Tuesday, 12 May 2015

LONDON AMSTERDAM TRIP 2015 :: MH2 KUL/LHR + UMI LONDON HOMESTAY..

Alhamdulillah...dah seminggu kami kembali ke tanah airku yg tercinta ni..harini baru aku sempat nak mengarang serba sedikit kisah perjalanan aku & 5 lagi sahabat ke bumi Eropah pada awal May haritu. Almaklumlah aku masih lagi ada dalam mood JETLAG....heheheh

Kami ber ENAM berangkat ke LONDON pada malam 01 hb May (Jumaat) bersamaan cuti Hari Pekerja..jadi kami punya banyak masa sebelum ke KLIA malam tu.


Ekceli aku tak reti sangat nak bawak bekalan makanan yg macam mana..so aku bawak jelah yang aku rasa patut. Nasik segera pun aku bawak jugak, beli kat kedai Airport tu je.

Penerbangan kami kesana menaiki pesawat A380..tapi kami terpaksa dok asing sebab aku saja bagi can akak2 lain merasa duduk kat seat upper deck. Macam biasa keja lah, melayan movie lah keje aku selama penerbangan tu selain tido.

Best cite ni 99 CAHAYA DI LANGIT EROPA..saje ambik feel Eropah gitu. Selain dari cite WILD..perempuan yang berbekpekes sebab nak rawat kesedihan hatinya...


Inflight meal yang menjadi pilihan aku semestinya NASIK walaupun malam tu aku dah dinner dengan Nasik putih, Tomyam Campur, Telur dadar & Sambal belacan kat kedai tomyam area rumah aku...heheh


Sarapan NASI LEMAK + SAMBAL UDANG


Selepas menempuhi penerbangan selama 12 jam aku rasa akhirnya kami selamat sampai kesini..alhamdulillah...


Angin sejuk Kota London terus menampar pipi aku....sejukk suhu berapa ntah..


Mula2 kami kena carik stesen underground dulu & topup OYSTER KAD sebelum naik public transport dorang. Kami decided untuk topup kredit sebanyak 2O GBP sorang, nanti kalau tak habis guna boleh refund. Oh ye kad Oyster kosong tu berharga 5GBP.

Tapi kami dah beli siap2 masa kat Malaysia kebetulan ada colleague yang tak sempat nak refund masa beliau kesini bulan lepas. Kami beli dengan harga RM25 satu.

Kad ni tak boleh share macam ISTANBULKART tu. Haritu kitorang tengok drebar bas tu tak bagi 2 orang mamat Turki ni naik bas sebab dorang nak touch kad tu 2 kali untuk 2 orang.


Tanya direction nak ke EDGWARE ROAD sebab kami sewa bilik kat sana. Direction senang sangat tapi kami je yang agak pening..maklumlah kat negara orang...huhu

 .
Dari Heathrow ambik PICCADILLY BLUE LINE --> EARL COURT --> tukar tren ke --> EDGWARE ROAD 


Keluar dari stesen tube EDGWARE ROAD tu kami carik direction ke BLACKWATER HOUSE, CHURCH STREET. 


Jalan straight je sampai jumpa signboard besar ni...CHURCH STREET MARKET. Kat situ ada pasar tani..ada macam2 dorang jual kat situ..kitorang beli stroberi je...


Kami sewa bilik di rumah UMI LONDON kat BLACKWATER HOUSE. Betul2 berhadapan pasar tani tadi..sama tempat dengan bilik yang IRFA duduk masa dorang pegi sana haritu. Oh ye..kat sini banyak restoren halal arab. Jadi tak susah untuk carik makanan halal. Aku harap kami sempatlah nak merasa kebab kat sana..hehe


Rumah ni ada 4 bilik tido, 2 bilik air dan dapur. So pandai2lah bawak diri ye. Kami dapat bilik yang sama dengan bilik IRFA haritu. Masa kami pergi..jumpa ramai Malaysian yang stay kat situ. Bilik tu kecik je jadi dengan kami berENAM yang size COMEL tu...ngam2 jelah..hahah.

Tapi yang penting sebab boleh masak2. Yelah kami kena habiskan makanan dalam tin kami tu..berat nak mengangkut ke AMSTERDAM pulak lepas ni..


Sebelum memulakan perjalanan, kena isi perut dulu. Next plan adalah carik kat mana ada hentian BIGBUS HOP&HOPOFF LONDON tu sebab kami dah beli online tiket dia haritu. Pass untuk 2 hari pakej sekali dengan THAMES RIVER CRUISE. Harap2 sempatlah kami nak merasa semua tu, sebab petang besoknya kami dah kena bertolak ke AMSTERDAM.


Okay kita makan dulu...nanti kita sambung lagi...zzzz

14 comments:

  1. waaaaaaaaaa bestnyer....
    mcm mudah je yek... pastu tgk umah tuh pun nice jugak... location best sbb dkt ngn pasar tani tuh...
    harga stoberi tuh murah tak?

    bestnyer menu makan2 tuh... msti selera makan sejuk2 kn

    ReplyDelete
    Replies
    1. NORHIDANA,
      STROBERI TU HARGA DIA SATU POUND = RM5.50..HEHEHE

      Delete
  2. ada bwk bekalan jimat sikit duit kan..gemok2 nye stoberi nye msti manis kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. KOPIOLIMAUICE,
      BOLEHLA...WAT ALAS PERUT..

      Delete
  3. cik viva...nk contact number umi london tu.
    charge dia macam mana ya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. NHHAS,
      Satu bilik besar yg kami duduk tu harga 120-130 POUND satu malam. Bilik lain ada yg single..harga lagi murah kot.

      Delete
    2. salam cikviva..saya pun nak contact number umi..boleh email saya : maryamsakinah@yahoo.com or whatsapp sy 0123592000, urgent, tq!

      Delete
  4. Salam bkenalan drp kami makan angin London

    Budget SEWA BILIK dan TRANSPORT (London, UK & EUROPE Tour) dengan kadar berpatutan.

    HUBUNGI @
    Whatsapp di +447478 684277
    Facebook page: Makan Angin London
    https://www.facebook.com/makananginlondon
    Instagram: makananginlondon
    Website : http://ukhomestaypengangkutanionlondon.blogspot.co.uk

    ReplyDelete
  5. salam sis..boleh dapatkan contact number umi hoestay tu? thanks :) my email maryamsakinah@yahoo.com tq tq

    ReplyDelete
  6. Salam sis, dari heathrow airport tu naik n tukar train sampai edgware, berapa anggaran cost semuanya ya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Fariexa,
      Time kasih sudi singgah..maaflah dah lupe info..sebab dah lama..heheh tapi seingat sy 2 kali tren bru sampai edgware..means 2 kali touch lah oyster kad tu..

      Delete
  7. Salam sis...boleh dapat no contact umi homestay london...
    My email:rohanifauzi@yahoo.com
    My contact no:+60129869337 WA
    Tqvm

    ReplyDelete
  8. Salam bkenalan drp kami makan angin London@Makan Angin Shopper

    Budget SEWA BILIK dan TRANSPORT (London, UK & EUROPE Tour) dengan kadar berpatutan.

    HUBUNGI @
    Whatsapp di +447478 684277
    Facebook page: Makan Angin London
    https://www.facebook.com/makananginlondon
    Makan Angin Shopper
    https://m.facebook.com/ukpersonalshopper
    Instagram: makananginshopper
    Website : http://ukhomestaypengangkutanlondon.blogspot.co.uk
    - Airport Transfer
    - Tourist Guide
    - Corporate Visit

    ReplyDelete

Have a nice day... ☺