Wednesday, 20 May 2015

LONDON AMSTERDAM TRIP 2015 :: JALAN - JALAN DI BANDAR AMSTERDAM..

Hari kedua kami di bandar AMSTERDAM. Memandangkan semalam punya trip kami pulun sampai pukul 3 pagi, sudahnya masing2 malas nak tinggalkan katil & selimut pagi..zzzz

Keje packing memacking mula berjalan sebab barang kami dah makin bertambah sampai ada extra 2/3 kotak berisi souvenier & biskut stroopwafel yang berpaket2 kami borong semalam. Tulah, masa membeli tak hengatt..


Masak nasik guna travel cooker tu senang sangat. Lauk kami kat sana hanyalah sambal bilis, kari ayam, sardin instant je. Masuk hari ketiga, tekak aku dah takleh telan lauk2 macam tu dah. Ohhh...i miss nasik campur..

Dalam itinerary awal trip sepatutnya kami ke MADURODAM tapi aku pun tak pasti kenapa kami terpaksa batalkan trip tu..memori lost...huhu


So, lepas brunch, kami keluar ke RIJKSMUSEUM sebab nak ambik gambar dengan I AMSTERDAM sign..katanya wajib ambik gambar kat sana.

Otw ke AMSTERDAM CENTRAL tu, hujan turun selebat-lebatnya..terus aku speed 180km sejam ke underground station kat sana. Tak sempat dh nak mencarik baju hujan bagai..

Kami ambik pass tram (24jam) dengan harga 7.50 Euro sorang. Dengan tiket ni kita boleh naik turun tram tu unlimited okay dalam masa 24 jam..sampai lebam..


Naik tram no berapa ntah turun kat stesen RIJKSMUSEUM tu, sorilah lupa lak nak tulis..huhu. Pastu jalan depan sket terus je nampak I AMSTERDAM SIGN tu. Masa tu hujan rintik2 pulak kat sana, tapi tak kitorang redah je.


BBM WAS HERE


Hujan tu rahmat tapi bila hujan nak jalan2 pun jadik tak best sebab basah & makin sejuk...ketaqqq






Ni kalau ambik gambar guna filem kodak ni, jenuh nak hantar cuci. Nah..ambik sorang satu patung arnab ni..


Ni masa rehat2 sambil meluruskan kaki sbb dah penat berjalan. Sambil tengok orang naik beskal. Aku suka tengok sebab orang2 kat sana tu especially yang muda mudi lah..dah la hensem, cantik dan stylo tapi naik basikal je kat town tu..klasik giler


Dah habih pusing2 kami balik hotel dulu & plan keluar balik dalam petang sket. Biasalah masing2 sibuk sangat nak mengejar toilet. Bila cuaca sejuk..memang asyik rasa nak terkucil jelah.


Love lock pun ada kat sini...


Suasana malam di sepanjang canal kat sana. Sempat jugak kami berjalan tengok kemeriahan suasana di RED LIGHT DISTRICT. Rasa macam terkesima jugak kejap bila lalu kat area situ...astagfirullahalazim..


Beli satu FM ni sebagai kenangan.


Jalan on the way ke RED LIGHT DISTRICT. Untuk gambar-gambar yang lebih detail boleh google kot...hehe


Suasana malam di area DAM SQUARE.


Ada hari peringatan apa ntah, banyak bunga dorang letak kat sini.


Kami singgah makan kebab kat satu kedai arab yang terletak di area bangunan hotel tu je. Saje nak rasa makan sesuatu selain nasik + instant food. Rasa so-so je..tapi alhamdulillah kenyang jugak..


Malam terakhir kami di sini...tetiba rasa sayu hati aku sebab pagi besok dah nak gerak balik Malaysia. Kemas beg letak hujung katil sebelum tido..huhuhu..

SELAMAT MALAM AMSTERDAM..

11 comments:

  1. besar gak portion kebab tu kenyang makan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. KOPIOLIMAUICE,
      Boleh tahan jugak portion dia..tapi lebih mengharapkan nasik campur sebenarnya....hahaha

      Delete
  2. SS rindu tempat ni... Hu Hu Hu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS,
      Give me FIVE....amsterdam bestt...seriusss

      Delete
  3. nak pergi nak pergi....

    whoaaaa.... SS pun dah sampai... hebat nya....

    ReplyDelete
    Replies
    1. NHHAS,
      Best awk....hmmm rindu AMSTERDAMM...hehehe

      Delete
  4. Bestnyaaaa...bila dapat pegi ni!


    Nak free vitamin tak?
    Jemput singgah ke blog saya:
    http://blogmummyrifqiy.blogspot.com/2015/05/free-vitalea-untuk-ahli-baru-shaklee.html

    ReplyDelete
  5. napeee tak pegi madurodam ? tp kalo dari ams agak jauh tau.. CT pegi sbb beli ngan tours n tikets tu.. x snggop nk cr jalan sendiri heehhe.. aaa comel la bunny2.. rindunyaaa !!

    ReplyDelete
    Replies
    1. CT,
      TULAH, MALAM SEBELUM BALIK TU MENYESAL NAPE TAK PG MADURADAM.. TP NYESAL PUN TAK GUNA DAH...HUHU

      Delete
  6. Salam....boleh x you bagi contact no Pak Yusuf.

    ReplyDelete

Have a nice day... ☺