Monday, 12 October 2015

SUKARELAWAN DI HARI SUKAN NEGARA 2015..

Kisah bermula bila salah seorang dari kakak ex opismate aku wassap tanya free tak weekend haritu..sebab beliau nak ajak aku join team sukarelawan untuk satu event sempena HARI SUKAN NEGARA. 



Memang free sangat la kak oii...huhu. Makan tido je aku sebulan dua ni..ngeee.

Khamis & Jumaat kena jaga kaunter kat bangunan KBS @ PUTRAJAYA untuk para peserta aktiviti KAYUHAN @ BERBASIKAL datang collect goodies bag untuk event tersebut. Dalam goodies tu ada plat no, tshirt event & vitamin dari pihak sponsor..


 Di antara senarai nama peserta event..


Penat jugak buat benda ni rupanya..naik cramp pinggang aku dok situ dari pagi sampai ke malam sampai aku rasa dah give up masa first day tu...huhu


Ada beberapa kategori macam 10km, 40km & 120km. Medal finisher tu kami kena distribute masa hari event...sebagai tanda penghargaan kepada para peserta sebab berjaya menghabiskan cabaran.


HARI SUKAN NEGARA ni disambut di seluruh negara. Ada bermacam acara yang berlangsung di lain2 tempat.

Patutlah aku tak nampak kelibat YB KJ haritu...huhu


Peserta untuk kategori 40km dah bersiap sedia di garisan. Yang kategori 120 km aku tak sempat nak tengok sebab dorang start awal sangat pukul 6.30 pagi.


Sediaa...ke garisan...MULAAAA....fewittttt

Nampak tak sebelah tu bekas pelumba basikal negara M KUMARESAN. Masa kecik2 dulu selalu dengar nama beliau..tak sangka event ni rupanya anjuran dari kompeni beliau..


Event ni berlangsung betul2 depan pejabat M.O.F @ PUTRAJAYA.


Panas betul masa ni sampai lengan aku dah jadik 2 tone...huhu

Ada persembahan dari artis juga..iaitu Saleem (Iklim) & salah seorang dari peserta KILAUAN EMAS. Lupa dh nama beliau.


Lucky draw untuk mereka2 yang bertuah...hadiah pun not bad.. antaranya IPONGSIK @ KAMERA GOPRO, LAPTOP, BASIKAL & blablablaaa

Akhir kata...majulah sukan untuk negara...


Tetiba rasa nak beli beskal pulak sebijik...huhuu

Thursday, 3 September 2015

SEPT2015 :: BUKU BARU..MUKA SURAT BARU..KIPIDAP..DONGIBAB..

Assalamualaikum semua...aku kembali bersiaran selepas 02 minggu cuti bermuhasabah diri @ berhibernasi. Harap ada yang rindu...heheheh


25hb Ogos (Selasa)

Hari terakhir kami kat opis, not so bizi cuma aku clearkan apa2 backlog yg ada je. Taknaklah ada isu berbangkit nanti. Hati rasa sayu plus sebak sangat sebab terpaksa tinggalkan semua kenangan kami kat sana..uwaaaa

Konfem aku akan rindukan semua akak2 opis semua lepas ni...sebab lepas ni dah susah nk jumpa dan kalau jumpa pun mungkin dah tak seakrab sekarang..percayalah..

Miss u pc... #rindunakketukketukkeyboard


 26hb Ogos (Rabu)

Lapor diri jap ke pusat ECC (Exit Centre) untuk buat semua urusan clearance & penyerahan kembali apa2 hak kepunyaan syarikat. Jumpa IRFA kat sini...gelak2 sambil mengimbas memori masa mula2 aku masuk keje dulu..kelakar lak..heheh

Dah tinggal sarung je..id semua dah kena bagi balik kat dorang...huhuuu

"Pulangkan..pulangkan...pulangkan....."kata MK


27hb Ogos (Khamis)

Officially sebagai penanam anggur terhormat. Tapi aku tetap bangun awal macam nak pegi keje gituu. Maklumlah dah terbiasa bangun time2 camtu..

Nak habiskan masa satu hari tu serius bosan gilerr. Feel dia lain tak sama macam hari cuti aku biasa. Tengok TV..pastu TV tengok aku...jap2 tenung ceiling sampai nak tembus bumbung..

28hb Ogos (Jumaat)

Hari kedua sebagai penganggur terhormat. Rutin masih sama cuma eksaited nak tggu petang sebab malam tu kami ada last farewell kat SAMA-SAMA HOTEL, KLIA.

Kiranya ni perjumpaan terakhir kami sebelum masing2 punya kerjaya baru. Best sgt rasa bila dapat borak2 dengan dorang..mcm dah setahun tak jumpa...hahaha

Kelakar bila masing2 dapat hadiah EXCHANGE GIFT tu. Kena paksa bukak hadiah time tu jugak. Nasiblah sapa yang bagi hadiah yg tak sepatutnya tu..hahaa. 

Ada yg dapat mangkuk tingkat, periuk comel..hehee. Aku dapat frame ala2 ikea gitu..tq pada yg memberi..


~ Pantun dua kerat ~

" Bergelak-gelak dahulu..menangis-nangis kemudian...huhuu "

Pada new co staff...KIPIDAP!!
Pada old co staff...DONGIBAB!!

Monday, 17 August 2015

HAPPY BIRTHDAY TO ME...

Aduhai...aku sepatutnya posting entri ni dulu harini..terlupa la pulak..

Harini 17AUG2015 adalah merupakan birthday aku yang ke dotdotdot...biarlah rahsiaaa kununn...lalaalaaaa


Sila wish ye....hikhikkk..

P/S : Address aku masih sama jika ada sebarang urusan pengeposan hadiah...muah cikedd..

RINDU NZ...

Auckland (NZ) adalah negara pertama aku pegi 6 tahun lalu (2009). Masa tu 1st time merasa pergi obersi, pastu naik pulak flight 11 jam lamanya sampai kematu. Itu adalah kenangan manis tu tak akan aku lupakan sampai bila2...IRFA dah naik loya setiap kali bila aku sebut pasal NZ...hahahaa..

Meh aku belanja gambar lama kami dengan caption "Jangan kata akak tak payung.." Psstt...masa ni aku tak sesihat skarang...ahakss


Time kami pegi dulu sekor KIWI pun aku tak jumpa..yang banyak kambing BIRI-BIRI je..gemuk2 semuanya...bulu tebai sebab sejuk sebab time tu winter..hehehe


Tapi yg aku herannya bila aku belek2 album lama..(oh ye...gambar ni semua masih utuh dalam thumbdrive ok, tak pernah cuci...huhu) aku perasan total gambar kitorang kat sana tak baru 1++ keping je padahal trip tu seminggu..

Kenapalah dulu aku pemalas sangat nak ringan2kan tangan snap pic kat sana dulu. Padahal masa tu dah pakai kamera digital kot..kalau pakai kodak lain lah kena berjimat cermat..

Beza sangat dengan keadaan sekarang ni..kalau pantang nampak apa2 yg menarik laju je tangan tu ambik hp nak snap..tu yang gambar jenjalan sampai beribu2 keping penuh memori..

Officemate baru balik tour South NZ, dapat souvenier kiwi sekoq ni hah...


#Entry throwback semata-mata.. ^ ^

Wednesday, 12 August 2015

FM BOARD KAMI DAH SAMPAI..

Kalau sebelum ni semua FM @ FRIDGE MAGNET yang kawan/sahabat bagi campur dengan koleksi sendiri kitorang tepek je kat opis. Tapi memandangkan semua dah bawak diri masing2 dah pasni, jadi semua pakat nk beli FM BOARD. Yelah agaknya pintu peti ais kat rumah dah takde space nak tepek kot..heheh


Ekceli FM tu takdelah banyak mana pun. Testing je nih..giler kuasa betul nak.tepek sampai 2 papan...heheh. Aku punya satu jelah..


Sapa nak order jugak boleh ke belog sahabat kita di musshima.blogspot.com. Ada banyak2 size lagi..nak yang petak ke panjang ke..semua boleh deal..

Monday, 3 August 2015

MAJLIS HARI RAYA TERAKHIR DI OFISKU..

Jumaat haritu ada majlis hari raya kat opis.

Jamuan hari raya terakhir kami di kompeni ni. Lepas ni semua pegi membawa haluan masing2 dah..

Semoga kalian tabah & berjaya dalam apa jua kerjaya lepas ni...hehehe..


Semoga ukhwah kita berkekalan walau dimana kita berada...insyaallah..

#janganleftwasapgrupye...hahahah

Monday, 27 July 2015

MELAKA TRIP 2015...

Ayah aku banyak kali sebut nak pegi MELAKA. Dek kerana kekangan kami masa selama ni, jadi tak berkesempatan nak bawak beliau. Tapi weekend haritu sempat lah aku merealisasikan hajat beliau nak ke MELAKA tu. IRFA tak follow sebab keta dah penuh..maklumlah aku bukan bawak alpad..hehehe

Aku tak penah drive pun ke MELAKA ni pun sebelum ni..yang aku tau jalan kat sana tu banyak jalan sehala.


First sekali kami singgah kat MUZIUM SAMUDERA. Tak masuk dalam pun..sebab ayah aku taknak. So ambik2 gambar jelah depan tu.




Next kami naik MENARA TAMING SARI. Yang ni aku kata wajib naik. Tahun lepas masa pegi LANGKAWI, ayah & mak aku memang pangkah takmo naik KABEL CAR tu. Gayat katanya. Aku faham lah faktor usia..memang susah nak rasa kegayatan kat atas tu.


Tapi naik MENARA TAMING SARI ni bukan thrill pun..setakat duduk je dan tengok view bandar melaka ni. Lagipun bukan tinggi nau...bukan macam ala2 outdoor gama space shot kat GENTING tu...hehee



Masa ni anak buah aku tak bawak IC, maklumlah bawah umo, jadik mak dia pegang IC tu. Aku cakap kat staff kaunter tu 5 dewasa termasuk warga emas. Total RM75..


Dapat paperbag, dalam tu ada muffin & air mineral sorang satu.


Please fasten your seatbelt....



Teropong disediakan percuma untuk para pelawat..sila skodeng ye...heheh


View from the top of tower.



Pastu aku ajak lah ke KOTA A FAMOSA pulak..saje nak ambik2 gambar kat sana. Yelah nanti orang cakap tak MELAKA lah kalau tak ambik gambo depan A FAMOSA tu kan. Tapi tak kesampaian sebab ayah aku dah penat...huhuuu

Pastu mak aku cakap ayah nak g solat jumaat, so aku kenalah carik masjid terdekat. Yang bestnya ayah aku request nak solat kat MASJID TANAH. Apasal jauh sangat...huhuuuu

Sebelum meneruskan misi mencari MASJID kenalah perut dulu. Kami lunch kat RESTOREN AYAM PENYET ORI yang terletak dalam DATARAN PAHLAWAN MALL.


Menu of the day : SATAY PARU (pic takde)... 3 bintang aku rasa..

Dah kenyang perut suka hati lah apa lagi.....

Adik aku guna aplikasi waze untuk carik direction, jarak ke masjid tanah katanya lebih kurang sejam dari bandar hilir..jauh nau. Takkan nak sampai2 sana orang dah lipat sejadah kot.

Tapi setelah aku piker2 kan balik MASJID TANAH tu bukan ke nama salah satu nama tempat/daerah dalam MELAKA ni. Mungkin apa yang ayah aku maksudkan adalah MASJID KG HULU kot...huhu

Kami singgah je kat MASJID SELAT MELAKA...lawaaaa tuu..lokasi tepi laut..


Orang hotel dah kol aku dah..tanya nak check in pukul berapa...saborr lerrr. Tak menyempat betul..aku cakap dalam pukul 3 saya sampai..insyaallah.


Kami stay kat EURO RICH HOTEL. Hasil dari website BOOKING.COM. Aku ambik 2 biliklah..satu utk makayah & lagi satu kami punye..kasi mood honeymoon sket..heheh


Dekorasi lobi agak menarik...aku suka sofa dia..


Bilik dia oklaa, not bad..selesa sebab aku dengar ada orang tido berdengkur malam tu..heheh . Tapi yg paling tak bestnya sebab WIFI TERSANGAT SLOW kat dalam bilik. Nak merasa WIFI laju kena stay kat lobi...huhu.


Pastu yang wat lagi sakit hati bila line internet sendiri (aku pakai Maxis) langsung takde signal kat situ..dah kenapa?? Aduhaiii..

Plan nak keluar balik lepas asar kononnya nak naik MELAKA RIVER CRUISE. Member sekolah aku kol ajak kami datang beraya kat rumah dia kat KRUBONG.

Ekceli malam sebelum gerak pg Melaka adalah berwasap kat grup sekolah cakap nk g sana, tapi aku takdelah beria sangat singgah  umah dia pun sebab tau t&c bila berjalan dengan warga emas ni. Taknak byk kali singgah2 ni..nanti spoil mood.

Aku cite kat mak..kebetulan mak aku pun kenal dia sebab selalu datang beraya kat rumah..jadi mak aku OK jelah..i follow..

Kami makan malam kat rumah kawan aku..kami main masak2 pulak malam tu. Lauk simple2 je tapi berselera je makan. Makayah aku pun suka je pegi sana..dah macam pegi anak sedara dorang dah...ishhh

Hepi sangat dapat jumpa dorang satu family..ntah bila pulak dapat datang sana lagi.

Malam tu balik hotel terus. Tapi aku dgn anak buah curik2 keluar...cewaah. Konon2 nk pegi night market kat depan dataran pahlawan tu..ala2 JONKER WALK kah?? Tak penah sampai lagi JONKER WALK tu...huhu


Memang happening malam2 kat sana dengan barisan lampu ABAM BECA...ABAM BECA ditengah jalan. Cantik2 dorang dekorate BECA masing2. Bermacam watak ada...HELLO KITTY, SPONGE BOB, IRON MAN tapi yang paling ketara & banyak adalah BECA watak FROZEN.

Ni kalau si kecik hajar nampak konfem melompat sampai ke bintang dah ni.

Besoknya sarapan kat hotel je sebab dapat voucher breakfast. Adik aku tak join sebab voucher utk 4 orang je. Dia sambung tido lagi best.


Pilihan makanan biasa2 je...ada kuetiaw goreng, nasik goreng, bubur nasik, roti bakar. Alhamdulillah berjaya mengenyangkan perut pagi tu.

Singgah lagi sekali ke MELAKA RIVER CRUISE. Nekad nak naik dah kali ni. Tetiba aku terjatuh depan kaunter...huhu.. Orang kelantan cakap "GELECOH"..dah macam nangka...gedebuk. Adesss..sampai terkoyak skey suar aku kat lutut..huhuuuuuu



Beza harga tiket pada hari weekday dengan weekeed..inclusive GST..


Dah nyaris2 terseliuh, terus kansel naik CRUISE tu. Mak aku cakap takyah lah naik boat tu.. mak ajak pegi KLEBANG je, nak pegi melawat nenek sedara kat sana.

Sebelum sampai ke rumah nenek sedara tu, aku singgah PANTAI KLEBANG dulu. Selalu dengar orang dok cerita pasal PANTAI KLEBANG. Dah sampai sana memang rasa teruja sangat sebab view pantai dia tersangat cantik. Gabungan pasir putih pantai & langit biru dia memang ohsemm.



Pantai putih tepi pantai.....ombak saling berkejaran..


Depan pantai tu meriah dengan gerai2 menjual air kelapa, cendol, laksa..blalabla..


Yang paling femes ofkoss COCONUT SHAKE..


Feeling2 maldives gituu..