grup aku buat tarian hawai. Ada yang berlakon, menyanyi, menari Gangnam pun ade jugak. Tapi rezeki grup aku sebab menang persembahan terbaik dan salah sorang ahli kumpulan dapat Award Mr/Mrs Supporting..yey!!


02 DEC 2012 (AHAD)

Pagi2 dah turun breakfast, kira antara yang terawal la sebab ingat nak pergi berendam lagi kat pool tu tapi sejuk la pulak, so tak jadi terus je balik bilik mengemas ape yang patot sebab nak check out pukul 11.30.

wordless..
Ni semua yang aku kena bawak balik, doorgift, hamper, doorgift kid yang aku pau dengan staff committe, hadiah telematch, beg baju of course la..kecuali yang pic last tu sebab tu aku pinjam orang punya lucky draw grand prize..jeles nih..huhu


Kami gerak balik pukul 12 tgh hari tapi transit kejap kat JAYA GADING sebab nak beli keropok losong.


Kemudian berhenti lagi sekali kat R&R GAMBANG untuk makan tengah hari. Lepas tu kami terus la balik KLIA. Kami sampai sana pukul 7 malam, alhamdulillah..

Monday, 3 December 2012

OFFICE FAMILY DAY 2012 :: BUKIT GAMBANG RESORT CITY (Part 1)

Okay hari ni nak apdet cerita pasal OFFICE FAMILY DAY 2012 yang lepas @ BUKIT GAMBANG RESORT CITY (BGRC), KUANTAN.

30 DEC 2012 (JUMAAT)

Kami semua bertolak ke Gambang pukul 12 tgh malam menaiki bas sewa khas. Alhamdulillah selamat sampai sana seawal pukul 7 pagi.

* Sedikit info *

Bukit Gambang Resort City ni sebenarnya belum siap sepenuhnya lagi. Sekarang ni masih dalam pembinaan
untuk Safari Park, Adventure Park, Marine Park, Global Heritage (South & North). Jadi yang sedang beroperasi sekarang adalah Arabian & Caribbean Bay Resort dan juga Gambang Water Park.

Info seperti di atas
signboard yang kalerful..
01 DEC 2012 (SABTU)

Registration kaunter pukul 7.30, kami dapat doorgift bag dan kupon breakfast pagi tu. Lepas makan semua kena terus bergerak pergi ke khemah untuk acara telematch pulak. Mula2 bagi can budak-budak main dulu, pastu barulah akak2 ni turun padang menunjukkan skill masing2...hehe.

Bebudak yang excited dapat hadiah..
Kesemua sekali ada 3 game budak dan 05 game dewasa. Aku dengan semangat waja telah menjoinkan diri untuk kelima-lima game sampai staff resort tu perli cakap muka same je yang main..huh!! Ade aku kesah dah takde participant so join jelah..huhu.

Game2 yang di pertandingkan adalah seperti game lari ikat kaki berduet, kereta kebal gergasi, bawa bola pingpong dalam botol, susun tapak kayu, mencipta pakaian berhias (ekceli nama game ni aku reka sendiri sebab lupa nama asal dia...hehe). Jadi hasilnya adalah 1 kali juara, 1 kali naib juara dan 3 kali tempat ke tiga...walaupunn...
eh!! ingatkan budak2 je yang excited dpt hadiah...lalala
Telematch tu habis dalam pukul 12 lebih dan barulah kami dah dapat kunci bilik memasing. Aku share dengan sorang staff ni sebab memandangkan kami je yang bujang time tu sebab orang lain sume dapat family room.


Bilik aku punya la jauh ke hujung dunia. View dari bilik tu mengadap bukit, aku rase tu bukit tempat dorang nak buat safari park tu kot sebab ade lori tengah mengangkut tanah. Kiranya tak best langsung la, kalau mengadap swimming pool kan best buleh gak tengok2 orang tengok orang aka cuci2 mata...heheh.


Memang bukan rezeki kami nak dapat bilik depan2.. padahal kami yang terawal dapat kunci bilik tu..bayangkan 2 kali turun naik lift baru sampai bilik..kalau malam memang aku tak berani balik sorang2..seram dowh..

kawasan hotel
Ni bilik studio kami, kira just nice la untuk 02 orang.

wordless
* Info lagi *

Dari hotel/resort ni nak ke water park tu kena naik tram, tambang RM1 tapi kalau kita ambil pakej rombongan kira dah include sekali so boleh naik je tak payah bayar. Emm..kenapa kena bayar, pelik la sepatutnya service tu percuma jelah ala kira macam kemudahan untuk pelanggan la kan...

Ni lah rupa tram itu..
 Oklah..sambung next episod ye.. tata

Friday, 30 November 2012

Intro : Office Family Day @Gambang



Esok dan lusa aku di sini Bukit Gambang Resort City sebab ada office family day...jadi aku terpaksa meninggalkan MA (panggilan mak) bersama 05 lagi anaknya di sini tanpa aku. Emm..adakah aku "jual ikan" sebab tak bawak mereka bersama...oh tidak!!!.

p/s :  Nampaknya.ber"nasik arab" la korang ye...huhu (rindu pada cik Hanith Lamb itu..)   >_<

Thursday, 22 November 2012

I like to move it..move it..

i like to move it..move it...

Akhirnya hari ni secara rasminya kami semua telah berpindah ke office baru. Aku tak dapat tempat idaman pun tapi tempat aku mengadap tingkap la jugak cume dinding cubicle ni tinggi sket jadi kalau nak bercakap dengan orang sebelah kena bangun.. dulu boleh sembang gitu2 je...

Office baru saya..

View dari tingkap office..
Semoga suasana office baru ini dapat memberi aku semangat baru untuk lebih bekerja dengan lebih rajin dan produktif..wah!!

Saturday, 17 November 2012

Karipap Sardin Di kala Maharaja Lawak Mega...

Malam tadi sambil melayan MLM (bukan Multi Level Marketing ye...) tapi Maharaja Lawak Mega 2012 sempat jugak sambil2 tu housemate buat KARIPAP SARDIN. Aku pun tumpang la belajar nak buat kelim tepi tu, susah rupanya...huhu.. yelah dulu2 mase kecik mak buat karipap pakai acuan plastik tu je, jadi aku punye hasil tangan takde dalam gambar la sebab buruk kan jadi taknak expose...huhu. Sebenarnya dalam diam aku tabik spring dan kagum dengan housemate aku sebab dia ade terpiker dan pandai buat karipap dan juga  masakan lain seperti mee sup, laksa penang, kari ayam, tomyam, asam pedas...bla...bla...blaa...

bahan2 nya seperti di atas..
tu dia..giant currypuff...hehe

Okay, sekarang nak cerita pasal Maharaja Lawak pulak. Tahun ni ada 11 grup yang masuk bertanding. Ramai peserta dari musim lepas, dia macam recycle la, tapi banyak dah tukar2 grup la. Mase awal2 tu ade pentas prelude yang tunjuk grup yang masih reserved, tapi mase perform aku rase grup ketiga tu lagi okay kot, tapi kenape la grup yang suka buat lawak double meaning tu jugak yang dapat masuk..x paham aku..


Tapi dalam ramai2 peserta tu feberet aku haruslah Jozan, housemate pulak suka Jambu. Tapi yang lain pun okaay laa tapi ade yang macam lawak dorang tak menjadi sangat dan kita pun boleh tengok dari sorakan penonton, ade yang punchline tak sampai, lawak double meaning, lawak sarcastic, lawak yang tak berapa nak lawak dan jugak lawak yang tak paham (kompius jap).

Harap2 minggu seterusnya dorang improve la dan tapi sebenarnya bukan senang nak buat lawak dan jadi pelawak ni, sebab lawak tak leh recycle nanti orang bosan. Kalau jadi penyanyi takpe, selagi ade lagu dorang nyanyi jelah tak kesah lagu orang atau lagu sendiri asalkan menyanyi... 

Friday, 16 November 2012

Telefilem "Cinta Halal"

Semalam satu hari dok rumah je, dari pagi layan tv sampai malam. Maklumlah takde orang nak ajak pegi jalan kat Gold Coast Morib kann...huhu. Tengok satu iklan drama sempena Maal Hijrah kat tv3, nampak macam best jugak. Tajuk Cinta Halal..apelagi layan jelah...


Pelakon dia  Fahrin Ahmad, Fathia Latif dan Hanez Suraya. Jalan cerita dia sempoi je mengisahkan tentang Ismi (Fathia) seorang gadis yang kasar dan brutal tapi yang telah dibuang kerja sebab bergaduh di tempat kerja lama dan dia terpaksa berubah jadik sopan sebab company baru tempat dia kerja sangat strict. Mak dia yang rekomen die keje kat situ kira pakai kabel la..hehe, walaupun mak dia keje cleaner/tea lady je kat situ. Ismi kemudiannya jatuh cinta dengan anak tuan punya syarikat tu, iaitu Mukhriz (Fahrin Ahmad). Tapi Mukhriz ni nak di jodohkan dengan anak kawan mak dia Sarimah (Hanez Suraya). Okay, mesti korang igt cerita dia stereotype kan sebab standard dah sekarang jalan cerita macam ni kann..

Sebenarnya cerita ni lain sket, sambung balik ye...Mukhriz ni pun asalnya tak suka Ismi pun sebab dia brutal dan Mukhriz ni nak perempuan yang sempurna macam Sarimah sebab dia pun bajet yang dia ni lelaki yang sangat sempurna. Mukhriz ni tak kesah pon kena kahwin dengan pilihan mak dia sebab bagi dia pilihan mak dia mestilah yang terbaik. Tapi yang sebenarnya Sarimah takde la alim sangat dan sebenarnya dia pun kena paksa kahwin padahal dia dah ade pakwe. Tapi yang bagusnya dia dah berterus terang dengan Mukhriz pasal hal tu tapi nak dijadikan cerita, Sarimah ni dah terkantoi dengan mak Mukhriz kat shopping mall mase tengah dating dengan mamat arab tu siap free hair lagi. So mak dia dah hangin tapi still nak jugak mereka kahwin...emm..kompius jap...

Yang Mukhriz ni pulak, lame2 dah rase tersuka la dengan Ismi sebab bila ingat balik macam2 cara Ismi buat sebab nak tarik perhatian dia (aku paling suka mase dia menyampuk mase Mukhriz tengah 3G dengan ayah dia tu..lawak ar...). Lepas dah kenal2 tu, barula dia tau kenapa perangai Ismi kasar, rupanya bapak Ismi kaki judi dan selalu pukul mak dia kot..tapi aku rase dorang dah divorce tapi bapak dia selalu datang rumah dan mintak duit dari mak dia dan dia selalu backup mak dia.

Lepas tu dipendekkan cerita, Ismi ni dah tolong membongkarkan satu kes pecah amanah salah sorang manager kat company tu. Tapi Mukhriz dan mak dia tak percaya dan cakap Ismi saja buat tuduhan palsu kat staff kepercayaan mereka. Ismi bengang dan cakap Mukhriz ni takde kepercayaan diri dan tengok pada luaran seseorang je bila menilai orang. Ismi terus lari tak nak jumpe sesapa siap bawak mak dan adik dia stay kat hotel. Tapi rupanya mak dia dah bagitau Mukhriz yang dorang dok situ. Ending dia Mukhriz datang mintak maaf dengan Ismi dan terus melamar Ismi jadik "yang halal" untuk dia....Hepi ending okay...

p/s: Fathia ni dia aku tak berapa suka sebelum ni tapi lepas tgk cite ni kira okaylah..sebab dia sempoi (adik aku suka si Fathia ni..tak gitu En Sammy? ...hahah) dan Fahrin pulak, dulu2 suke jugak...tapi sekarang so-so jelah sebab dah ramai hero baru kan...hehe

Wednesday, 7 November 2012

Anak ayam warna-warni...

Pagi ni semua bizi kat office sebab mover dah datang nak angkut kabinet dan kotak, aku sebagai observer dan juga tukang bagi direction je...hehehe.

Sementara tu sempat lagi membelek fesbuk tadi jumpa la satu gambar ni yang menggamit kenangan mase dulu-dulu...

Taraaa.....anak ayam warna warni...haha
 05 ekor / RM10...mari!!..mari!!
Comel kan..mase kitorang kecik-kecik dulu sempat la ayah belikan ayam ni sorang sekor. Kitorang panggil ni anak ayam didik. Mase tu memang sangat femes anak ayam ni. Tapi bile dia dah besar bulu ayam ni akan bertukar jadik warna putih je tapi itu pun kalau ia sempat besar la.. heheh.

Dulu aku piker macam mane la ayam ni boleh jadik kaler2 camni, aku ingat dia rendam ayam ni kat dalam air berwarna..boleh ?? Kalau rendam dalam air mestilah mati ayam tu kan...hahaha. Sampai sekarang aku masih tak tau macam mana proses nak mewarna anak ayam ni, ade yang cakap
  1. Pengusaha akan cucuk pewarna kat dalam telur tu masa dalam perut.
  2. Anak ayam ni di rendam dalam air berwarna..
  3. Dorang warnakan anak ayam ni pakai spray (alat penyembur).
(Sila tandakan jawapan anda di atas) :p

Tapi sekarang pun masih ada jual lagi anak ayam warna-warni ni kan, ingat nak beli la sekor dua nak bagi kat adik Hajar...mesti die penyek2 kan, ingat mainan...heheh

Saturday, 3 November 2012

Jalan-jalan carik baju pengantin...

Malam tadi member kol ajak temankan dia carik baju pengantin..katanye dah booking aritu kat tempat lain tapi macam tak berkenan pulak sebab kena pakai korset, dia nak yang ala-ala dress je..ntahla aku pon tak paham dan tak tau trend terkini baju pengantin.

Kul 9 pagi dah pickup aku kat umah dengan semangatnya dia bawak pergi Bangi, kat bangi tu memang banyak sangat butik pengantin dan jugak butik tudung...kalau masuk buleh juling mata tengok design dan juga tengok harga sekali...gulp...tudung smpai rm6++..fuyyo...buleh buat bayar keta 2 bulan tu..

Mase kitorang sampai sana banyak kedai belum bukak sebab baru 9.40 camtu, tapi rezeki satu butik ni sebab dia dah bukak kedai awal pukul 9 pagi. Kitorang boleh dok situ sampai kul 12. Dah 2/3 customer yang datang pastu tapi member aku ni still tak boleh buat keputusan...aku dah mula pening sebab belum breakfast lagi. Pastu piker jap, susah rupanya nak kawin ni..banyak benda nak piker, nak buat, nak pakai banyak duit pulak tu...camane la time aku nanti..ade ke orang nak sponsor?.. hehe

Teringin nak try tapi muatkah?

Last2 dapat jugak keputusan nak buat baju kaler putih lace kelabu..tapi tu tak konfem lagi besok nak pegi lagi sekali dgn tunang dia pulak..ish..susah giler nak wat keputusan. Kitorang dok lama kat situ sebab staff dia aka kak Hanis tu sangat baik dan peramah je, banyak bagi pendapat lau nak matching kan kaler. Member aku yang pada mula nak kaler lain, terus tukar ambik kaler lain..betapa hebatnya ayat akak tu..heheh

Balik dari butik tu pegi carik kedai makan pulak.. kebetulan butik tu kat area seksyen 7, member ajak la pekena nasik kukus yang kat belakang kedai sup yang kitorang pegi aritu. Name kedai tu Restoren Nasi Kukus House 2. Aku memang carik nasik pun so on jelah, lagipun dia nak belanja sebab temankan dia carik baju tu..hehe

Alhamdulillah...ayam goreng lagi...
Lauk kat kedai ni banyak giler, aku rasa ade kot 30 jenis..sampai tak tau nak ambik mane satu, last2 aku amek ayam goreng berempah dengan tempe je..sedey!! Aku puji kedai ni sebab staff dia suma pakai kopiah..cam alim je aku tengok, pastu dia pasang bacaan ayat Al-Quran kat kedai tu..selalu kan orang radio je..so customer takleh la dengar lagu  Najwa Latif ...untuk dia..hey..untuk dia..hey. ..

Dah habis makan tu, lagi sekali member ajak temankan dia carik balang kuih ala yang kecik2 comel tu nak bagi gift kat tetamu katanya. Dia plan nak carik kat Nilai 3. Aku follow je sebab takde aktiviti pon arini. Boleh gak cuci mata sket tengok barang kawin ni, lagipun aku dah lama tak pegi sana....


Masa otw tu, hujan turun selebat-lebatnya..kitorang bajet mesti takde orang sangat ni kat Nilai 3 tu. Sekali seramai-ramai orang pegi shopping kat situ. Kedai tak payah cite la, makin besar dan makin banyak je aku tengok..kedai barang pengantin sampai 10 bijik kot kat situ tapi aku pergi yang paling besar la iaitu Kedai Pengantin ThankQ sebab mesti lagi banyak pilihan kan. Member borong balang tu 500 bijik smpai penuh keta ye...

Sampai rumah dah pukul 4.30, kepala dah sakit sebab kena hujan..terus kansel nak balik rumah Irfa petang ni..sori abam, sebab takleh main tab..heheh

Monday, 29 October 2012

Untuk Tiga Hari di Hari Raya Qurban...

Hari ni aku masih lagi cuti raya walaupun dah balik sini. Balik kg 03 hari je cukup la, kalau lama nanti bosan..hehe.

Sehari Sebelum Raya

Hari khamis tu company bagi time off balik pukul 12..hoye!!..hoye!! Balik tu terus packing baju, ambik irfa pastu kitorang pergi lunch kat Restoren AP Ayam Penyet sebab Irfa kata dia tak pernah makan kat situ..

sila2..jgn malu-malu..
Kitorang gerak balik kg dalam pukul 12 camtu, selepas abg ipar aku balik keje petang, non stop keta terus sumbat beg dalam bonet dan jalan....aku, adik lelaki dan abam kat belakang, bersempit-sempitan...padan muka, sape suruh taknak bawak balik viva tu, rasakan 08 jam perjalanan camtu. Jalan still jem lagi, agaknya ramai yang baru bertolak balik time yang same kot. Dah lelama tu, kami pun membuta la...zzzz

Hari Raya Pertama

Sampai kampung pukul 8 pagi dan sejarah raya haji tahun 2010 pun berulang, mase tu aku sampai lagi lewat sejam. Moral of the story - Jangan la sesaje nak balik malam raya...ingat kampung ko dekat..So dah alang2 sampai time tu, takde makna nak pakai baju raye derr...

Macam biasa raya haji takdela semeriah raya puasa, walaupun ramai orang cakap raya haji kat Kelantan meriah dan best...emm (part mane yang best pun aku tak pasti). Hari raya pertama tu ramai orang buat korban, banyak la lembu2 tunggu masa nak tumbang..salah satunya satu bahagian yang Irfa dah booking untuk aqiqah tapi malangnya tak sempat dikorbankan sebab lembu tu terlepas dan tapi dapat tangkap balik esoknya, so tak jadilah korban hari tu. Agaknya belum sampai seru kot nak kena korban..hehe

Hari Raya Kedua

Selepas subuh Irfa dan family dah gerak balik sini, so tinggal aku dan adik lelaki tu kat kampung. Kitorang still lagi tak tau nak balik sini dgn apa, talian hayat aku cuma naik flight je tapi memikirkan banyak kemungkinan seperti kapal full buat aku seram..taknak banana fruit two times..hehe.

Dalam pukul 8 camtu, sume bersiap nak pegi menziarah kubur arwah atok dan paksu aku pulak kat kampung sebelah. Bawak nenek aku yang sangat berharap kami sume pergi ziarah tiap2 kali raya..

wordless...
Satu-satunya nenek yg kami ada sekarang..

Balik tu singgah rumah pakcik kejap sebab rumah dia tepi kawasan tanah perkuburan tu je, sebelah tu rumah lama nenek aku sebab sekarang nenek aku dah pindah duduk dengan pakcik yang lagi sorang, so rumah tu jadik rumah tinggal jelah..

bajet kampung la konon...heheh
Ni takde keje, adik aku carik undur-undur..hehe
On the way balik nak sampai umah, singgah lagi kejap kat masjid kg aku sebab Irfa suruh snap gambar kain rentang tu, dia kate nak tolong sebarkan. Masjid ni masih dalam pembinaan dan yang paling spesel bagi kami sebab ayah aku salah sorang mereka yang bekerja keras membina semula masjid ni. Jadi disini jugak nak di war-warkan kepada mereka yang berminat nak menderma dan memberi sumbangan ikhlas, alhamdulillah di alu-alukan...(sikit-sikit lama-lama jadik bukit ye..)

marilah kita membeli saham akhirat...
Pastu sempat lagi snap gambar gerai lemang yang ada kat kampung aku ni, femes smpai masuk paper uolls, kampung yang menjual lemang sepanjang tahun sejak tahun 1996.. tak percaya?? Murah pulak tu..
...
kat sini sebatang da rm10..
lame giler kan...
Sampai rumah je, ayah aku bawak balik perut lembu yang belum diproses...tak lalu kalau tengok, tapi bila dah masak tu terus lupa diri dok makan pastu mak aku pulak masak sambal cendawan kukur...

Aku anak kampung...makan cendawan kukur je...huhu
kerabu perut dan perut goreng..
Hari Raya Ketiga

Adik aku cakap member dia balik sini dan keta kosong so dia dah siap-siap reservekan seat untuk kami berdua...yes!! time kasih en Sammy...dia cakap maybe gerak balik dalam pukul 3 petang, so ade lagi mase pagi tu untuk bersenang-senang.

Mak ayah aku pulak bizi memanjang sebab banyak sangat jemputan kenduri kahwin la, tunang la, aqiqah la...bla..bla... Tapi mak aku pesan nanti zohor mak balik ye nak :p

Wajah kesayangan hamba...cewah!!
Okay, seperti yang dijanjikan kami pun bertolak balik petang tu, trafik agak lancar tapi tersangkut2 la jugak nak smpai  ke Bentong tu tapi dah masuk highway karak tu start balik jem giler2,tapi bila dah lepas tol bentong tu terus okay sampai la ke Nilai. Perjalanan kami makan masa 10 jam dan sekotak rokok kot  la jugak sebab aku sampai Nilai pukul 12 tgh malam..penat sungguh..

Nampak tak jem kat tol tu...
So, malam tu tido kat umah Irfa je dan pagi tadi aku baru la balik rumah sewa...

Sekian untuk raya tahun ini...

Saturday, 13 October 2012

RESTOREN URAT KETING (UK), BANGI..

Ni semua pengaruh tengok Iqram Dinzly dalam program JJCM tu. Nampak macam sedap giler mase dia makan sup tu. Aku pulak memang hantu sup perut, tak kesahla perut lembu yang warna putih tu atau perut muda tu..peh!!! Terus teringat kat ayah aku yang suka masak sup dan suka buat kerabu perut sebab anak-anak dia suka makan..(tibe-tibe rasa nak balik kampung je...huhu)

Member pun tak pernah pergi restoren tu tapi dia terer sket bab-bab jalan area bangi tu. Kira dia macam gps aku la dan kitorang selalu plan projek JJCM ni. RESTOREN URAT KETING ni terletak kat SEKSYEN 7, BANGI. Bangunan belakang tu ada kedai nasik kukus pulak, bau ayam goreng berempah dia menusuk ke kalbu, sedap weh!!

Tapi tu mungkin next plan JJCM kitorang la, sebab hari ni punya plan nak makan sup urat keting tu je.

Kat area situ memang banyak sangat kedai makan, macam-macam ada, memang saingan tu sengit la.
Aku order sup urat keting campur perut putih je sebab perut muda yang aku teringin tu belum masak lagi time ni, malas nak tunggu sebab perut dah lapar

Check harga dulu...hehe
tak tahan tengok menu nih..terutama sup perut muda tu...peh!!
Ini sup urat keting + ekor = RM9
Member punye nih...
Ini sup urat keting + perut = RM8
Nasik kami, memasing amek udang kunyit..


Okay, secara keseluruhan rase sup tu sedap la, bagi penggemar sup buleh la datang sini sebab ada banyak jenis sup lain. Irfa pernah cakap nak bawak ayah aku makan kat sini time cuti sekolah nanti, harap2 ayah aku suka la..