Tuesday, 10 June 2014

Saigon @ HCMC...aku datang lagi..

Misi kali ni selepas setahun tak kesana..(kumpul duit banyak dulu..hehe) adalah nak mencarik baju kurung siap dalam sekodi camtu hah..bukan nak berniaga tapi nak pakai pegi keje hari2. Dah bosan dengan koleksi baju kurung cotton yang sedia ada (macamlah banyak sangat pun selama ni..huhh)

Bukannya takde jual kat sini, tapi rasa macam harga sedikit mahal berbanding kat sana. Yelah, kalau nak dikirakan tiket flight memang la rasa tak berbaloi kot. Rasanya harga tiket return dah boleh beli 10 pasang baju ..hehe, tapi alang2 menyeluk pekasam biar sampai ke Saigon jugak tahun ni...ada aku kesahh


Currency rate (6hb June 2014)

1 USD = RM3.26
10000 VND = RM1.50 (Aku tukar RM10 je, so dapatlah 60000 VND.

Flight kami pukul 9.05 pagi (8hb June 2014).  Aku pergi bertiga, dengan Irfa dan kawan beliau (kak ani). Penerbangan MH750 berjalan lancar, kami disajikan dengan Chicken Sandwich pagi tu, i tot dapat nasik lemak udam, rupanya dah tukar menu..huhu


Ceria sebab masih pagi..semua excited nak memborong katanya. Sampai airport sana kami terus je carik bus stand nak ke Ben Thanh. Boleh je naik teksi Vinasun tu tapi apa salahnya berjimat sket sebab masih awal lagi. Trolley bag pun kosong lagi, senang nak hangkut naik turun bas..takde masalah.

Kalau sapa2 nak naik bas, senang je. Korang keluar je dari arrival hall tu. terus pergi ke sebelah kiri dan jalan terus ke sampai nampak bas yg bernombor 152..kat depan bas tu ada tulis destinasi BEN THANH.


Tambang sorang 5000 VND. Trolley bag pun dia caj 5000 VND jugak. Takpelah baru berapa berapa ringgit duit kita berbanding nak bayar tambang teksi tu. So, happy kan je diri naik bas awam ni..just enjoy the view..hehe

Bas ni akan berenti kat stesen bas Ben Thanh, so kena usaha sket lah tarik bag nak seberang jalan untuk ke dereten hotel2 yang ada kat situ. Cross je jalan tu bila nampak jalan agak clear, inshaallah dorang takkan langgar kita sebab dari jauh lagi dorang akan bunyikan hon kuat2..so cepat2lah melintas..

Kami memilih untuk stay kat Kim Huong Hotel, betul2 mengadap pasar Ben Thanh. Kami ambik bilik yang agak besar sket sebab itu je pilihan yang ada..sebab hotel lain penuh & demand. Takkan nak pergi survey semua hotel yang ada kat situ kot..so pejam mata je..heheh


Misi pertama, carik baju cotton, jubah, telekong, kain ela dulu..




Suasana pasar malam Ben Thanh..meriah je macam selalu, tapi aku takde beli apa pon kat sini...just cuci2 mata je sebab aku borong baju cotton siap kat area depan Kedai Hjh Basiroh tu je. Kedai tu bukak waktu malam je..tokey dia melayu champa..


Macam goreng pisang panas dah baju2 cotton siap kat situ..berebut orang melayu nak carik saiz masing2. Aku punya size L tak banyak pilihan pun sebab dah banyak habis masa aku pegi tu, tapi boleh jugaklah aku borong penuh satu trolley bag tu...heheh.


Pasni sebulan aku pegi keje pakai baju baru je..jangan jeless ^ ^

Pagi besok kami sarapan kat hotel je sebab dapat free breakfast. Jangan risau inshaallah halal sebab takde pilihan dah..yang ada cuma roti kosong, telur rebus je dengan teh o je...


Lepas sarapan kami keluar lagi ke Ben Thanh nak mencarik apa2 yang patut. Aku dah rembat trolley bag Samsonite sebijik semalam sebab nak isi hasil tangkapan kat sana..hehe. Aku datang melenggang bawak sling bag je tapi balik bawak trolley bag & backpack..canerr?


Dulu dah penah borong kat kedai ni, tu yang rasa nak repeat order je kat sini. Sabar je auntie ni melayan karenah kami. Dah la mintak diskaun giler2..tapi yang bagusnya dia bagi ke tak bagi je, dia takde pon nak marah2 & maki macam peniaga muda2 kat situ. Tapi so far dia bagi je tapi korang kena wat muka kesian sket..(muka kesian dia sebalik bintang smile..hihi)

Oh ye...kedai bag auntie ni bernombor 627..kalau korang masuk ikut pintu 3 lagi senang nak jumpa..banyak jual bag Kipling..macam2 pattern.. #nanticakapsayapembacabelogcvmestidiabagidiskaun...hehehe

Sebelum balik ke airport kami sempat ke Kedai Hjh Basiroh sebab nak makan Pho Mee. Harga semangkuk RM10, Pepsi sebotol RM2. Dia punya cili...wowwww..pedas meletop


Lepas makan tengok ada lagi balance 30000 VND, tanya budak kopi cukup tak kalau nak beli kopi ais secawan? Dia cakap yess..enough..only 20000 VND iaitu bersamaan RM3.

Sedap giler kopi ice dia...kawkaw..hebat2 rasa kopi cukup rasa. Banyak kali jugak aku minum kopi ice ni haritu...sebab sedap sgt..


Belen lagi 10000 VND aku bagi kat budak comel si penjaja jalanan ni. Femes dh budak ni sebab dah masuk dalam blog brader M.A.S tu harini pasal kisah budak penjaja Vietnam yang boleh pandai cakap banyak bahasa tu. Dia tak habis2 dok pesan kat kitorang, jaga baik2 bag tu kakak, sini banyak orang pickpocket..terima kasih ye Lily.

Sekali lagi muka terpaksa diedit sebab aku tak ready masa tu..hihihi


Kami balik naik last flight pukul 7.30 malam tu..walaupun perjalanan singkat tapi dah cukup padat dah bagi kami..ada rezeki lebih boleh datang lagi..


Gud bye HCMC, tahun depan kita jumpa lagi..inshaa Allah..  =)

Wednesday, 4 June 2014

ISTANBUL Trip 2014 :: Day 6 (LAST DAY + MH31 IST/KUL)

Hari terakhir kami di bumi TURKI..

19 May 2014 (Isnin)

Sarapan nasik lemak bersama2 kat atas rooftop lagi pagi Isnin tu. Walaupun sambal tu semua dalam tin punya..sedap giler rasa time tu..


Kami check out macam biasa pukul 12 tgh hari, tapi sempat lagi pagi tu dorang ni keluar ke bazaar area Sultanahmet tu nak shoping last minute. Balik rumah ngam2 je dengan transport datang nak pikap. Mulalah kelam kabut nak mengangkut bag dari tingkat satu turun ke bawah..

Airport dia tak macam KLIA, kita masuk je terminal dia terus kena scan bag..pastu barulah boleh pegi check in. Flight kami berlepas pukul 3 lebih waktu sanaa & dijangka sampai ke Malaysia pukul 6 pagi (waktu Malaysia).





Lepak makan bekalan dulu sementara nak masuk ke dalam balai berlepas.



Selamat tinggal Istanbul, ada rezeki kami datang lagi..

2 perkataan yang kami belajar kat sana..

Giris - Masuk
Cikis - Keluar


Hidangan dalam kapal terbang aku haritu dengan tema no nasik untuk makan malam.. tapi harus pilih nasik lemak untuk sarapan..becoz we are Malaysian..hahah


Selamat pulang ke MALAYSIA...rindunya kat kamoo..


Terima kasih sebab sudi membaca kisah perjalanan CV ke ISTANBU..semoga anda happy... ^ ^

Nota kaki : Dah takde idea nak tulis..tepek gambar je.. peaceee!!

Tuesday, 3 June 2014

ISTANBUL Trip 2014 :: Day 5 (SPICE BAZAAR + GRAND BAZAAR)

Hari terakhir untuk kami berjalan2 di ISTANBUL & juga hari terakhir untuk menghabiskan sisa2 matawang LIRA yang ada..jadi destinasi seterusnya adalah SPICE BAZAAR & GRAND BAZAAR.

18hb May 2014 (Ahad)

SPICE BAZAAR

SULTANAHMET => EMINONU = TRAM (Tiket -1.95TL)

Kami jalan kaki je ke SPICE BAZAAR sebab ada orang sentap taknak topup kad ISTANBULKART.. hahah. Tak kesah pun sebab jalan kaki pun seronok sebab boleh cuci mata sepanjang jalan kesana tu. Kami singgah sarapan kat restoren kebab ni..



Inilah pintu masuk SPICE BAZAAR. Nampak usang je kan bangunan dia. Tapi kat dalam tu wooow... meriah uolss..



Ramai peniaga kat sana yang tegur, pastu cuba cakap melayu bila tau kitorang dari Malaysia. Ayat standard dorang adalah.."Malaysia?? Selamat Datang, Apa Khabar, Sama-sama, murah2 dan Terima kasih".


Lorong luar ni banyak jual kekacang dan bahan mentah...


Tu diaa...sempat kakak ni berdiskusi kat tengah2 jalan tu..ko masuk lorong kiri, aku masuk lorong kanan, tengok sapa yang paling cepat jumpa jalan keluar...heheh


Sini pulak banyak jual peralatan dapur, teko, periuk & gelas comel2 je.



Shawl pun ada..lembut & halus buatan dia..


Kakak tu beli teko yang bortingkek-tingkek ala Turki kat sini & mesin pemerah jus. Aku beli souvenir je nak bagi adik beradik. Dah tak tau nak beli apa dah, rambang mata den..ntah pape.



On the way balik singgah lagi sekali kedai kebab yang pagi tadi tu, macam ler sedap benor. Tapi rasanya kedai tu yang paling sedap kebab dia setakat yang kami makan selama seminggu ni..

Aku ambik menu ni, kononnya nak try nasik la pulak. Kat bawah hirisan daging ayam tu ada nasik, tapi nasik dia macam nasik pulut, tak kena dengan selera aku..


GRAND BAZAAR

GRAND BAZAAR adalah bazar terbesar & tertua di ISTANBUL. Tapi dorang cakap barang2 kat sini agak mahal berbanding kat luar. Tapi orang cakap kalau dah sampai ke Istanbul tapi tak sampai kat sini kira tak macam tak sah lah..

Grand Bazaar ni TUTUP pada hari AHAD.


Pinjam dari gugel =)
Tengoklah betapa crowded nya orang kat area GULHANE.


 


Tengah kami otw tu, ada sorang mamat ni  bagitau yang Grand Bazar tutup pada hari Ahad, so apa kata kitorang singgah kat kedai dia dulu. Cewahh..menangguk di air yang keruh dia ni...heheheh

Kami pun ambik hati singgahlah, padahal ada niat lain jugak...iaitu nak tumpang pakai toilet dia. Mana taknya kalau 10 orang masuk toilet dah untung 10TL kot..dasarr penjimat..hahahh

Jadi ceritanya aku tak merasalah nak ke GRAND BAZAAR tu..sebab besok nak balik MALAYSIA dah..mane sempat..huhu

Aktiviti di malam hari..

Sempena malam terakhir kami kat ISTANBUL, kami makan malam kat atas rooftop hotel. Masak pastu bawak naik atas. Malam tu makan spagheti je. Stok makanan ada satu bag lagi campur jajan nak kena habiskan selagi sempat..

 


Besok nak balik dah, jadik balik malam tu kenalah kemas apa2 yang patut. Bag aku dah kurang berat sikit sebab makanan semua aku dah aku let go kat kakak tu...legaa

SELAMAT MALAM ISTANBUL...

Monday, 2 June 2014

ISTANBUL Trip 2014 :: Day 4 (TAKSIM SQUARE + GALATA TOWER + USKUDAR)

Hari keempat kami kembali bergabung meletop..

17hb May 2014 (Sabtu)

TAKSIM SQUARE

Pagi tu kami sarapan nasik putih, kari ayam & telur dadar. Buah ceri & stroberi semalam dah kena lenyek jadi cekodok sebab dah lebam. Yang elok simpan dalam peti ais nak bawak balik Malaysia.


Plan hari tu nak ke Taksim. So kami kena naik tram dari Sirkeci ke Kabatas.

SIRKECI => KABATAS = TRAM
KABATAS => TAKSIM = UNDERGROUND TREN

Masa ni ada citer kelakar (bagi aku lah, kalau rasa tak kelakar takpelah..heheh). Dah sampai KABATAS, akak ni tanya lah kat sorang local ni camane nak pergi TAKSIM. Dia cakap boleh naik tren bawah tanah. Kalau nak jalan kaki berapa lama pulak? Aku pun x dengar dia jawab apa tapi kakak tu konfem balik, boleh jugak tapi dalam 15 minit kalau berjalan kaki.

So kami pun konfiden lah nak jalan kaki. Jalan punya jalan, tak sampai2 tengok dah nak masuk hiway aku rasa. Last sekali kami tahan bas ke sana. Rupanya jauh jugak, takde makna 15 minit...aku rasa orang tu tadi cakap 50 minit bukan 15 minit kot. Tak pasal2 exercise di pagi hari..


Akhirnya kami sampai jugak kesini. Tempat ni macam dataran je, tapi mari kita tengok apa yang ada disebalik bangunan kat situ. Ada ramai polis sedang berkawal kat area ni. Risau jugak kot2 lah jadik pape kat negara orang pulak tu.



Tetiba nampak tram ni atau lebih dikenali sebagai TAKSIM TUNNEL. Tambang 2TL je. Seat terhad, berdiri jelah sepanjang jalan tu. Tapi seronok sebab sepanjang jalan tu kedai2 je..konfem tak boring.


Nanti tren ni akan bawak kita round ke tengah BANDAR TAKSIM. Boleh balik ke dataran tu jalan kaki..sebab kat situ banyak giler kedai & butik berjenama. Sambil2 jalan boleh cuci mata.





Singgah beli jus oren ni, fresh lagi..macam air twister. Harga 1TL. Tapi kat sini aku tak perasan pulak orang jual jus delima. Dorang cakap jus delima fresh sedap giler babas..



Ada satu kedai ni jual kebab, korang tengok lah besar mana daging kebab dia..seram aku tengok. Agak2 lah berapa lama nak tunggu daging tu masak ye..


Kalau sapa yang perasan pasal berita tragedi lombong arang meletop kat Turki yang mengorbankan 230 pekerja haritu, sama tarikh dengan kitorang kat sana. Masa kami kat Taksim tu, tetiba bunyi bising macam tunjuk perasaan, member dah menggelabah suruh kitorang berkumpul sebab ada mogok katanya. Padahal takde papa pun, sebab aku tengok semua orang kat sana relak je. Mungkin dah biasa kot orang demo macam tu kat sana.


Seterusnya kitorang bergerak ke Galata Tower pulak.



GALATA TOWER

Galata Tower adalah sebuah menara yang paling tinggi & merupakan salah satu landmark untuk Istanbul. Pada zaman dahulu, menara ni digunakan sebagai tempat peninjau.

Dari Taksim kami naik tren bawah tanah terus ke Sishane untuk ke GALATA TOWER.

TAKSIM => SISHANE = UNDERGROUND TREN






Tiket masuk ke GALATA TOWER adalah 18TL.


Jumpa penyanyi MONOLOQUE kat sana tengah busking. Muke je nak sama tapi bukan dia..heheh


USKUDAR

SISHANE => YENIKAPI = UNDERGROUND TREN
YENIKAPI => USKUDAR = UNDERGROUND TREN/ BAWAH LAUT

Kisahnya  kenapa kami boleh sampai ke USKUDAR disebabkan ada seorang rakan sekerja kami yang dah ke Istanbul beberapa bulan lepas dok promote pasal USKUDAR. Dia cakap makanan kat sini best, sedap & murah & wajib pergi ke Uskudar tu.





Rasa sejuk je masa kat bawah laut tu.


Rombongan kaklimah, sorang takde sebab terpaksa jadik cameraman.



Seberang jalan jeti ni ada masjid besar, kami singgah solat zohor kat sini. Sebelum tu makan kebab lagi sebab itu je makanan yang ada kat sana. Perut dah lapar time tu sebab dah tengah hari.

Masing2 membebel sebab takde yang best pun macam kenalan tu cakap. Dahlah panas terik kat sana sebab tepi laut kan. Menyesal datang sini tapi atleast boleh merasa naik tren bawah laut, tu jelah.




Dah selesai berjalan2 sekitar jeti tu, tengok macam takde apa yang menarik pun, kami decide untuk balik ke SULTANAHMET je.

Kami masih lagi berjuang untuk berjalan kaki je balik ke rumah sebab saja nak menyinggah kedai2 souvenier lagi..hehe.

Dari stesen bawah tanah Sirkeci akan terus keluar kesini, mati2 aku ingatkan tempat ni showroom sebelum ni. Dorang pulak terus keluar ke SULTANAHMET. Pelik lah aku sistem pengangkutan dorang ni, bawah tanah ada, bawah laut ada, canggih betul. Pening nak mengingat.



On the way balik tu singgah beli gula-gula tarik ni. Ekceli bukan nak beli gula2 sangat pon, tapi sebab mamat yang jual tu manis macam gula tu yang terbeli...heheheh



Beli TURKISH DELIGHT kat sini, kira murah sebab yang size kecik baru 3TL pastu yang besar 5TL. Bolehlah setakat nak makan tu walaupun kualiti dia tak sama dengan yang mix & match tu.

BAKHLAVA dia pun sedap jugak. Aku beli jugak 4/5 kotak pastu sini bukak & campurkan semuanya, barulah bahagi2, so semua boleh merasa semua jenis perisa yang ada.


Balik rumah gantung kaki macam biasa. Besok last day kami plan ke SPICE BAZAAR & GRAND BAZAAR untuk habiskan sisa2 LIRA yang ada terselit.

Sapa taknak ikut boleh dok rumah je, tiada paksaan..PEACE!!

OSAKA TRIP JAN 2020 (Part 5)

22 Jan 2020 (Rabu) Plan harini ke Koyasan. Mungkin ramai yang tak pernah dengar nama ni. Aku pon pertama kali dengar jugak. Kalau tengok...