Sunday, 9 April 2017

SABAH TRIP 2017 :: RUMAH TERBALIK & LODGE 37 RANAU..

Susah betul sekarang ni rasanya nak spend masa update blog yg makin lama dah makin suram ni...huhuu

Takpelah aku anggap penulisan trip sabah ni sebagai kenangan jelah...hehe

TRIP KUNDASANG KOTA KINABALU SABAH
 
21 - 24 FEB 2017

AIR ASIA TIKET

RM211/ seorang
Dah include caj baggage 30kg..kami share sket sorang untuk berat bagasi.


Kami beli tiket ni masa hujung bulan DEC 2016.

LODGE 37 (RANAU)

RM160 / dua malam
Kat bawah hotel tu ada kedai runcit & restoren so senang nak carik makan.

Hotel LODGE 37 kat pekan Ranau ni sangat mudah nak carik sebab terletak betul tepi jalan besar pekan ranau tu..tersergam indah gituuu


Kami booked guna TRAVELOKA.
Bilik kat tingkat satu, nasib baik ada lift.. maklumlah masing2 punya bagasi macam nak masuk AF dah.


Dua katil super single & satu katil queen.
Bilik selesa alhamdulillah tapi wifi agak slow...huhuu

PROMENADE SERVICE APARTMENT (KOTA KINABALU)

RM80 /satu malam
Bilik besar betul..sama mcm dlm website
Booking melalui website TRAVELOKA



Lobi jauh sket dari bilik tapi oklah kot bagi kami single ni..rasanya kalau family mungkin dorang bagi bilik yang lebih dekat kot..

Bawah apartment ada banyak kedai makan dan convenient store.


Nak pegi mall atau pasar flipina boleh jugak jalan kaki tapi bawak kereta lagi ok kot kalau tak azab nak angkut hasil borongan yang berkotak2 tu...hehe

KERETA SAGA BLM (AUTO)

RM90 / sehari
Ambik dan pulangkan kereta kat KK Airport je.


Deposit RM100 (pulang balik masa return)

Caj RM5/sejam sebab  masa tu kami return kereta dah petang.

TABUNG KK

RM100 /seorang
Tabung ni kami wujudkan untuk kemudahan bersama masa kat sana.

Duit ni kami guna untuk belanja tiket masuk, minyak kereta, parking & makan-makan.

DUIT POKET

Sendiri bajet lah ikut poket masing2
Macam aku, tak banyak pun aku bawak cash RM200 je..
Alhamdulillah...habis semuanya....huhuhu

Ramai orang tanya pegi SABAH tak pegi pulau ke?

Ok plan asal memang kami nak ke pulau jugak tapi waktu dan cuaca tak mengizinkan..KK musim hujan kot masa tu..

Next time inshaallahh..kalau ada rezeki lebih lagi

HARI PERTAMA

Flight awal pagi, bergegas ke KLIA2







Uruskan hal handover kereta sewa kat airport KK
Terus waze ke KUNDASANG

RUMAH TERBALIK

On the way tu nampak signboard RUMAH TERBALIK terus jelah singgah.




Tiket masuk RM10.60 (inc GST)

Kat sini kita tidak boleh ambil gambar dalam rumah terbalik tersebut sebab katanya untuk menjaga hakcipta dan privasi rumah itu sebab rumah terbalik kat Sabah ni adalah yang pertama di Malaysia.




Tapi takpelah kat luar rumah pun cantik view dia..

Petang tu kami takde aktiviti apa pun hanya mereput je dalam bilik hotel..penat weh..

Malam keluar ke pekan Ranau carik kedai makan untuk isi perut..

Singgah di satu kedai makan melayu makan nasik ayam penyet..


jumpa esok...kbai