Tuesday, 4 December 2012

OFFICE FAMILY DAY 2012 :: BUKIT GAMBANG RESORT CITY (Part 2)

- Part 2 -

Okay, dah siap2 kami pun teruslah berangkat ke waterpark tu menaiki tram tersebut. Sampai2 je sana rupanya kitorang ni yang terakhir sampai, semua orang dah pegi main air kot. Lepas makan, excited ni nak main air tapi dalam pada tu kamera tetap aku bawak jugak, incase nak ambik gambar kan sejak2 berbelog ni memang dah jadik kewajipan..haha.

Mula2 tu memang aku excited nak meluncur ni sekali tengok...tu diaaa..


macam semut...ramai giler orang..antara2 sebab terjadi (pada pendapat aku laa..)
  1. Musim cuti sekolah
  2. Kat area pantai timur mana ada waterpark (kalau salah sila betulkan ye..) sebab tulah ramai orang tertumpu kat situ.
  3. Tiket masuk yang murah (RM23.90 dewasa & RM16.90 kanak-kanak)
Tempat dia besar tapi macam banyak sangat pokok tapi yang best tu aku tengok banyak gazebo aka cabana yang disediakan kat situ tapi kena sewa la..rasanya harga dia dalam RM35 rasanya, tapi oklah kena pulak dapat yang bawah pokok so redup2 gitu, boleh la layan mata..zzzz

Antara gambar2 lain adalah seperti di bawah


Memang kami tak sanggup nak bersesak kat situ, tapi alang2 pergi la jugak kat tempat dewasa punya game..jauh tu nak jalan sebab dia macam berbukit. Dah sampai atas tengok ramai jugak orang tengah tunggu giliran, member dah ajak balik berendam kat swimming pool hotel je. Aku redha lah sebab tak mampu rasanya nak beratur.



Sampai je hotel terus pegi berendam kat pool sampai la hujan turun, tapi buat bodoh je main air dalam hujan rintik2 tu..nak puaskan hati sebab tadi tak dapat main air kat waterpark tu...hehe.


Sebelum tu Commitee dah inform supaya kami semua kena siap tunggu depan lobi dalam pukul 7.45 sebab nak pergi dinner kat dewan yang terletak di area water park tu. Dorang terpaksa buat kat sana sebab dewan2 kat hotel dah fully booked. Naik tram lagi..

Malam tu acara yang di tunggu-tunggu adalah persembahan berkumpulan. Grup aku buat tarian hawai. Ada yang berlakon, menyanyi, menari Gangnam pun ade jugak. Tapi rezeki grup aku sebab menang persembahan terbaik dan salah sorang ahli kumpulan dapat Award Mr/Mrs Supporting..yey!!


02 DEC 2012 (AHAD)

Pagi2 dah turun breakfast, kira antara yang terawal la sebab ingat nak pergi berendam lagi kat pool tu tapi sejuk la pulak, so tak jadi terus je balik bilik mengemas ape yang patot sebab nak check out pukul 11.30.

wordless..
Ni semua yang aku kena bawak balik, doorgift, hamper, doorgift kid yang aku pau dengan staff committe, hadiah telematch, beg baju of course la..kecuali yang pic last tu sebab tu aku pinjam orang punya lucky draw grand prize..jeles nih..huhu


Kami gerak balik pukul 12 tgh hari tapi transit kejap kat JAYA GADING sebab nak beli keropok losong.


Kemudian berhenti lagi sekali kat R&R GAMBANG untuk makan tengah hari. Lepas tu kami terus la balik KLIA. Kami sampai sana pukul 7 malam, alhamdulillah..

Monday, 3 December 2012

OFFICE FAMILY DAY 2012 :: BUKIT GAMBANG RESORT CITY (Part 1)

Okay hari ni nak apdet cerita pasal OFFICE FAMILY DAY 2012 yang lepas @ BUKIT GAMBANG RESORT CITY (BGRC), KUANTAN.

30 DEC 2012 (JUMAAT)

Kami semua bertolak ke Gambang pukul 12 tgh malam menaiki bas sewa khas. Alhamdulillah selamat sampai sana seawal pukul 7 pagi.

* Sedikit info *

Bukit Gambang Resort City ni sebenarnya belum siap sepenuhnya lagi. Sekarang ni masih dalam pembinaan
untuk Safari Park, Adventure Park, Marine Park, Global Heritage (South & North). Jadi yang sedang beroperasi sekarang adalah Arabian & Caribbean Bay Resort dan juga Gambang Water Park.

Info seperti di atas
signboard yang kalerful..
01 DEC 2012 (SABTU)

Registration kaunter pukul 7.30, kami dapat doorgift bag dan kupon breakfast pagi tu. Lepas makan semua kena terus bergerak pergi ke khemah untuk acara telematch pulak. Mula2 bagi can budak-budak main dulu, pastu barulah akak2 ni turun padang menunjukkan skill masing2...hehe.

Bebudak yang excited dapat hadiah..
Kesemua sekali ada 3 game budak dan 05 game dewasa. Aku dengan semangat waja telah menjoinkan diri untuk kelima-lima game sampai staff resort tu perli cakap muka same je yang main..huh!! Ade aku kesah dah takde participant so join jelah..huhu.

Game2 yang di pertandingkan adalah seperti game lari ikat kaki berduet, kereta kebal gergasi, bawa bola pingpong dalam botol, susun tapak kayu, mencipta pakaian berhias (ekceli nama game ni aku reka sendiri sebab lupa nama asal dia...hehe). Jadi hasilnya adalah 1 kali juara, 1 kali naib juara dan 3 kali tempat ke tiga...walaupunn...
eh!! ingatkan budak2 je yang excited dpt hadiah...lalala
Telematch tu habis dalam pukul 12 lebih dan barulah kami dah dapat kunci bilik memasing. Aku share dengan sorang staff ni sebab memandangkan kami je yang bujang time tu sebab orang lain sume dapat family room.


Bilik aku punya la jauh ke hujung dunia. View dari bilik tu mengadap bukit, aku rase tu bukit tempat dorang nak buat safari park tu kot sebab ade lori tengah mengangkut tanah. Kiranya tak best langsung la, kalau mengadap swimming pool kan best buleh gak tengok2 orang tengok orang aka cuci2 mata...heheh.


Memang bukan rezeki kami nak dapat bilik depan2.. padahal kami yang terawal dapat kunci bilik tu..bayangkan 2 kali turun naik lift baru sampai bilik..kalau malam memang aku tak berani balik sorang2..seram dowh..

kawasan hotel
Ni bilik studio kami, kira just nice la untuk 02 orang.

wordless
* Info lagi *

Dari hotel/resort ni nak ke water park tu kena naik tram, tambang RM1 tapi kalau kita ambil pakej rombongan kira dah include sekali so boleh naik je tak payah bayar. Emm..kenapa kena bayar, pelik la sepatutnya service tu percuma jelah ala kira macam kemudahan untuk pelanggan la kan...

Ni lah rupa tram itu..
 Oklah..sambung next episod ye.. tata

Thursday, 22 November 2012

I like to move it..move it..

i like to move it..move it...

Akhirnya hari ni secara rasminya kami semua telah berpindah ke office baru. Aku tak dapat tempat idaman pun tapi tempat aku mengadap tingkap la jugak cume dinding cubicle ni tinggi sket jadi kalau nak bercakap dengan orang sebelah kena bangun.. dulu boleh sembang gitu2 je...

Office baru saya..

View dari tingkap office..
Semoga suasana office baru ini dapat memberi aku semangat baru untuk lebih bekerja dengan lebih rajin dan produktif..wah!!

Saturday, 3 November 2012

Jalan-jalan carik baju pengantin...

Malam tadi member kol ajak temankan dia carik baju pengantin..katanye dah booking aritu kat tempat lain tapi macam tak berkenan pulak sebab kena pakai korset, dia nak yang ala-ala dress je..ntahla aku pon tak paham dan tak tau trend terkini baju pengantin.

Kul 9 pagi dah pickup aku kat umah dengan semangatnya dia bawak pergi Bangi, kat bangi tu memang banyak sangat butik pengantin dan jugak butik tudung...kalau masuk buleh juling mata tengok design dan juga tengok harga sekali...gulp...tudung smpai rm6++..fuyyo...buleh buat bayar keta 2 bulan tu..

Mase kitorang sampai sana banyak kedai belum bukak sebab baru 9.40 camtu, tapi rezeki satu butik ni sebab dia dah bukak kedai awal pukul 9 pagi. Kitorang boleh dok situ sampai kul 12. Dah 2/3 customer yang datang pastu tapi member aku ni still tak boleh buat keputusan...aku dah mula pening sebab belum breakfast lagi. Pastu piker jap, susah rupanya nak kawin ni..banyak benda nak piker, nak buat, nak pakai banyak duit pulak tu...camane la time aku nanti..ade ke orang nak sponsor?.. hehe

Teringin nak try tapi muatkah?

Last2 dapat jugak keputusan nak buat baju kaler putih lace kelabu..tapi tu tak konfem lagi besok nak pegi lagi sekali dgn tunang dia pulak..ish..susah giler nak wat keputusan. Kitorang dok lama kat situ sebab staff dia aka kak Hanis tu sangat baik dan peramah je, banyak bagi pendapat lau nak matching kan kaler. Member aku yang pada mula nak kaler lain, terus tukar ambik kaler lain..betapa hebatnya ayat akak tu..heheh

Balik dari butik tu pegi carik kedai makan pulak.. kebetulan butik tu kat area seksyen 7, member ajak la pekena nasik kukus yang kat belakang kedai sup yang kitorang pegi aritu. Name kedai tu Restoren Nasi Kukus House 2. Aku memang carik nasik pun so on jelah, lagipun dia nak belanja sebab temankan dia carik baju tu..hehe

Alhamdulillah...ayam goreng lagi...
Lauk kat kedai ni banyak giler, aku rasa ade kot 30 jenis..sampai tak tau nak ambik mane satu, last2 aku amek ayam goreng berempah dengan tempe je..sedey!! Aku puji kedai ni sebab staff dia suma pakai kopiah..cam alim je aku tengok, pastu dia pasang bacaan ayat Al-Quran kat kedai tu..selalu kan orang radio je..so customer takleh la dengar lagu  Najwa Latif ...untuk dia..hey..untuk dia..hey. ..

Dah habis makan tu, lagi sekali member ajak temankan dia carik balang kuih ala yang kecik2 comel tu nak bagi gift kat tetamu katanya. Dia plan nak carik kat Nilai 3. Aku follow je sebab takde aktiviti pon arini. Boleh gak cuci mata sket tengok barang kawin ni, lagipun aku dah lama tak pegi sana....


Masa otw tu, hujan turun selebat-lebatnya..kitorang bajet mesti takde orang sangat ni kat Nilai 3 tu. Sekali seramai-ramai orang pegi shopping kat situ. Kedai tak payah cite la, makin besar dan makin banyak je aku tengok..kedai barang pengantin sampai 10 bijik kot kat situ tapi aku pergi yang paling besar la iaitu Kedai Pengantin ThankQ sebab mesti lagi banyak pilihan kan. Member borong balang tu 500 bijik smpai penuh keta ye...

Sampai rumah dah pukul 4.30, kepala dah sakit sebab kena hujan..terus kansel nak balik rumah Irfa petang ni..sori abam, sebab takleh main tab..heheh

Monday, 29 October 2012

Untuk Tiga Hari di Hari Raya Qurban...

Hari ni aku masih lagi cuti raya walaupun dah balik sini. Balik kg 03 hari je cukup la, kalau lama nanti bosan..hehe.

Sehari Sebelum Raya

Hari khamis tu company bagi time off balik pukul 12..hoye!!..hoye!! Balik tu terus packing baju, ambik irfa pastu kitorang pergi lunch kat Restoren AP Ayam Penyet sebab Irfa kata dia tak pernah makan kat situ..

sila2..jgn malu-malu..
Kitorang gerak balik kg dalam pukul 12 camtu, selepas abg ipar aku balik keje petang, non stop keta terus sumbat beg dalam bonet dan jalan....aku, adik lelaki dan abam kat belakang, bersempit-sempitan...padan muka, sape suruh taknak bawak balik viva tu, rasakan 08 jam perjalanan camtu. Jalan still jem lagi, agaknya ramai yang baru bertolak balik time yang same kot. Dah lelama tu, kami pun membuta la...zzzz

Hari Raya Pertama

Sampai kampung pukul 8 pagi dan sejarah raya haji tahun 2010 pun berulang, mase tu aku sampai lagi lewat sejam. Moral of the story - Jangan la sesaje nak balik malam raya...ingat kampung ko dekat..So dah alang2 sampai time tu, takde makna nak pakai baju raye derr...

Macam biasa raya haji takdela semeriah raya puasa, walaupun ramai orang cakap raya haji kat Kelantan meriah dan best...emm (part mane yang best pun aku tak pasti). Hari raya pertama tu ramai orang buat korban, banyak la lembu2 tunggu masa nak tumbang..salah satunya satu bahagian yang Irfa dah booking untuk aqiqah tapi malangnya tak sempat dikorbankan sebab lembu tu terlepas dan tapi dapat tangkap balik esoknya, so tak jadilah korban hari tu. Agaknya belum sampai seru kot nak kena korban..hehe

Hari Raya Kedua

Selepas subuh Irfa dan family dah gerak balik sini, so tinggal aku dan adik lelaki tu kat kampung. Kitorang still lagi tak tau nak balik sini dgn apa, talian hayat aku cuma naik flight je tapi memikirkan banyak kemungkinan seperti kapal full buat aku seram..taknak banana fruit two times..hehe.

Dalam pukul 8 camtu, sume bersiap nak pegi menziarah kubur arwah atok dan paksu aku pulak kat kampung sebelah. Bawak nenek aku yang sangat berharap kami sume pergi ziarah tiap2 kali raya..

wordless...
Satu-satunya nenek yg kami ada sekarang..

Balik tu singgah rumah pakcik kejap sebab rumah dia tepi kawasan tanah perkuburan tu je, sebelah tu rumah lama nenek aku sebab sekarang nenek aku dah pindah duduk dengan pakcik yang lagi sorang, so rumah tu jadik rumah tinggal jelah..

bajet kampung la konon...heheh
Ni takde keje, adik aku carik undur-undur..hehe
On the way balik nak sampai umah, singgah lagi kejap kat masjid kg aku sebab Irfa suruh snap gambar kain rentang tu, dia kate nak tolong sebarkan. Masjid ni masih dalam pembinaan dan yang paling spesel bagi kami sebab ayah aku salah sorang mereka yang bekerja keras membina semula masjid ni. Jadi disini jugak nak di war-warkan kepada mereka yang berminat nak menderma dan memberi sumbangan ikhlas, alhamdulillah di alu-alukan...(sikit-sikit lama-lama jadik bukit ye..)

marilah kita membeli saham akhirat...
Pastu sempat lagi snap gambar gerai lemang yang ada kat kampung aku ni, femes smpai masuk paper uolls, kampung yang menjual lemang sepanjang tahun sejak tahun 1996.. tak percaya?? Murah pulak tu..
...
kat sini sebatang da rm10..
lame giler kan...
Sampai rumah je, ayah aku bawak balik perut lembu yang belum diproses...tak lalu kalau tengok, tapi bila dah masak tu terus lupa diri dok makan pastu mak aku pulak masak sambal cendawan kukur...

Aku anak kampung...makan cendawan kukur je...huhu
kerabu perut dan perut goreng..
Hari Raya Ketiga

Adik aku cakap member dia balik sini dan keta kosong so dia dah siap-siap reservekan seat untuk kami berdua...yes!! time kasih en Sammy...dia cakap maybe gerak balik dalam pukul 3 petang, so ade lagi mase pagi tu untuk bersenang-senang.

Mak ayah aku pulak bizi memanjang sebab banyak sangat jemputan kenduri kahwin la, tunang la, aqiqah la...bla..bla... Tapi mak aku pesan nanti zohor mak balik ye nak :p

Wajah kesayangan hamba...cewah!!
Okay, seperti yang dijanjikan kami pun bertolak balik petang tu, trafik agak lancar tapi tersangkut2 la jugak nak smpai  ke Bentong tu tapi dah masuk highway karak tu start balik jem giler2,tapi bila dah lepas tol bentong tu terus okay sampai la ke Nilai. Perjalanan kami makan masa 10 jam dan sekotak rokok kot  la jugak sebab aku sampai Nilai pukul 12 tgh malam..penat sungguh..

Nampak tak jem kat tol tu...
So, malam tu tido kat umah Irfa je dan pagi tadi aku baru la balik rumah sewa...

Sekian untuk raya tahun ini...

Saturday, 13 October 2012

RESTOREN URAT KETING (UK), BANGI..

Ni semua pengaruh tengok Iqram Dinzly dalam program JJCM tu. Nampak macam sedap giler mase dia makan sup tu. Aku pulak memang hantu sup perut, tak kesahla perut lembu yang warna putih tu atau perut muda tu..peh!!! Terus teringat kat ayah aku yang suka masak sup dan suka buat kerabu perut sebab anak-anak dia suka makan..(tibe-tibe rasa nak balik kampung je...huhu)

Member pun tak pernah pergi restoren tu tapi dia terer sket bab-bab jalan area bangi tu. Kira dia macam gps aku la dan kitorang selalu plan projek JJCM ni. RESTOREN URAT KETING ni terletak kat SEKSYEN 7, BANGI. Bangunan belakang tu ada kedai nasik kukus pulak, bau ayam goreng berempah dia menusuk ke kalbu, sedap weh!!

Tapi tu mungkin next plan JJCM kitorang la, sebab hari ni punya plan nak makan sup urat keting tu je.

Kat area situ memang banyak sangat kedai makan, macam-macam ada, memang saingan tu sengit la.
Aku order sup urat keting campur perut putih je sebab perut muda yang aku teringin tu belum masak lagi time ni, malas nak tunggu sebab perut dah lapar

Check harga dulu...hehe
tak tahan tengok menu nih..terutama sup perut muda tu...peh!!
Ini sup urat keting + ekor = RM9
Member punye nih...
Ini sup urat keting + perut = RM8
Nasik kami, memasing amek udang kunyit..


Okay, secara keseluruhan rase sup tu sedap la, bagi penggemar sup buleh la datang sini sebab ada banyak jenis sup lain. Irfa pernah cakap nak bawak ayah aku makan kat sini time cuti sekolah nanti, harap2 ayah aku suka la..

Sunday, 26 August 2012

Asal usul asam keping....

Ini adalah model buah asam...=P

Asam keping atau asam gelugor digunakan dalam masakan utk bg rase masam2 dalam masakan melayu cthnye seperti masak singgang, asam pedas. Ia juga selalu digunakan untuk menghilangkan bau/rase hanyir pada ikan atau daging. Selain itu ia juga byk byk khasiat lain & bagus utk kesihatan..

Mase balik kg aritu, sempatla tgk ayah aku mmproses buah asam ni menjadik asam keping..

Ni adalah buah asam sebelum jdik asam keping
ayah aku tgh buang die punye bijik, pastu anak buah aku mkan bijik die..buleh??
potong jgn x potong...

Lepas tu potong ikot die nipis2..tapi ayah aku ckap xleh nipis sgt nanti bile da kering jd x elok..
proses nak menjemur pulak.. tiap2 ari tolak kete sorong ni jemur kt tempat panas...

Asam keping yg telah dipotong dari jarak dekat...
Ini la hasil die..ayah aku ckap biasa jemur smpai smggu..smpai betol2 kering..


Tragedi pagi raya..

Salam..

Selepas smggu raya bru buleh apdet blog n fb sbb broadben xde line kt kg...apedaaa.. xleh pkay la cik oren ni...grrr. Spanjang smiggu balik kg beraya ni byk bnda y jadik... first2 skali..sila lihat gamba di bawah..huhu


Lokasi - selekoh tajam di blakang rumah makcik
Waktu - 10 pagi di pagi Syawal
Mangsa  - Viva & motor 125
Kerugian - 2 rat lebey je (viva) & tidak dikenalpasti (motor)
Kesan - Pemandu agak trauma...hehe..