Saturday, 4 April 2020

OSAKA TRIP JAN 2020 (Part 2)

Salam PKP ke 18 

19hb Jan 2020 (Ahad)

Masih lagi hari yang sama. Untuk hari pertama aku guna Osaka Amazing Pass. Pas ni boleh digunakan untuk tren & pas masuk beberapa tempat yang tersenarai. Kita boleh menggunakan pass ini semaksima mungkin untuk satu hari tu kalau mampu nak habiskan.


Dari stesen Dobutsuen Mae ke Osaka Castle naik Metro Midosuji Line. Byk sangat tukar2 tren kat sana jadi aku pon dah tak ingat & tak pandai pun sebenarnya bab2 ni. Aku share mana yang sempat je ni. Nasib baik partner aku sangat bijak pandai dalam membaca route tren. Itinerary trip ni pun pun beliau yang sediakan. Maseyy kak..

OSAKA CASTLE

Wajib kena singgah untuk membuktikan yang kita dah sampai Osaka..nanti orang cakap tak Osakalah kalau tak pegi castle. Actually ni je satu-satunya castle yang kami..

Exit je dari Tanimachi Station tu terus ko dapat udara segar yang sejuk...tarik nafasss. Ada satu rumah lama kat sini..tak pasti pasal sejarah dia.



Dari situ memang takkan nampak castle tu pon sebab korang kena menapak ke sana..agak jauh sebenarnya tapi kami layan je view. Bukan selalu buat senaman kaki kan..ni kalau kat Malaysia konfem membebel dah..jauhlah..blabla..semuanya nak depan pintu je. 

Ni pintu masuk ke Osaka Castle





Lepak kejap kat situ..ambik tenaga balik untuk ke destinasi seterusnya.

Seterusnya kami bergerak ke Tempozan Ferris Wheel. Dari Tanimachi Station tu kita turun kat Osakako Station. 

Sini kira hotspot lah sebab ada banyak tempat tarikan pelawat seperti Kaiyukan Aquarium, Legoland & Santa Maria Cruise.

Sepatutnya kami naik Santa Maria Cruise ni sebab dapat free entrance kalau guna OAP tu..tapi takde rezeki sebab haritu cruise tu tak beroperasi pulak..

TEMPOZAN GIANT FERRIS WHEEL (free with OAP)





Jadi kami naik Ferris Wheel jelah..memang best bila dah sampai atas sekali. Tapi untuk yang gayat memang ko takkan berani nak pandang bawah pun.

Disini ada kedai menjual souvenir / medan selera / kedai serbaneka dan lain-lain. Sempatlah jugak cuci mata.





Otw balik ke stesen..singgah kedai souvenier kat kaki lima. Auntie Tempozan ni popular jugak kalau sapa nak carik FM murah. Kajian mengatakan FM yang dia paling murah kat osaka ni sebab harga dia 100 yen je satu. 

Beli banyak dapat lagi murah katanya..auntie ni boleh cakap melayu sikit2 cth murah-murah..ada banyak..boleh campur. Kedai dia agak usang lah tapi dia bukak bundle lambak tu depan kedai je. Ada souvenier lain jugak selain FM tu. 



Dari Osakako Station kami bergerak ke Umeda Station. Kat sini kami dah hilang arah dah tak tau mana nak exit untuk ke Umeda Sky Building tu. Ke hulu ke hilir mencari exit..tapi tak jumpa.

Lama jugak kami termenung memikirkan hala tuju..badan pun penat..emosi hampir terganggu. Masa tu dah pukul hampir pukul 5 petang. Akhirnya kami decide balik hotel jelah memandangkan taknak bersesak dengan time orang balik keje. Konfem lagi jem kepala. 

UMEDA SKY BUILDING dalam list teratas untuk dilawati tapi akhirnya tak dapat pegi..memang rasa ralat sangat.

Sepatutnya otw balik hotel kami akan singgah ke Dotonbori Street. Tapi bila difikirkan balik Dotonbori ni tak jauh & hanyalah beberapa stesen je dari hotel jadi kami tukar plan ke sana esoknya lepas balik dari Kyoto. 

Begitulah adat kalau travel sendiri..memang akan ada tempat yang tercicir dari plan asal sebab bila travel sendiri ni kena ambik kira faktor tenaga/emosi/belanja. Plan boleh berubah ikot keadaan. Jadi ko kena redha jelah. Konsep dia mana yang sempat je. 


Sebelum balik hotel singgah locker uncle Daikoku ni..nak pinjam iron dan ambik sedikit makanan hasil dari sumbangan rakan grup RTJ kat locker sewa khas ni.


Sebelum trip ni aku ada join satu grup kat FB. Nama grup to Road To Japan (RTJ). Grup ni sangat aktif sebab hari2 ada je yang akan update & share pengalaman mereka masa berada kat Japan. Jadi kat sini lah aku ambik panduan & info. Dari sini jugak aku tau kewujudan locker khas ni. Korang boleh ambik stok makanan kat sini..kalau yang stay apartment nak masak2..barang basic pun ada kat sini. Rice cooker & iron tu dah pinjam pulanglah balik. Konsep dia bersama menjaga kemudahan yang ada. Lagi satu kalau masa nak balik malaysia nanti..misal kata stok makanan korang masih banyak berlebih..boleh lah tinggalkan kat locker ni. So dah jimat berat & ruang bagasi disamping dapat pahala bersedekah.

Ruang solat pun ada disediakan. Admin RTJ sangat prihatin kepada kita rakyat malaysia ni. Korang boleh jugak sewa locker uncle ni..sewa pun murah je..plus uncle ni baik & peramah sangat..senyum sokmo..

Ok..itu je setakat ni..kita sambung cerita hari esoknya ke KYOTO.

No comments:

Post a comment

Have a nice day... ☺

OSAKA TRIP JAN 2020 (PART 6) END

23 Jan 2020 (Khamis) Last day kami di bumi Jepun. Packing barang siap-siap lepas tu terus check out hotel..tapi request untuk tinggalkan b...