Tuesday, 28 January 2014

Resepi NASI ARAB MANDY..

Harini ada acara masak2 nasik arab kat office, kebetulan kami dapat beras basmathi original dari DELHI. Terus google resepi nasik arab ni & jumpa satu resepi kat blog Dapur Digital. Nampak macam senang je cara masak tu, jadi dorang follow je resepi kat situ.


Ni gambar nasik tu bila di close up...menarik tak?? Terbaiklah sambal @ tomato salsa tu..walaupun nasik arab ni takde kuah tapi tetap sedap lagi lazat dengan adanya sambal ni..


Disini aku nak share cara2 membuat sambal TOMATO SALSA je. Untuk resepi cara2 nasik & ayam tu korang kenalah tengok sendiri kat belog tersebut..heheh

Bahan-bahan
  • 2 biji tomato
  • 1/2 biji bawang besar
  • 2 biji cili besar
  • 5 tangkai cili padi
  • Sedikit daun ketumbar
  • Sedikit garam
  • Jus lemon
Cara2
  • Kisar semua bahan diatas dengan perahan jus lemon tapi jangan sampai terlalu hancur.
#Terima kasih kepada tuan punya blog Dapur Digital untuk resepi nasik arab yang mabeless ni..

Saturday, 11 January 2014

Novel The Wedding Breaker vs Drama Ariana Rose..

Tengah hot drama Ariana Rose ni sekarang kat tv, berlawan2 dengan dengan BKATC tu. Hari2 aku dengar orang kat office ni dok sebut nama Tengku Adam Kamil & Jebat..sampai terngiang2 kat cuping telinga aku dah..


Diadaptasikan dari novel The Wedding Breaker, hasil karya penulis Evelyn Rose. Tajuk asal ditukar kepada Ariana Rose bersempena nama watak heroin dalam novel tu. Pelakon dia Fathia Latiff (Ariana Rose) & Keith Foo (Tengku Adam Kamil). Haritu novel ni ada dua bijik kat rumah, member aku punya lah tapi aku tak baca pon, sebab aku tengok tajuk dia macam omputih sangat kan, so tak minat lak nak baca..heheh..boleh gitu. Rupanya citer dia bestlah, rugi pulak tak baca time tu..


Friday, 10 January 2014

Singgang Ikan Tongkol ala CV..

Selamat datang ke belog masakan CV..cewah!!!

Aku bukan selalu masak pon, setakat masak goreng-gorengan bolehlah. Tapi aku kalau masak memang takde sayur, bukan sebab aku tak anti sayur...tapi entahlaa dah terbiasa makan lauk je kot..hihi. Tapi kalau housemate aku masak siap lauk, sayur semua bagai..rajin dia.

Hari tu tetiba tekak rasa macam nak makan masak lemak gulai ikan tongkol, aku pun dengan rajinnya bangun pagi2 pergi pasar tani konon nak tapau je lauk ikan kat gerai Kelantan tu je, sekali terlambat so gerai pun dah tutup..huhu.

So next plan, pergi kedai runcit beli ikan tongkol sekor..hmm mahal jugak ye, sekor yang size dia besar lengan aku (cube bayangkan lengan aku besar mane ye...hehe)..harga dia RM10.60 sekor dan aku pon tak tau lak itu ikan tongkol putih..ooo lain eh dengan biasa??

Memandangkan aku tak berapa pakar masak gulai lemak tu, so amik jalan mudah je iaitu masak singgang je. Aku capai cili, serai, lengkuas blablabla. Tapi tetap tak konfiden walaupun orang cakap petik jari je kot nak masak singgang ni...jadi aku kol mak tanya nak letak serai ke tak? Mak cakap yelah...baiklah mak..hihihi

Cili merah tu masuk je sebijik2 camtu sebab nanti bila nak makan nanti tenyeh2 ia dalam nasik, barulah ummpph...hehehe


Kami kalau masak2 kat rumah memang wajib ada budu, tu yang kadang lepas dah siap masak baru perasan yang  budu dah abis buleh sasau jap. hehe. Tu yang kalau balik kampung kena beli sedozen standby stok kat rumah sewa. Kena pulak makan lauk singgang ni, pehhh...memang kombinasi yang mantap..tak pandang kiri kanan dah..


Nak resepi ke??? Takyah lah..malu i..hehehe.

Friday, 3 January 2014

Cerita di Malam Tahun Baru..

Kejadian ni terjadi secara tak sengaja, kami sebenarnya dari Alamanda petang tu saja jalan2 cuci mata kat sana. Otw balik tu aku rasa macam nak pusing2 dataran dulu kononnya nak tengok orang. Memang takde niat nak singgah sebab aku tau mesti crowded giler sebab malam kan tu ade konsert di ambang tahun baru tu. Masa tu baru pukul 8.30 lah lebih kurang. Tak sangka pulak bila aku sampai sana tu, aku tengok line macam clear je, parking pun banyak. So kami pun drop la situ atas desakan adik aku..tapi aku dah bajet untuk mengelakkan kesesakan parking, jadi aku park dekat dengan jalan keluar, so nanti takdelah susah nak keluar...heheh

Firstime pergi tengok konsert sebenarnya, jadik tidak ku tahu yang sebegitu sesak bila konsert dah mula, aku rasa macam nak sound je dorang2 yang suka berdiri sampai menghalang pandangan kami yang tengah duduk tu, belum lagi campur dengan orang yang lalulalang kat sebelah aku. Ingat tu laluan pejalan kaki ke?? Grrr..


Rupanya sebelum konsert tu ada pelancaran Putrajaya Lighting Festival. Cantik sangat bila dorang buat show lampu kat bangunan Istana Kehakiman kat sebelah tu. Aku sebenarnya memang kagum giler dengan rekabentuk bangunan2 kerajaan kat Putrajaya tu..seriouss


Kitorang ni sebenarnya sedang menahan diri daripada terkucil dah time tu. Nak carik toilet tak tau kat mane dah..huhu. Aku ajak adik balik je lepas Jamal & M.Nasir tu nyanyi tapi dia nak tunggu Ella katanya. Aku piker kalau tunggu sampai habis show ni konfem20 la jalan jem. Malas aku lah. Setakat nak tengok bunga api, kat perumahan aku pun ada..


Pengacara konsert malam tu adalah FBI & Fafau. Aku tengok Fafau dari jarak dekat kan, kecik je tak macam kita tengok dia dalam tv tu. Ntah nape dorang suka cakap dia "drumstick". Aku tengok biasa je, kitorang lagi besar kot..hahah


Best tapi menyeksakan bila time nak balik tu sebab terpaksa mengharungi ribuan orang kat dataran tu. Yelah, show tengah on kami dah nak balik, jadik nasib la kena "tumpang lalu" ditengah2 ribuan khalayak tu. Nasib baik gelap, kalau siang konfem aku stay je sampai habis konsert, malu kot..

Thursday, 2 January 2014

2014 :: Aku dan Azam..

Selamat Tahun Baru 2014 semua!!! Yeyyy

( 02-01-2014 ) Hari kedua di tahun 2014. Semoga tahun ini menjadi tahun yang lebih bermakna untuk kita & lebih baik dari tahun2 sebelumnya..in shaa Allah. Umur pun semakin lama makin bertambah..huhu. Azam baru aku masih lagi sama dengan azam lama. Semoga Allah mempermudahkan jalan untuk hambamu ini..aminn


Apa pula azam anda? Sila kongsikan bersama CV..heheh